9 iulie, ziua in care o sa cada capul Adinei Florea. Raportul GRECO privind Sectia Speciala devine public

politica

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a comunicat Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) ca Guvernul a autorizat publicarea celor doua rapoarte privind Romania, pe data de 9 iulie, ora 11,00.

„Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a comunicat oficial Secretariatului Executiv al Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) decizia Guvernului Romaniei de a autoriza publicarea celor doua rapoarte privind Romania: ‘Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind Romania’ si ‘Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare privind Romania'”, se arata intr-un comunicat de presa transmis joi de MJ.

Potrivit sursei citate, urmare a propunerii GRECO, s-a convenit publicarea celor doua rapoarte in data de 9 iulie, la ora 11,00 (ora Romaniei).

Rapoartele vor fi publicate simultan, in limba romana si limba engleza, pe paginile web ale Ministerului Justitiei (www.just.ro), respectiv GRECO (www.coe.int/greco).

GRECO: „Recomandarile GRECO nu sunt optionale”

GRECO anunta ca recomandarile sale sunt obligatorii. Premierul Viorica Dancila a sustinut, miercuri, ca va pune in aplicare doar o parte dintre acestea. Una dintre recomandari vorbeste despre desfiintarea Sectiei Speciale, care este considerata o „anomalie juridica”.

„Recomandarile GRECO nu sunt optionale. Atunci cand o tara se alatura GRECO, isi exprima acordul sa se supuna activitatii sale de monitorizare si sa puna in aplicare recomandarile sale. Prin urmare, tarile membre ale GRECO au obligatia legala de a pune in aplicare recomandarile acesteia.

Regulamentul de procedura al GRECO art. 30 alineatul (1) este foarte clar atunci cand prevede ca ‘membrii GRECO trebuie sa se conformeze recomandarilor continute in raportul de evaluare si sa le puna in aplicare in totalitate, in termenul stabilit de GRECO’.

Acest lucru se realizeaza prin intermediul presiunilor din partea celorlalti membri si prin evaluari reciproce, care in final conduc la o procedura de conformitate sau, in cazul tarilor care nu fac suficient pentru a pune in aplicare recomandarile, o procedura de neconformitate”, arata GRECO intr-un raspuns pentru Ziare.com.

Guvernul a avizat, miercuri, publicarea raportului GRECO, pentru a arata ca „chiar este transparent in ceea ce priveste relatia cu partenerii europeni”.

Prim-ministrul Viorica Dancila a lasat insa sa se inteleaga ca recomandarile GRECO nu sunt obligatorii si, in orice caz, Sectia Speciala ramane in picioare.

„Vedem ce puncte putem indeplini din raportul GRECO, vedem ce nu putem indeplini. Si Franta are 11 puncte din raportul GRECO pe care nu le-a indeplinit”, a declarat Dancila.

GRECO critica in termeni duri infiintarea Sectiei Speciale, catalogata drept o „anomalie”, care afecteaza independenta Justitiei si care trebuie desfiintata.

Desi desfiintarea sectiei Adinei Florea nu este explicit numita in recomandari, termenul folosit in raportul GRECO privind Sectia Speciala este „to abolish”, potrivit unor surse europene.

GRECO isi exprima astfel ingrijorarea fata de atitudinea autoritatilor romane care, in loc sa renunte la SIIJ, au ales mai degraba sa ignore recomandarile anterioare si sa intareasca sectia, inclusiv prin detasarea politistilor in cadrul ei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: