Nucleara lui Vanghelie pentru Ponta. De ce premierul are motive de teama

opinii

Ponta face glumite pe seama problemelor lui Vanghelie cu DNA, afiseaza o figura relaxata, insa nu are niciun motiv de bucurie in realitate. Buna parte din spagile lui Vanghelie au ajuns si la PSD, este greu de crezut ca presedintele partidului nu stia nimic.

“Am un loc in celula pentru Ponta si Oprea”, a spus Marian Vanghelie, vineri seara, inainte de a fi dus in fata judecatorilor. Pare o fanfaronada in stilul consacrat al lui Marean insa Victor Ponta stie ca are motive sa se teama.

Marian Vanghelie provine din zona neagra a PSD, din subteranele bine ferite de ochii lumii, acolo unde cefele late cu degete dibace sunt de fapt stapanii partidului. Ei sunt de fapt partidul, restul sunt marionetele, manechinele din vitrina frumos decorata menita sa atraga voturile naivilor. Deciziile grele in partidele romanesti, mai ales intr-un PSD care a reunit toata pegra securista, nu se iau in spectacolele colorate care se vad la televizor, ci in culise tenebroase. Acolo unde sunt oamenii cu bani, cei care tin in viata partidul si caruia ii finanteaza campaniile electorale. Nu cred sa fie vreun om rational in Romania care sa mai creada ca alegerile se castiga doar cu bani din cotizatii si zambetele pisichere ale lui Victor Ponta.

Vanghelie a fost mult timp unul dintre acesti oameni cu bani, unul dintre cei care a asigurat supravietuirea PSD in vremurile grele ale opozitiei. Dupa cum povesteste brokerul Cristian Sima, greii partidului nici macar nu-si plateau notele pe la mese, asteptau ca Vanghelie sa scoata banii. Si Vanghelie nu a scos bani doar pentru sprituri, ci si, dupa cum arata procurii DNA, pentru sedii de partid, pentru protejarea imaginii partidului la televiziuni, pentru strangerea de semnaturi necesare depunerii candidaturilor.

Putin probabil ca liderii PSD nu stiau de unde provin toti acesti bani. Ca nu s-au intrebat niciun moment de unde are Vanghelie milioane de euro sa alimenteze partidul, cum de isi permite asemenea acte generoase. Stiau foarte bine ca Vanghelie nu da din buzunar, era evident chiar si pentru un stupid din afara partidului ca Marean nu baga gramezi de bani in PSD doar pentru a obtine un job de primar cu salariu de 1.000 de euro pe luna. Sefii PSD s-au uitat in alta parte si i-au luat banii.

Insa Vanghelie nu este prost, nu e prost deloc. Un om care la un moment dat putea sa decida cine ocupa functia de ministru de Interne, care putea aranja numiri la servicii secrete precum “Doi si-un sfert”, cu siguranta ca si-a luat masuri de precautie. Cand bagi milioane de euro in ceva te si asiguri ca nu-ti iei teapa.

In mediul politic dambovitean se vorbeste intens, de multa vreme, ca Vanghelie are puse deoparte documente, inregistrari, compromitatoare despre liderii PSD. Cristian Sima sustine chiar ca primarul ”detine multe casete compromitatoare cu Ghita si Ponta”. Poate ca Sima nu este o sursa foarte credibila, insa cu ceva s-o fi ales si Vanghelie de pe urma prieteniei cu “Doi si-un sfert” si cu alti “securisti”, precum Mitica Iliescu sau Catalin Voicu.

Ce este cert pana acum: in 2009, cand Vanghelie a renovat din spagi cateva sedii ale PSD, Victor Ponta era vicepresedinte al PSD si era in miezul deciziilor de la varful partidului. La europarlamentarele din 2014, cand Vanghelie a finantat din spagi strangerea de semnaturi pentru un candidat PSD, Victor Ponta nu era doar simplu deputat sau nu functiona doar in calitate de premier, cum i-ar placea sa spuna, ci era principalul om din PSD.

Dar astea sunt mizilicuri. Ceva imi spune ca, pe undeva prin vreun seif, Vanghelie are dosita o ditamai nucleara cu numele lui Ponta pe ea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: