Calculele murdare ale PSD si ALDE, stiau cati romani au dosare penale. Horodniceanu anunta acum un numar socant: „Unu din sase romani este implicat intr-un dosar penal”

politica

Procurorul Daniel Horodniceanu, candidat la sefia Parchetului General, a afirmat, miercuri, ca Ministerul Public gestioneaza in prezent aproape 1.750.000 de dosare, ceea ce inseamna ca unu din sase romani ar fi implicat intr-un caz penal. Liderii PSD si ALDE au avut cel mai probabil acces la aceasta statistica si au sperat ca vor impusca doi iepuri dintr-un foc prin masacrarea legilor justitiei: isi scapa pielea si obtin si voturi consistente din partea a 3,5 milioane de romani implicati in dosare penale.

„Trebuie sa spunem ca la acest moment Ministerul Public gestioneaza undeva spre 1.750.000 de dosare. Daca, rezonabil, putem sa credem ca sunt macar doua persoane implicate – unul care a reclamat si cel care a fost reclamat, deci sunt undeva spre 3.500.000 de cetateni romani. Daca ne uitam la Comisia Nationala de Statistica si spune ca suntem 20.000.000 de oameni, inseamna ca unu din sase romani este implicat intr-un dosar penal, ceea ce pare foarte mult si asta la o prima vedere, pentru ca aceste dosare penale nu au toate aceeasi implicatie. Sunt care se termina de la sesizare sau sunt unele la care se da clasare de la a doua saptamana.

(…) Sunt extraordinar de multe dosare si foarte multe dintre ele iau foarte mult timp din cele care de fapt ar trebui rezolvate cu celeritate si sunt cu adevarat importante. Trebuie sa ne mai gandim ca 40% dintre procurori – ma refer aici la parchetele locale – rezolva 75% din intreaga suma a dosarelor, ceea ce din nou este foarte mult, sunt diferente foarte mari de la instanta la instanta, de la parchet la parchet, si de 800 de dosare de procuror in plus fata de cel care activeaza in orasele foarte mari sau in orasele mari si veniturile financiare sunt aceleasi”, a precizat Horodniceanu, la interviul sustinut pentru numirea sefului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, desfasurat la Ministerul Justitiei, scrie Agerpres.

El a adaugat ca ar trebui facuta o analiza, urmata de o strategie, care sa spuna daca anumite parchete ar trebui desfiintate.

„Nu putem sa le desfiintam doar noi, trebuie vorbit si la nivel de instante si sa vedem ce e mai important, pentru ca si accesul cetateanului la justitie este foarte important. Dar, aceste lucruri vor trebui nivelate in urma unei strategii pe resurse umane pe care ar trebui sa o faca procurorul general, desi cred ca i-ar fi foarte greu la acest moment, pentru ca din nou cadrul pe care ar trebui sa il aiba este mult stirbit de imposibilitatea de a face delegari”, a afirmat acesta.

Daniel Horodniceanu s-a aflat la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, fiind respins de fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader pentru un al doilea mandat.

Ultimii patru dintre cei opt candidati care au indeplinit conditiile de participare la selectia pentru numirea procurorului-sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sustin, miercuri, interviurile la Ministerul Justitiei. Este vorba despre Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Sandel Vasilache si Razvan Horatiu Radu.

Rezultatele selectiei vor fi anuntate public pe 21 ianuarie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: