Florin Citu, primul detaliu concret privind cresterea pensiilor. Reactie prudenta a premierului Orban

news

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat joi ca pensiile ar putea creste cu doar 10% din septembrie, in conditiile in care legea populista a PSD prevede o crestere de 40%.

„Este un scenariu pe care l-am luat in calcul, am calculat impactul si riscurile aferente, alaturi de un alt scenariu il voi prezenta guvernului si vom lua o decizie. Este profund nedrept pentru toti romanii care sunt afectati astazi de aceasta criza sa vorbim doar de pensii izolat de ceea ce se intampla in restul economiei. Trecem printr-o criza de proportii foarte mari, nu s-a mai intamplat asa ceva.

PSD duce discutia spre cheltuielile cu pensiile, dar avem alte si alte cheltuieli in buget. Sunt alte cheltuieli care sunt puse in pericol de aplicarea legii asa cum este astazi. Vorbim de cheltuieli de investitii. Niciodata nu vom face o evaluare a cheltuielilor cu pensiile rupt de celelalte cheltuieli”, a declarat Citu la Realitatea Plus.

Premierul Ludovic Orban a avut in schimb o reactie prudenta.

„Este prematura orice declaratie pe tema aceasta. Cand vom avea raportul la sase luni privind starea economiei si starea bugetara, care trebuie realizata in conformitate cu Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, de asemenea, cand vom avea prognoza economica pe urmatoarea perioada de timp, atat prognoza realizata de Comisia de Prognoza, care actioneaza in cadrul Guvernului, cat si prognozele care vor fi realizate de Comisia Europeana, de Banca Mondiala, vom lua aceasta decizie. Ca atare, cand vom decide ceva, vom anunta public. Ce pot sa va spun este ca pensiile vor creste”, a declarat Ludovic Orban la finalul vizitei efectuate la Centrul Tehnic de la Titu, judetul Dambovita.

Lia Olguta Vasilescu a anuntat, joi, ca PSD va introduce motiune de cenzura daca Guvernul se atinge de Legea pensiilor.

„Biroul Permanent National interimar a aprobat astazi depunerea unei motiuni de cenzura de catre PSD in momentul in care Guvernul Romaniei va modifica prin ordonanta de urgenta Legea pensiilor publice. Asa cum stiti si dumneavoastra, de la 1 septembrie, ar trebui sa fie o crestere a punctului de pensie pana la 1.775 de lei, adica 40%. Nu pot sa faca aceasta modificare a legii decat printr-o OUG, iar, in momentul in care o vor adopta, vom incepe deja strangerea de semnaturi pentru depunerea motiunii de cenzura”, a declarat Vasilescu, in conferinta de presa a PSD.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: