„Linie rosie!”. Talibanii refuza sa accepte extinderea termenului de evacuare dincolo de 31 august

externe

Talibanii nu vor accepta nicio prelungire a termenului de evacuare si vor ca toate evacuarile de straini sa fie finalizate pana la 31 august, a declarat marti purtatorul de cuvant Zabihullah Mujahid.

Declaratia are loc inaintea reuniunii de urgenta a G7 din aceasta dupa-amiaza, unde unul dintre subiectele cheie in discutie va fi daca SUA isi vor prelungi termenul limita.

Declaratia vine dupa ce talibanii au avertizat ca evacuarile aeriene de la Kabul dincolo de sfarsitul lunii reprezinta o „linie rosie”.

Directorul CIA, William Burns, a avut luni o intalnire confidentiala la Kabul cu cofondatorul miscarii talibane Abdul Ghani Baradar, scrie publicatia The Washington Post, citata de AFP, aceasta fiind intalnirea la cel mai inalt nivel intre SUA si regimul fundamentalist dupa ce acesta din urma a preluat puterea in Afganistan saptamana trecuta.

Decizia presedintelui american Joe Biden de a-l trimite la Kabul pe William Burns, adesea descris drept unul dintre cei mai versati diplomati ai SUA, ilustreaza gravitatea crizei pentru adminstratia de la Washington, confruntata cu evacuari precipitate a mii de americani si afgani din capitala afgana.

Mollahul Abdul Ghani Baradar, care conduce biroul politic al talibanilor din Qatar, este noul lider al regimului care a preluat puterea la Kabul.

The Washington Post nu a dezvaluit continutul discutiilor dintre liderul taliban si directorul CIA, dar probabil ele s-au axat pe termenul de realizare a evacuarilor de pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani, speriati de revenirea islamistilor la conducerea tarii, sunt in continuare adunati in speranta ca se vor putea urca intr-un avion pentru a pleca in strainatate.

Oficial, talibanii au transmis luni ca nu vor accepta continuarea acestor operatiuni dincolo de data de 31 august, termenul anuntat de Washington pentru incheierea retragerii militare americane din Afganistan. In acest timp, SUA isi intensifica eforturile pentru a evacua cat mai multe persoane din Kabul, de pe 14 august si pana luni armata americana evacuand peste 37.000 de persoane.

Potrivit unui responsabil al Casei Albe, incepand de luni dimineata avioanele americane si ale altor state partenere au evacuat circa 21.600 de oameni de la Kabul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: