Fratii PSD-istilor din Bulgaria, indignati ca 70 de diplomati rusi au fost expulzati: „Este inacceptabil”

externe

Socialistii bulgari, aliati in cadrul coalitiei care a format fostul guvern al premierului Kiril Petkov, au anuntat miercuri ca nu vor sustine un nou cabinet condus de Petkov, nemultumiti de decizia acestuia de a expulza 70 de diplomati rusi, relateaza Reuters.

Pozitia socialistilor va aduce probabil Bulgaria mai aproape de noi alegeri in toamna, al patrulea scrutin din aprilie 2021.

Formatiunea a numit expulzarea diplomatilor in baza unor suspiciuni de spionaj drept „inacceptabila”.

„Suspendam orice convorbiri cu partidul PP (Continuam Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern”, a declarat lidera socialista si fosta adjuncta a sefului guvernului Kornelia Ninova. „Decizia de a expulza 70 de diplomati rusi este fara precedent… Pentru noi este complet inacceptabila”, a spus ea, citata de Agerpres.

Ninova a spus ca Petkov a luat decizia de a-i expulza pe diplomati fara aprobarea guvernului si ca partidul ei s-ar putea intoarce la negocieri pentru un guvern de coalitie cu PP daca Petkov nu va mai fi nominalizat ca prim-ministru.

Presedintele Rumen Radev a refuzat sa comenteze asupra expulzarilor, afirmand ca ii lipsesc informatiile detaliate, dar si-a exprimat speranta ca Petkov a luat in considerare consecintele deciziei sale.

Partidul PP incearca sa adune o majoritate pentru un nou guvern, dupa ce cabinetul sau a fost inlaturat in urma unei motiuni de cenzura saptamana trecuta, dar analistii erau sceptici ca ar putea reusi inca inainte de decizia socialistilor.

Petkov a avut o pozitie neobisnuit de ferma impotriva Rusiei pentru o tara care are legaturi culturale, religioase si istorice cu Rusia si a fost multa vreme o atractie pentru turistii rusi, comenteaza Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: