Erdogan ameninta cu blocarea aderarii Suediei la NATO

externe

erdogan, praga

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat din nou, joi seara, ca va blocarea aderarea Suediei la NATO, informeaza DPA citatat de Agerpres.

„Atat timp cat organizatiile teroriste demonstreaza pe strazile Suediei si atat timp cat teroristii se afla in interiorul parlamentului suedez, nu va exista o abordare pozitiva din partea Turciei fata de Suedia”, a declarat Erdogan la o conferinta de presa in capitala ceha, Praga.

Ankara a acuzat atat Suedia, cat si Finlanda ca sprijina militantii kurzi, precum si grupul clericului islamist Fethullah Gulen stabilit in SUA, toti clasificati de Turcia drept grupuri teroriste.

Suedia si Finlanda resping aceste acuzatii, dar au ajuns la un acord in aceasta vara pentru a asigura Turcia de sprijinul lor impotriva riscurilor de securitate.

Cererile Turciei au fost repatrierea unor suspecti si ridicarea embargoului asupra armelor de catre Suedia. In septembrie, Suedia a aprobat exportul de arme catre Turcia pentru prima data din 2019.

Cu toate acestea, Turcia adopta acum pozitia ca acordurile incheiate atunci nu au fost inca indeplinite, mai ales de Suedia.
Erdogan a descris joi relatiile cu Finlanda in termeni mai pozitivi.

Suedia si Finlanda au cerut aderarea la NATO la mijlocul lunii mai, ca raspuns la invadarea Ucrainei de catre Rusia. Cele doua tari pot fi admise numai daca toti cei 30 de membri actuali ai NATO ratifica protocoalele de aderare necesare.
Turcia si Ungaria sunt acum singurele tari care au ramas sa ratifice protocoale de aderare. Cu toate acestea, Ungaria nu a amenintat ca va bloca procedura.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: