Razboiul din Ucraina: De ce este Hersonul atat de important?
Fortele ucrainene se apropie de Herson, in timp ce fortele ruse isi pregatesc apararea in interiorul orasului, potrivit BBC.
Ambele parti vad orasul din sudul tarii, un obiectiv strategic. Cu toate acestea, expertii militari spun ca o batalie pentru aceasta s-ar putea dovedi foarte costisitoare.
Inainte de razboi, Herson avea o populatie de aproximativ 380.000 de locuitori. Se afla pe malul raului Nipru, cu acces la Marea Neagra. De asemenea, este aproape de peninsula Crimeea – o parte a Ucrainei pe care Rusia a anexat-o in 2014 si care contine o serie de baze militare ale acesteia.
„Herson este o poarta catre Crimeea”, spune Marina Miron, expert in aparare la Kings College London. „Recucerirea acesteia ar deschide calea catre recucerirea Crimeei, ceea ce Ucraina isi propune sa faca in acest razboi”.
Amplasarea Hersonului este de asemenea importanta, spune Forbes Mackenzie, fost ofiter de informatii al armatei britanice si director executiv al Mackenzie Intelligence Services. „Controlarea Niprului este importanta, deoarece acesta trece chiar prin centrul Ucrainei”, spune el.
Herson este singura dintre capitalele regionale ale Ucrainei care a cazut in mainile fortelor ruse. Rusia a ocupat-o la inceputul lunii martie si a declarat recent ca a anexat regiunea Herson, impreuna cu alte trei regiuni din Ucraina.
Recucerirea orasului ar transmite un mesaj ca razboiul se intoarce in favoarea Ucrainei, spune Miron. „Ar demonstra Occidentului ca inca merita banii dati pentru sprijinirea Ucrainei si furnizarea de arme”, a adaugat aceasta.
Cu toate acestea, fortele Rusiei sunt, de asemenea, supuse unei presiuni uriase pentru a apara Herson. Ele au pierdut 6.000 km patrati de teritoriu in favoarea ucrainenilor in timpul contraofensivei din estul tarii.
„Rusia are nevoie de o victorie. Trebuie sa demonstreze ca poate riposta”, a adaugat Miron.
Fortele ucrainene au bombardat podurile peste Nipru pentru a incerca sa taie liniile de aprovizionare ale Rusiei dinspre est si sud. De asemenea, fortele sale au avansat treptat spre oras dinspre nord-vest si nord-est.
„Urmatoarea tinta majora a Ucrainei este orasul Berislav, in amonte, pe raul Nipru. Odata ce au eliberat acel oras, atunci pot lansa un atac asupra Hersonului. Ar putea fi o chestiune de doar cateva saptamani”, a adaugat Miron.
Cu toate acestea, Ben Barry, cercetator principal pentru Razboi Terestru la Institutul International de Studii Strategice, spune ca fortele ucrainene au facut progrese destul de lente spre orasul Herson.
„Inca trebuie sa treaca prin frontul rusesc aflat la nord de Herson”, spune el. „Pot fi incetiniti de terenul noroios. Este posibil sa nu reuseasca sa patrunda pentru a ajunge in oras.”
Rusia spune ca a evacuat 70.000 de civili din oras si exista semne ca evacueaza si oficialii.
Administratorul civil adjunct instalat de Rusia in regiune, Kirill Stremousov, a declarat ca fortele ruse s-ar putea retrage din anumite zone ale Hersonului. Cu toate acestea, armata ucraineana a spus ca discutiile despre retragerea trupelor ar putea fi un siretlic.
Mackenzie Intelligence estimeaza ca Rusia are intre 5.000 si 10.000 de soldati care apara orasul, inclusiv unitatile de elita.
Institutul pentru Studiul Razboiului sugereaza ca rusii pregatesc pozitii defensive in Herson si in nord-vestul orasului.
„Sunt relatari contradictorii”, spune Ben Barry. „Rusia isi retrage administratorii, dar in acelasi timp a trimis parasutisti si infanterie marina”.
Un asalt pentru recucerirea Hersonului ar fi extrem de costisitor pentru fortele ucrainene, spune Forbes Mackenzie.
„Luptele ar fi din casa in casa, iar numarul victimelor ar fi foarte mare”, spune el. „Perspectivele sunt ingrozitoare”.
Cu toate acestea, o lupta decisiva pentru oras nu este inevitabila, spune Ben Barry. „Fiecare parte are optiuni”, spune el. „Fortele ruse ar putea lupta pentru a-i intarzia pe ucraineni si apoi sa se retraga. Ucrainenii ar putea incerca sa incercuiasca orasul si sa taie liniile de aprovizionare in loc sa intre in el. „Este imposibil sa le ghicim strategiile”, a adaugat el.