Evgheni Prigojin ii acuza pe sefii armatei ruse de „tradare”

externe

Sefii militari de la Moscova refuza sa aprovizioneze grupul Wagner cu munitii si ca incearca sa-l distruga, a declarat Evgheny Prigojin, acuzandu-i de „tradare”, intr-o escaladare a razboiului de declaratii dintre inalti oficiali rusi si armata privata, potrivit The Guardian.

Forta mercenara a lui Evgheni Prigojin, care a recrutat inclusiv din inchisorile din Rusia pentru a-si consolida randurile, joaca un rol cheie in eforturile de a captura orasul Bakhmut din estul Ucrainei.

Batalia a scos la iveala tensiuni intre grupul Wagner si armata rusa, desi Kremlinul neaga orice ruptura.

„Seful Statului Major [Moscova] si ministrul apararii dau ordine in stanga si in dreapta nu numai sa nu dea munitie PMC Wagner, ci si nici sa nu-l ajute cu transportul aerian”, a spus Prigojin intr-un mesaj vocal transmis de serviciul sau de presa.

„Este o opozitie directa, care este o incercare de a distruge grupul Wagner. Acest lucru poate fi echivalat cu inalta tradare”, a adaugat el.

Prigojin a acuzat, de asemenea, inaltul comandament militar ca a interzis livrarea de lopeti pentru luptatorii Wagner pentru a sapa transee.

In trecut, Prigojin a criticat armata Rusiei si, recent, „birocratia monstruoasa” a Moscovei pentru incetinirea victoriilor militare. El a acuzat, de asemenea, armata rusa ca a incercat sa „fure” victoriile lui Wagner.

Ministerul rus al Apararii a negat limitarea transporturilor de munitii la voluntarii de pe front, dar nu a mentionat armata privata a grupului Wagner sau acuzatiile lui Prigojin.

„Toate cererile de munitie pentru unitatile de asalt sunt indeplinite cat mai curand posibil”, a insistat ministerul, promitand noi livrari sambata si denuntand drept „absolut false” rapoartele privind lipsurile.

„Incercarile de a crea o scindare in cadrul mecanismului strans de interactiune si sprijin intre unitatile grupurilor [de lupta] ruse sunt contraproductive si functioneaza exclusiv in beneficiul inamicului”, se arata in declaratie.

Prigojin si-a asumat un rol mai public de cand a inceput razboiul. Grupul Wagner a condus batalia pentru Bakhmut, dar relatiile sale cu Moscova se deterioreaza in mod clar.

Anul acesta, Prigojin a fost deposedat de dreptul de a recruta prizonieri si au existat cateva semne ale unei miscari de la Kremlin pentru a-i reduce influenta.

Dupa ce Ministerul rus al Apararii a respins acuzatiile initiale ale lui Prigojin, acesta a lansat un mesaj vocal in care spunea ca deciziile ministerului reprezinta un „scuipat in obrazul Wagner”, reiterand ca oamenii sai duc lipsa de provizii.

In discursul sau despre starea natiunii rostit marti, Putin a parut sa abordeze luptele interioare.

„Trebuie sa scapam de… orice contradictii interdepartamentale, formalitati, neintelegeri si alte prostii”, a spus el elitei politice si militare.

Intr-o postare mai tarziu in cursul zilei, Prigojin a spus ca a fost prea ocupat pentru a urmari discursul si, prin urmare, nu a putut comenta observatiile presedintelui.

Cucerirea Bakhmut ar fi o victorie majora pentru Moscova in ofensiva sa, desi analistii spun ca capturarea acestuia ar fi in principal simbolica, deoarece orasul are o valoare strategica mica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: