Franta plateste viticultorii pentru a desfiinta podgoriile. Cresc in schimb vanzarile pentru vinurile din Germania
„A devenit foarte dificil”. Aceste cuvinte ale unui producator de vinuri din Bordeaux subliniaza provocarea uriasa cu care se confrunta faimoasa regiune franceza in timp ce trece printr-o transformare masiva, relateaza CNBC.
Vremea extrema si schimbarea obiceiurilor de consum ii afecteaza pe producatorii de vinuri. Unii dintre ei scot deja din pamant viile si cer despagubiri din partea guvernului.
„In urmatorii cinci ani, vom vedea mai putina vita de vie in regiunea Bordeaux”, a declarat Sylvie Courselle, inginer agronom si oenolog la Chateau Thieuley, pentru CNBC.
Potrivit datelor autoritatilor locale, intre inceputul lunii iunie si luna iulie a acestui an au existat 584 de cereri de despagubire din partea viticultorilor care doresc fie sa isi incheie complet productia, fie sa isi diversifice utilizarea terenurilor. In total, este vorba de aproape 5.000 de hectare de vita-de-vie. Producatorii au avut la dispozitie doar pana la jumatatea lunii iulie pentru a solicita sprijin.
„Schimbarile climatice pot accelera acest lucru”, a declarat Courselle pentru CNBC, adaugand ca, in ultimii ani, viticultorii au fost nevoiti sa se confrunte cu grindina, ingheturi si secete care au un impact semnificativ asupra recoltei.
Ea crede ca, in viitor, cea mai mare provocare va fi accesul la apa – unul dintre cele mai esentiale ingrediente in productia de vin.
Dar provocarile merg dincolo de schimbarile climatice. Din punct de vedere istoric, in Bordeaux s-a pus accentul pe productia de vin rosu, dar consumatorii opteaza din ce in ce mai mult pentru bere si vinuri mai usoare. O dovada in acest sens este cresterea numarului de producatori de bere activi in Franta. Acestia au crescut de la 322 in 2009 la 2.500 in 2021, potrivit datelor de la Statista.
In plus, datele institutului francez OFDT arata ca vanzarile de vin au scazut cu peste o treime intre 2000 si 2020. In aceeasi perioada, s-a inregistrat o crestere de 7% pentru vanzarile de bere.
De asemenea, Franta vinde ceva mai putin vin in strainatate. Natiunea europeana domina comertul cu vin la nivel mondial, alaturi de Spania si Italia. Dar in 2022, Franta a inregistrat o scadere a exporturilor de 5% fata de anul precedent, potrivit Organizatiei Internationale a Viei si Vinului.
Vinurile germane, in crestere
Vestile proaste intr-un loc pot deveni vesti bune in alta parte. Ernst Buscher, ofiter de presa la Institutul German al Vinului (DWI), a declarat pentru CNBC ca vinurile germane se confrunta cu o tendinta foarte diferita.
„Suntem destul de fericiti”, a spus el. „Pana acum, pentru vinurile germane, avantajul temperaturilor mai ridicate este mai mare decat partile negative ale vremii extreme”, a adaugat el.
Podgoriile din nordul Germaniei s-au confruntat cu episoade de inghet – care ingreuneaza maturizarea mugurilor si a lastarilor tineri -, dar regiunea a avut parte si de temperaturi mai ridicate. Buscher a declarat ca temperaturile actuale de aproximativ 35-36 de grade Celsius sunt neobisnuite in raport cu standardele istorice.
Potrivit Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, Germania a fost singura tara din UE care a raportat o crestere a productiei de vin anul trecut. In total, productia a urcat cu 6% fata de anul precedent „datorita sezonului de crestere uscat si cald, care a fost benefic pentru podgorii”.
Marea Britanie se afla intr-o situatie similara cu cea a Germaniei. Hectarele cu vita-de-vie au crescut de peste patru ori din 2000, potrivit WineGB. In 2021, vanzarile de vin au crescut cu 31% anual, ajungand la 9,3 milioane de sticle. Majoritatea acestora fiind mai degraba vin spumant decat vin linistit.