Kovesi, dezvaluire surprinzatoare despre cat de DISPERATI sunt penalii din politica: „Mai degraba prefera sa mearga la puscarie”
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a reiterat, joi, la Chisinau, ca ‘DNA nu face dosare politice’. In cadrul Forumului Republica Moldova- Romania in domeniul justitiei, ea a spus ca investigatiile procurorilor anticoruptie au in vedere faptele persoanelor care detin functii publice, nu calitatea de politician.
‘Au fost ani in care DNA a fost acuzata — si sper ca cu aceasta ocazie am sa daram un mit — si anume ca DNA face dosare politice. Pot sa va spun ca printre persoanele carora noi le-am solicitat ridicarea imunitatii sau care au fost investigare si trimise in judecata se regasesc oameni care faceau parte din aproape toate partidele politice din Romania. Este important de spus ca noi nu investigam politicieni. Nu ne intereseaza daca un politician apartine unui partid sau daca face politica. Noi investigam persoane care detin functii in institutii publice’, a afirmat Kovesi, citata de Agerpres.
Ea a subliniat ca independenta DNA poate fi confirmata prin numarul mare de demnitari in cazul carora s-a dispus ridicarea imunitatii, inclusiv parlamentari, ministri sau prim-ministri.
In 2015, DNA a cerut ridicarea imunitatii in cazul a sase deputati, un senator si un judecator al Curtii Constitutionale.
Pe de alta parte, sefa DNA a precizat ca una dintre prioritatile institutiei pe care o conduce este aceea de confiscare a averilor dobandite ilegal.
‘Din perspectiva mea, orice solutie de condamnare cred ca este lipsita de eficienta daca nu reusim in acelasi timp sa recuperam prejudiciile cauzate statului sau daca nu reusim ca persoanelor care s-au imbogatit ilicit sa le confiscam averile. De aceea, in ultima perioada de timp, acest lucru a fost o prioritate’, a adaugat Kovesi la forumul cu tema ‘Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in perspectiva europeana’.
Aceasta a subliniat ca realitatea a confirmat faptul ca in foarte multe situatii ‘persoana anchetata accepta mai curand sa mearga in puscarie, sa fie privata de libertate decat sa i se confiste averea’.
Procurorul-sef anticoruptie considera ca, daca statul ar reusi sa valorifice bunurile confiscate ca urmare a dobandirii ilegale a acestora, veniturile la bugetul de stat ar depasi 500 milioane de euro.
‘Intr-un an, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri si valori de jumatate de miliard de euro. Poate 500 de milioane de euro nu pare o suma foarte mare, dar, ca sa va faceti o idee, in Romania salariile medicilor intr-un an sunt 300 de milioane de lei, deci am putea dubla salariile medicilor daca aceasta suma ar fi executata efectiv sau am putea cofinanta proiectul de autostrazi pe urmatorii trei ani’, a mai precizat Kovesi.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook