Presedintele Iohannis, discurs la unul dintre cele mai frumoase festivaluri traditionale din Transilvania: „Iata ca aceste lucruri aici reapar”
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat duminica, intr-un discurs la manifestarile festivalului Saptamana Haferland, ca Romania „are nenumarate zone extraordinar de frumoase, dar care inca nu au fost revigorate, inca nu au fost descoperite sau redescoperite” si ca isi doreste sa apara cat mai multe initiative de turism de tip cultural, rural precum cea a Fundatiei Michael Schmidt care a dus la renasterea satului sasesc Crit.
El a spus ca desi nu este gazda, doreste sa le ureze bun venit celor prezenti precizand ca pentru el nu este prima data cand vine la Crit.
„Nu sunt gazda, dar cred ca pot sa va spun bun venit fiindca pentru mine nu este prima data cand vin aici la Crit si recunosc ca motivatia pentru care am venit acum este aceeasi ca si datile trecute”, a spus presedintele Iohannis.
De asemenea, el a dorit sa multumeasca omului de afaceri Michael Schmidt pentru initiativa pe care a avut-o de infiintare a fundatiei care ii poarta numele. „Avem aici o initiativa privata a domnului Michael Schmidt si a fundatiei pe care a infiintat-o care are scop simplu, dar pe care il gasesc extraordinar, sa revigoreze o comunitate si o regiune traditionala”, a spus seful statului, citat de Agerpres.
Presedintele a spus ca in urma cu cateva zile a fost la Sibiu la Intalnirea sasilor transilvaneni si a precizat ca a spus atunci ca de multe ori in satele sasesti locuitorii se multumesc cu prezentarea mai mult sau mai putin cu succes a patrimoniului.
„Acum putine zile am participat la Sibiu, si stiu ca ne-am intalnit cu multi dintre dumneavoastra la Intalnirea sasilor. Am spus atunci ca, din pacate, in multe comunitati sau multe localitati care au avut comunitati sasesti puternice, frecventa acestor comunitati de multe ori se reduce la prezentarea mai mult sau mai putin cu succes a patrimoniului. Ceea ce evident lipseste acolo este esenta, viata, vigoarea, traditia traita. Iata ca aceste lucruri aici reapar si ii felicit pe toti cei care s-au straduit ca aceste lucruri sa se intample. Aceasta initiativa, initiativa privata, este absolut laudabila si nu numai ca doresc succes acestei initiative si doresc intregii regiuni, care are oameni foarte frumosi, zone foarte frumoase, traditii frumoase sa fie revigorate si sa atraga turisti care poate si inainte ar fi venit, dar imi doresc foarte mult ca aceasta initiativa sa fie vazuta si de altii, sa fie vazuta, si daca se poate, incercata si in alta parte”, a argumentat Iohannis.
La finalul discursului, presedintele i-a felicitat pe organizatori si a spus ca le doreste succes cu aceasta manifestare „care in esenta promoveaza ceva foarte gustos si anume mancarea traditionala saseasca”.
„Dar imi doresc ca in Romania sa apara multe alte astfel de initiative de tip turism cultural, turism rural si atunci vor avea mult mai multi ocazia sa vada ce frumos este in Romania”.
Duminica este Ziua satului Crit care se sarbatoreste in fiecare an in cadrul Saptamanii Haferland, celelalte localitati participante la festival in perioada 9-14 august fiind Archita, Roades, Homorod, Viscri, Bunesti, Saschiz, Mesendorf, Rupea si Cloasterf. Organizatorii au anuntat ca se asteapta ca aceasta manifestare sa aduca peste 5.000 de turisti in zona.
Avand ca slogan „Traditii sasesti in bucate de poveste!”, editia din 2017 a Saptamanii Haferland isi propune sa deschida apetitul turistilor pentru mancarea traditionala saseasca, dar si pentru retete locale.
Ziua principala a festivalului este 13 august, respectiv ziua satului Crit, al carei program include muzica de orga, brunch sasesc dupa vechi retete si preparate redescoperite, activitati pentru copii, muzica de fanfara si dansuri, recital de pian si prezentare audiovizuala — „Pe urmele copilului genial din Ardeal, Carl Filtsch”, piesa de teatru „Oglinda… a timpului”, precum si o combinatie de stiluri cu Acker Quartet.
Regiunea saseasca din Transilvania a fost denumita „Tara Ovazului” sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru, se arata in comunicat.
Primele patru editii ale festivalului Saptamana Haferland au strans mii de participanti si s-au bucurat de prezenta a zeci de personalitati ale vietii culturale si sociale din Romania si din Germania.
Organizatorii evenimentului sunt Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust si asociatii ale sasilor din Transilvania.
Incepand din acest an, organizatorii acorda o atentie speciala copiilor din comunitatile in care isi desfasoara activitatea prin infiintarea unui program de sprijin educational care este menit sa previna abandonul scolar si sa sustina performanta pe termen lung.
Potrivit sursei citate, organizatorii evenimentului au ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.