A doua zi de discutii privind reforma judiciara din Israel. Presedintele Herzog s-a intalnit cu alte partide de opozitie

externe

Presedintele Isaac Herzog s-a intalnit, miercuri, din nou, cu reprezentantii mai multor factiuni de opozitie, potrivit The Times of Israel.

Herzog a purtat discutii cu Partidul Muncii, Ra’am si Hadash-Ta’al, marcand cea mai recenta runda de intalniri de cand prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anuntat luni ca a suspendat revizuirea judiciara in fata opozitiei tot mai mari la nivel national.

Partidul Muncii si Yisrael Beytenu si-au exprimat indoielile ca Likud a lui Netanyahu s-ar fi angajat sa negocieze cu buna-credinta.

„Am venit sa ne asiguram ca legile de rasturnare a justitiei nu se intorc la Knesset pe usa din spate”, a declarat delegatia Partidului Muncii dupa intalnire.

Potrivit reprezentantilor sai, conditiile sale pentru orice acord includ „protectia constitutionala a drepturilor omului” si asigurarea independentei justitiei. De asemenea, a cerut sa „renunte complet propunerile de rasturnare judiciara”.

„Ne vom asigura ca ne comportam cu deplina transparenta, asa cum am procedat pana acum, si ca vom fi intr-un dialog continuu si cuprinzator cu liderii protestului public, societatea civila si expertii in stiinte juridice si politice”, au adaugat acestia.

Presedintele Ra’am, Mansour Abbas, a declarat unui post de radio arab ca partidul sau islamist va parasi discutiile daca membrii considera ca participarea lor este doar de fatada.

Hadash-Ta’al, o alianta a doua partide predominant arabe, a declarat ca i-a spus lui Herzog ca nu are „incredere” in pauza declarata de Netanyahu, invocand „experienta trecuta”.

„Ne opunem eforturilor transparente de a impiedica protestele”, se spune intr-un comunicat. „Acesta este momentul sa instauram democratia si egalitatea deplina si sa nu ne multumim sa revenim la status quo”.

Intre timp, Yisrael Beytenu a continuat sa stea departe de discutii, pe care, liderul partidului, Avigdor Liberman, le considera o „inselatorie” a lui Netanyahu si a coalitiei sale religioase de dreapta.

Liberman a facut aceasta acuzatie dupa ce ministrul Justitiei, Yariv Levin, s-a angajat sa reia eforturile de adoptare a revizuirii judiciare in viitoarea sesiune parlamentara de dupa Paste. Levin, numarul 2 in

Partidul Likud si o figura importanta in reorganizarea planificata a sistemului judiciar, i-a spus unui sustinator ca vor fi organizate mitinguri la nivel national „pentru a arata ce vrea majoritatea publicului”.

Liderul opozitiei, Yair Lapid, i-a cerut lui Netanyahu sa declare ca remarcile lui Levin nu reflecta propriile sale opinii.

„Ministrul justitiei spune ca negocierile de la resedinta presedintelui sunt o inselaciune”, a scris Lapid pe Twitter.

Ulterior, el a spus pentru stirile Channel 12 ca si el si alti lideri de opozitie abordeaza discutiile cu prudenta.

Discutiile s-au deschis marti cu delegatiile Likud, Yesh Atid al fostului premier Lapid si partidul Unitatea Nationala. Prima zi de intalniri nu a abordat substanta potentialei reforme, ci s-a concentrat pe mecanismul de negocieri. Canalul 12 a raportat ca urmareste, de asemenea, sa promoveze o atmosfera prietenoasa mai propice discutiilor decat retorica inflacarata si combativa pe care partile au folosit-o una impotriva celeilalte in mod public timp de saptamani.

Tensiunile s-au diminuat considerabil de la anuntul lui Netanyahu privind suspendarea planului de reforma legislativa, la o zi dupa ce l-a demis pe ministrul Apararii Yoav Gallant pentru ca a cerut public acest lucru, dar problema ramane o bomba cu ceas pe plan intern, precum si pe plan diplomatic.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: