A fost ales noul presedinte al Senatului, numarul 2 in stat. Este prietena buna cu Raluca Pruna, fostul ministru al Justitiei

politica

Senatoarea USR PLUS Anca Dragu a fost aleasa, luni seara, in functia de presedinte al Senatului, cu 75 de voturi ”pentru”.

Senatoarea Anca Dracu din partea Aliantei USR PLUS a fost aleasa, luni seara, in functia de presedinte al Senatului.

Ea a obtinut 75 de voturi ”pentru” si 51 de voturi ”impotriva”, dintr-un total de 133 de voturi exprimate, din care 7 au fost nule.

In cursa pentru aceasta functie a mai fost inscris senatorul PSD Lucian Romascanu, care a obtinut 51 de voturi ”pentru” si 75 ”impotriva”.

Anca Dragu a fost ministru al Finantelor in Guvernul Ciolos. Ea este prietena buna cu Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei.

Presedintele ales al Senatului, Anca Dragu, a declarat luni seara, in plen, ca isi doreste ca mandatul sau sa stea sub auspiciul notiunii de respect, mentionand ca va fi un presedinte echidistant si corect, fara sa tina cont de culoarea politica.

„Va asigur ca voi fi un presedinte al Senatului echidistant si corect, nu voi tine cont de culoarea politica. Imi doresc ca intreg mandatul acestui Senat sa stea sub auspiciul notiunii de respect. Respect pentru cetatenii acestei tari, respect pentru cei pe care ii reprezentam, respect fata de colegi. Respectul, din punctul meu de vedere, inseamna in primul rand sa constientizam faptul ca un senator nu se afla deasupra legii, ci trebuie sa fie in slujba si in serviciul cetatenilor. Respect inseamna ca Senatul trebuie sa revina la rolul sau legitim, adica un for al dezbaterilor si nu un instrument al intereselor inguste de grup. Politicienii trebuie sa se gandeasca exclusiv la binele public, nu la binele personal.”, a subliniat presedintele Senatului.

Ea a mentionat ca isi propune ca Senatul Romaniei sa fie o institutie „transparenta, deschisa oamenilor”, sa recastige prin „deschidere si profesionalism” increderea romanilor in Parlament – institutia cea mai importanta si reprezentativa intr-o democratie, in conditiile in care, „in acest moment, Parlamentul se afla la cote minime in ceea ce priveste gradul de incredere, sub 10% in ultimele sondaje, pe ultimul loc intre institutiile statului roman”.

Dragu a mai precizat ca isi propune sa simplifice procedurile birocratice din Senat, prin cresterea gradului de digitalizare, adaugand ca dreapta politica si Parlamentul trebuie sa se adapteze la „vremurile ce sunt in schimbare”.

„Imi propun sa crestem gradul de digitalizare a institutiei Senatului pentru a simplifica procedurile birocratice ce consuma timp si pentru a veni mai aproape de cetatean facilitand accesul oricarui cetatean roman la documentele de interes public si la activitatile pe care le desfasuram. Vremurile sunt in schimbare, dreapta politica si Parlamentul trebuie sa se adapteze. Imi propun, de asemenea, sa legiferam in baza studiilor de impact si analizelor de oportunitate si sa crestem capacitatea Parlamentului de a urmari rezultatele aplicarii legilor. Sa legiferam cu buna credinta, avand in vedere exclusiv bunastarea si interesele romanilor”, a sustinut seful Camerei superioare a Parlamentului.

Nu in ultimul rand, Anca Dragu a relevat faptul ca o femeie a ajuns cel de-al doilea om in stat.

„Ma aflu aici, in fata dumneavoastra, intr-o ipostaza in care s-au mai aflat 46 de persoane, atatia presedinti avand Senatul din 1864 de la infiintare si pana astazi. Astazi este o premiera, asistam la un moment unic in istoria Romaniei, prima zi in care presedintele Senatului – cel de-al doilea om in stat – este o femeie. Un gand care ma onoreaza si ma responsabilizeaza. Sper ca acest moment sa reprezinte o incurajare si o motivatie in plus pentru implicarea cat mai multor femei in politica si in viata sociala in general”, a conchis presedintele Senatului.

Anca Dragu detine o diploma de licenta si un doctorat in Economie la Academia de Studii Economice din Bucuresti, un master in Politici Publice si Aderare la UE, absolvit in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti si a urmat diferite programe in cadrul Universitatii Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrala si de Est si in cadrul Universitatii George Washington, Washington DC.

Dragu a fost analist economic in cadrul Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene, dupa o experienta de 12 ani in cadrul biroului Fondului Monetar International din Bucuresti, a lucrat ca economist in cadrul Bancii Nationale a Romaniei si a facut parte din echipa de conducere E.ON Romania.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: