A incalcat omenirea „Acordul de la Paris” privind clima? Intrebari dupa cel mai cald an din istorie

life

incalzire globala

Timp de un an, planeta a depasit limita cheie de incalzire de 1,5 grade Celsius. Inseamna asta ca suntem pe calea fara intoarcere spre „haosul climatic”? Pentru prima data in istorie, temperaturile medii globale au fost mai mari cu peste 1,5 grade Celsius fata de nivelurile preindustriale timp de 12 luni consecutiv, scrie Deutsche Welle (DW)

Din februarie 2023, pana in ianuarie 2024, temperaturile medii au fost cu 1,52 grade Celsius – echivalentul a 2,73 grade Fahrenheit – mai ridicate decat intre anii  1850 si 1900. Acela este considerat momentul in care oamenii au inceput sa incalzeasca planeta prin arderea combustibililor fosili si pomparea de gaze cu efect de sera in atmosfera.

Acest fapt a fost masurat in timp ce planeta a cunoscut cea mai fierbinte luna ianuarie inregistrata vreodata, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbari Climatice (C3S) al Uniunii Europene.

„Este o piatra de hotar semnificativa”, a declarat Matt Patterson, cercetator post-doctoral in domeniul fizicii climei la Universitatea din Oxford.

Fenomenul El Nino, care incalzeste clima, a fost partial la originea acestui varf, iar temperaturile sunt asteptate sa scada usor sub 1,5 C odata ce acesta se va stinge  in urmatoarele cateva luni. Cu toate astea, emisiile de gaze cu efect de sera provenite de la combustibilii fosili sunt principalul vinovat pentru cea mai mare parte a incalzirii.

Mai avem timp?

Nu chiar, dar e pe aproape.  In 2015, la conferinta ONU privind clima de la Paris, aproape toate tarile prezente au convenit sa limiteze cresterea medie a temperaturii globale sub 2 C si sa urmareasca o crestere a temperaturii de maximum 1,5 C, in ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Acordul de la Paris.

Limita de 1,5 C a fost aleasa ca o linie de aparare in evitarea celor mai extreme si ireversibile efecte ale schimbarilor climatice. Depasirea acestei limite ar ameninta sa dauneze grav sistemelor planetar, populatiilor umane si mediului, deoarece furtunile, valurile de caldura si secetele vor deveni tot mai extreme.

Schimbarile climatice au inrautatit deja fenomenele meteorologice extreme. Cercetatorii care se ocupa de distributia fenomenelor meteorologice in timp au constatat ca, in 2023, incalzirea planetara a facut ca cel mai extrem sezon de incendii de vegetatie din Canada sa fie mult mai probabil agravat de seceta fara precedent din Cornul Africii, precum si de inundatiile devastatoare din Libia. Valurile de caldura mortale din Europa, America de Nord si China ar fi fost practic imposibile fara schimbarile climatice provocate de om, este opinia cercetatorilor.

Acest ultim raport C3S (Copernicus Climate Change Service) arata ca, timp de 12 luni la rand, temperaturile medii au depasit limita de 1,5 grade. Dar Acordul de la Paris se refera la temperaturile medii pe o perioada mai lunga.

Unii ani pot depasi 1,5 grade Celsius, atata timp cat alti ani se situeaza sub aceasta valoare si se face o medie. Pragul va fi confimat ca fiind depasit doar atunci cand va fi atins acest nivel, in medie, pe o perioada de 20 de ani, potrivit organismului ONU pentru clima – Grupul interguvernamental de experti privind schimbarile climatice (IPCC).

Totusi, acest lucru arata ca omenirea are la dispozitie pentru a actiona doar o mica fereastra care se va inchide rapid.

„Dupa ce am ajuns la acest nivel, pentru o perioada atat de sustinuta, si destul de brusc asta necesita, mai mult ca oricand, actiuni de atenuare in ceea ce priveste eliminarea treptata a combustibililor fosili”, a declarat pentru DW Francesca Guglielmo, cercetator senior la C3S, intr-un comunicat.

Mai pot oamenii sa actioneze pentru a limita cresterea temperaturii?

IPCC estimeaza ca, la ritmurile actuale, incalzirea globala va ajunge, probabil, la 1,5 C intre 2030 si 2052.

Dar daca omenirea va inceta rapid sa mai arda combustibili fosili si va injumatati emisiile pana in 2030, obiectivele de la Paris ar putea fi totusi indeplinite, potrivit ONU.

Acest lucru ar necesita o transformare a sistemelor energetice, a economiilor, a agriculturii si a transporturilor, precum si o oprire a defrisarilor. De asemenea, masurile ar trebui sa fie combinate cu protejarea rezervoarelor naturale de carbon, cum ar fi padurile si zonele umede, si cu utilizarea pe scara larga a tehnologiilor de captare si stocare a carbonului.

„Daca emisiile globale nu vor fi reduse urgent la zero, lumea va depasi in curand limitele de siguranta stabilite in Acordul de la Paris privind clima”, a declarat Joeri Rogelj, profesor de stiinte climatice la Imperial College London.

Cu toate acestea, lumea a facut deja multe progrese in ceea ce priveste incetinirea schimbarilor climatice. Energiile regenerabile si alte tehnologii ecologice se extind rapid si devin mai ieftine. Iar inainte de Acordul de la Paris, se estima ca omenirea ar fi fost pe cale sa provoace o incalzire globala potential catastrofala de 3,5 C pana in 2100.

In prezent, pe datele recalculate, lumea este pe cale sa se incalzeasca cu 2,5 C pana la 2,9 C pana la sfarsitul secolului, ca urmare a politicilor guvernamentale privind clima. Dar mai sunt multe de facut pentru a nu depasi limitele stabilite la Paris.

Mentinerea sub 1,5 grade Celsius nu inseamna ca omenirea scapa de toate efectele schimbarilor climatice, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme si problemele legate de aprovizionarea cu alimente, dar ofera planetei o sansa mult mai mare de a evita efectele climatice extreme si ireversibile, care sunt acum la niveluri fierbinti, dupa cum spun oamenii de stiinta, conform analizei Deutsche Welle.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: