A inceput testarea pe pacienti umani a primului vaccin oncologic cu ARNm contra melanomului si altor tipuri de cancere

externe

vaccin, ARNm, anti-cancer, melanomvaccin, ARNm, anti-cancer, melanom

Medicii britanici au inceput sa testeze pe sute de pacienti primul vaccin oncologic personalizat cu ARNm din lume pentru melanom, dar care ar avea potentialul de a opri mai multe tipuri de cancer.

Melanomul afecteaza aproximativ 132.000 de persoane pe an la nivel mondial si este cel mai mare ucigas dintre toate cancerele de piele. In prezent, chirurgia este principalul tratament, iar alte variante includ radioterapia, medicamentele sau chimioterapia.

Expertii din Marea Britanie au inceput o serie de teste in care injectiile sunt personalizate pentru fiecare pacient participant, iar prin intermediul dozelor administrate ii spun organismului pacientului sa vaneze celulele canceroase pentru a preveni reaparitia bolii, noteaza The Guardian.

Testele se afla in al treilea stadiu, cel final, dupa ce rezultatele celei de-a doua etape au aratat ca vaccinurile au redus drastic riscul de reaparitie a cancerului la pacientii cu melanom, potrivit sursei citate. Cercetarile si testele sunt conduse de University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) din Marea Britanie.

Pacientii au primit 1 mg de vaccin cu ARNm la fiecare trei saptamani, pentru un maxim de noua doze, si 200 mg de Keytruda la fiecare trei saptamani (maxim 18 doze) timp de aproximativ un an.

Dr. Heather Shaw, coordonatorul national al studiului, a declarat ca vaccinurile au potentialul de a vindeca persoanele cu melanom, iar acestea sunt testate si in cazul altor tipuri de cancer, printre care cel pulmonar, de vezica urinara si de rinichi.

„Acesta este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am vazut de foarte mult timp”, a declarat Shaw.

Vaccinul este o terapie neoantigena individualizata si poate determina sistemul imunitar sa lupte in functie de tipului specific de cancer al pacientului.

Pentru a crea terapia personalizata, se preleveaza o mostra de tumora si se secventiaza ADN-ul acesteia, iar inteligenta artificiala joaca, de asemenea, un rol important. Rezultatul este o injectie anticancerigena personalizata care este specifica tumorii pacientului.

Scopul final este de a vindeca definitiv pacientii de cancerul lor, a spus Shaw. „Cred ca exista o speranta reala ca acestea vor fi schimbatoarele de joc in imunoterapie”, a spus ea.

Etapa a treia a studiului, cea finala, va include un numar mai mare de pacienti, iar cercetatorii spera sa recruteze aproximativ 1.100 de persoane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: