A inceput! Val de arestari in Moldova: Fost ministru retinut/ Deputat prins cu „escrocherii”/ Arhitect-sef retinut pentru coruptie

politica

Val de actiuni penale in Republica Moldova impotriva unor fosti si actuali demnitari in contextul in care presedinte Maia Sandu a anuntat masuri dure impotriva coruptiei. In ultimele 24 de ore a fost retinut un fost ministru, a fost trimis in judecata un fost deputat si urmeaza sa fie arestat arhitectul-sef din Criuleni.

Astfel, a fost retinut vineri Alexandru Pinzari, fost ministru al Apararii, de catre ofiterii Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) si procurori, dupa ce in aceasta dimineata au avut loc perchezitii la domiciliul sau, anunta deschide.md. Fost sef al Politiei Moldova, Pinzari a fost retinut in dosarul in care este vizat seful Inspectoratului de Politie Balti, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea unui individ in calitate de agent sub acoperire in cadrul fostei Directii 5 a Inspectoratului National de Investigatii (INI).

Tot vineri, Procuratura Anticoruptie a anuntat ca a finalizat si expediat in judecata cauza penala in care deputatul Denis Ulanov (Partidul SOR) este acuzat de ”escrocherie” si ”spalare de bani”, ambele infractiuni savarsite in proportii deosebit de mari si in interesele unei asociatii criminale. Rechizitoriul cuprinde 630 de file, iar intreg probatoriul insumeaza 81 de volume.

Respectiva cauza penala face parte din dosarul denumit generic ”Frauda bancara”, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infractiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 9,7 milioane de lei moldovenesti.

In prezent, procurorii investigheaza o multitudine de fapte infractionale care au avut loc in intervalul anilor 2010 – 2015 care, la fel, fac obiectul dosarului ”furtul miliardului”. Investigatiile vor continua pana la etapa la care vor fi trasi la raspundere nu doar organizatorii si beneficiarii, ci si cei care au favorizat adoptarea deciziilor ilegale care au permis devalizarea sistemului national bancar, se anunta intr-un comunicat al Parchetului General.

Citeste si: Maia Sandu, discurs fabulos la constituirea noului Parlament: „Declar toleranta zero fata de coruptie. Conducatorii corupti si compromisi trebuie inlocuiti cu oameni onesti. Pentru cei corupti si compromisi, am un mesaj simplu: nu incercati sa opuneti rezistenta”

De asemenea, tot vineri, procurorii vor cere mandate de arestare pentru arhitectul-sef al Consiliului raional Criuleni si pentru seful intreprinderii municipale Biroul Proiectari, Prospectiuni si Servicii CriPSer.

Miercuri, 28 iulie, ofiterii anticoruptie au facut perchezitii la Consiliul raional Criuleni, in urma carora arhitectul-sef al Consiliului raional Criuleni si administratorul unei companii de proiectare au fost retinuti. Acestia sunt banuiti de corupere pasiva, activa, trafic de influenta si abuz de serviciu. Cei doi sunt cercetati in mai multe cauze penale, iar actiunile pretins ilegale ale acestora ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei moldovenesti.

Cauzele au fost pornite la sfarsitul anului 2020, dupa care au fost conexate intr-o singura procedura, cercetarile CNA si ale procurorilor constand in administrarea mai multor probe, inclusiv interceptarea banuitilor si documentarea actiunilor lor audio si video.

In cadrul investigatiilor si actiunilor de ancheta, s-a constatat ca angajatii „Biroului de Proiectari, Prospectiuni si Servicii „CriPSer”, subdiviziunea subordonata Consiliului raional Criuleni, au creat o societate comerciala cu aceleasi atributii, iar prin intermediul acesteia prestau servicii persoanelor fizice si juridice in detrimentul intreprinderii de stat. Astfel, prin intelegere prealabila cu arhitectul-sef al Consiliului, oamenii erau directionati la societatea privata, iar contra unor sume de bani, oferite drept mita, obtineau acte si avize pentru constructii fara impedimente. Un control financiar al celor doua entitati a constatat ca societatea privata a incasat, in cativa ani, sume aproape triple fata de subdiviziunea subordonata Consiliului, astfel prejudiciind bugetul local cu sute de mii de lei.

Citeste si: Revolutia anticoruptie din Moldova. Maia Sandu: „Averile tuturor judecatorilor si procurorilor vor fi verificate. Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: