A incetat din viata, la varsta de 100 de ani, Henry Kissinger. Geoana a fost la petrecerea data de Kissinger cand a implinit 100 de ani

externe

Henry Kissinger, figura marcanta a diplomatiei americane, cu fatete uneori controversate, secretar de stat sub presedintii Richard Nixon si Gerald Ford, a incetat din viata la varsta de 100 de ani, a anuntat organizatia sa miercuri, intr-un comunicat de presa, transmite AFP, citata de Agerpres.

Citeste si: Mircea Geoana, prezent la petrecerea data de Henry Kissinger la Washington cu ocazia implinirii varstei de 100 de ani

Un jucator cheie in diplomatia mondiala in perioada razboiului rece, Henry Kissinger „a murit astazi, in casa sa din Connecticut”, conform sursei citate.

Evreu german nascut pe 27 mai 1923 in Bavaria, un barbat cu o voce grava si un puternic accent german, el a continuat sa fie faimos si o voce influenta timp de decenii dupa ce si-a parasit responsabilitatile in planul afacerilor internationale. Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la varsta de 20 de ani. Fiu al unui profesor de scoala, s-a alaturat contra-spionajului militar si armatei americane, dupa care a urmat studii stralucite la Harvard, unde a si predat.

Recunoscut dupa ramele groase ale ochelarilor, s-a impus ca un chip al diplomatiei globale atunci cand republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Alba in 1969 in calitate de consilier pentru securitate nationala, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele functii din 1973 pana in 1975 si a ramas maestru al diplomatiei sub presedintele Gerald Ford, pana in 1977. Atunci a initiat relaxarea in relatia cu Uniunea Sovietica, dar si dezghetul in relatia cu China lui Mao, in timpul calatoriilor secrete pentru a organiza vizita istorica a lui Nixon la Beijing, in 1972.

Initiind apropierea de Moscova si Beijing in anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace si-a vazut insa imaginea patata de pagini intunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est in 1975 si, desigur, razboiul din Vietnam. A condus, intotdeauna in cel mai mare secret si in paralel cu bombardamentele de la Hanoi, negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capat razboiului din Vietnam. Semnarea incetarii focului i-a adus in 1973 Premiul Nobel pentru Pace alaturi de nord-vietnamez – unul dintre cele mai controversate din istoria decernarii acestei distinctii.

Prin moartea lui Kissinger, America a pierdut „una dintre cele mai ascultate voci ale sale in politica externa”, a reactionat fostul presedinte republican George W. Bush.

Faptul ca un astfel de om, un refugiat din Germania nazista, a putut deveni sef al diplomatiei americane „vorbeste atat despre maretia sa, cat si despre maretia Americii”, a adaugat fostul presedinte republican intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: