Mircea Geoana, prezent la petrecerea data de Henry Kissinger la Washington cu ocazia implinirii varstei de 100 de ani

politica

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a participat luni la petrecerea data la Washington de veteranul diplomatiei americane, Henry Kissinger, cu ocazia implinirii varstei de 100 de ani.

„Mircea Geoana la aniversarea a 100 de ani de la nasterea lui Henry Kissinger in DC in aceasta seara. Ma bucur ca am reusit sa ma intalnesc si sa aud despre  colegii mei extraordinari de la NATO”, a anuntat pe Twitter o fosta ambasadoare a SUA la NATO.

Secretar de stat al SUA in timpul presedintilor republicani Richard Nixon si Gerald Ford, Kissinger a fost atunci un arhitect al politicii de destindere in relatiile cu Uniunea Sovietica in contextul Razboiului Rece. El s-a intalnit de mai multe ori cu Vladimir Putin dupa ce acesta a devenit presedinte al Rusiei in anul 2000.

In prezent nu se intrevede niciun sfarsit al razboiului declansat in februarie de Rusia contra Ucrainei si care a ucis zeci de mii de oameni. Rusia controleaza la ora actuala aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei. In timp ce Putin vrea ca Ucraina sa recunoasca pierderea Crimeii si a regiunilor din est si sud anexate de Rusia, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, sprijinit de Occident cu arme si munitii, conditioneaza orice negociere cu Rusia de retragerea completa a trupelor acesteia de pe tot teritoriul Ucrainei, conditie in care Moscova vede o influenta a Washingtonului asupra Kievului.

”Se apropie momentul sa ne raportam la schimbarile strategice deja realizate si sa le integram intr-o noua structura in directia obtinerii pacii prin negociere”, a scris Kissinger intr-un articol intitulat ”Cum sa evitam un alt razboi mondial”, publicat in revista The Spectator, in urma cu sase luni.

”Un proces de pace trebuie sa lege Ucraina de NATO, indiferent de formula. Alternativa neutralitatii nu mai are sens”, a remarcat fostul secretar de stat american.

El a propus deja in luna mai un acord de incetare a focului prin care Rusia sa se retraga de-a lungul liniei de contact create in 2014 dupa anexarea Crimeii si declansarea atunci a conflictului armat in estul separatist pro-rus al Ucrainei, mentionand ca optiune si organizarea de referendumuri sub supraveghere internationala in teritoriile ucrainene revendicate de Rusia, propuneri respinse de Zelenski.

Kissinger atrage pe de alta parte atentia ca dorinta Occidentului de a face Rusia ”neputincioasa” sau chiar de a obtine ”disolutia Rusiei ori distrugerea capacitatii sale politice strategice” pot rezulta intr-o situatia de haos in care diferitele etnii si regiuni din interiorul Rusiei ar putea incerca sa-si transeze diferendele prin violenta, acesta intr-o tara inarmata cu mii de focoase nucleare”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: