A intrat spaima in Inspectia Judiciara, odata cu alungarea PSD. Cere ajutor sefei CSM: „NU suntem o structura opresiva”

news

Inspectorii din cadrul Inspectiei Judiciare au dat publicitatii o scrisoare deschisa, adresata sefi CSM Lia Savonea, in care se plang ca sunt victime ale unor „atacuri sustinute” si din partea unor membri ai CSM.

„Incercarile repetate de asimilare a Inspectiei Judiciare cu o structura opresiva sunt deosebit de grave”, se plang 52 de inspectori din subordinea lui Lucian Netejoru.

Joi, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor a solicitat demiterea urgenta a conducerii Inspectiei Judiciare, pe motiv ca institutia are „rezultate dezastruoase”, aducand ca argument faptul ca peste 70% din actiunile disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara in cazul procurorilor, in ultimii trei ani, au fost respinse de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM.

Iata Inspectiei Judiciare scrisoarea adresata Liei Savonea:

Stimata doamna presedinte,

Atacurile sustinute la adresa Inspectiei Judiciare, concentrate pe ideea asimilarii sale cu o structura opresiva, precum si pe evaluarea trunchiata a activitatii desfasurate de inspectorii judiciari, ne obliga sa abandonam rezerva ce caracterizeaza comunicarea noastra publica si sa ne exprimam deschis ingrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile, manifestata, din pacate, si de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Incercarile repetate de asimilare a Inspectiei Judiciare cu o structura opresiva sunt deosebit de grave; simpla lecturare a legii permite oricui sa observe ca inspectorii judiciari nu pot sa dispuna nicio masura privind drepturile judecatorilor si procurorilor sau in legatura cu cariera acestora. Inspectia Judiciara este o componenta importanta a mecanismului de autoreglare al Autoritatii Judecatoresti, in acest sens fiind si principiile fundamentale care guverneaza activitatea acesteia. Aria de competenta a Inspectiei Judiciare se intinde atat cu privire la aspecte de ordin particular ale activitatii si conduitei judecatorilor si procurorilor, cat si de ordin general, ce vizeaza activitatea instantelor si parchetelor. Este regretabil ca unele „evaluari” ale activitatii de inspectie judiciara ignora independenta inspectorilor judiciari si, deopotriva, independenta operationala a Inspectiei Judiciare, fiind lezate astfel valori pe care legea le ridica la rang de principii.

Desconsiderarea efortului pe care il depunem pentru efectuarea verificarilor necesare solutionarii tuturor lucrarilor de inspectie, prin raportare exclusiva la unele aspecte particulare, cu pondere vizibil redusa in ansamblul activitatii noastre si cu privire la care se utilizeaza termeni improprii precum „esecuri” sau „achitari”, este de natura sa erodeze increderea in activitatea Inspectiei Judiciare. Ceea ce nu se spune niciodata in interventiile publice denigratoare la adresa noastra este ca activitatea pe care o
desfasuram este complexa si presupune un volum de munca semnificativ, fapt ce rezulta neechivoc din disproportia dintre numarul inspectorilor judiciari si cel al judecatorilor si procurorilor din Romania.

Utilizarea insistenta a modalitatilor de dezinformare la care ne-am referit are ca efect exercitarea unor presiuni asupra Inspectiei Judiciare si atragerea acesteia in zone straine principiilor care guverneaza activitatea sa ingreunand realizarea scopului pentru care a fost infiintata si functioneaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: