A inviat Iliescu si il ataca pe Iohannis: „Are tendinte totalitare”. Lauda CCR si Avocatul Poporului: „Sa le apreciem la adevarata valoare”

politica

Ion Iliescu sustine, la implinirea a 30 de ani de la alegerile din 20 mai, ca acestea „au fost kilometrul zero al evolutiei democrate a Romaniei”. Alegerile au fost insa marcate de o uriasa campanie de manipulare si dezinformare coordonata de FSN, predecesorul PSD.

„Demonizarea acelor alegeri poate fi, pana la un punct, explicata, in contextul unei lupte politice , specifica acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora sa spuna. Alegerea, atunci, nu s-a facut in necunostinta de cauza, dimpotriva. Privind retrospectiv, niciodata ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atat de puternic cu agenda publica. Am ales, atunci, un Parlament, care era si Adunare Constituanta”, sustine Iliescu.

El tine sa adauge ca atunci au luat fiinta CCR si Avocatul Poporului, care acum se lupta cu „tendintele totalitare”.

„Am construit institutii, pe baza unei Constitutii care a preluat multe dintre obiectivele Revolutiei Romane, din decembrie 1989. Acum, cand se manifesta tot mai fatis o anumita tentatie totalitara, apreciem la adevarata lor valoare Curtea Constitutionala a Romaniei si Avocatul Poporului”, adauga Iliescu.

„Romania s-a schimbat mult in bine, dar sunt si lucruri care ne dezamagesc, si ne ingrijoreaza. Daca in 1990 clasa politica, aflata in proces de structurare, se prezenta in fata societatii, cu proiecte si programe, cu valori democrate, acum constatam ca ea, clasa politica, se rupe tot mai mult de societate, devenind, in anumite aspecte, un soi de frana sociala. Agenda publica este ignorata, dialogul cu societatea este superficial, si nu de putine ori, ipocrit. Ar fi o dovada de intelepciune, si de responsabilitate pentru clasa politica, daca ar folosi oportunitatea oferita de criza si s-ar intoarce la agenda cetateanului si la servirea interesului public.

Alegerile din 20 mai 1990 au fost kilometrul zero al evolutiei democrate a Romaniei. Nu a fost totul perfect, nu au mers lin toate lucrurile. Dar programul enuntat atunci, in lunile care au precedat alegerile, a unit natiunea in jurul unui proiect strategic, cel al integrarii europene si euro-atlantic”, a mai pretins Iliescu, care in 1990 vorbea de o „democratie originala”, refuzand apropierea de Occident.

Mai mult despre:


Comentarii: