A murit Mircea Ionescu Quintus. Presedintele Iohannis: „Asa a fost domnul Quintus si asa ne vom aduce aminte de Domnia sa”

news

Seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, fost presedinte al PNL si mare politician roman, s-a stins din viata vineri, 15 septembrie la varsta de 100 de ani. Detinut politic, mai multi ani, in perioada regimului comunist. Este un reper in ceea ce priveste activitatea politica si a imprimat o linie liberala clara PNL si a ramas fidel acestui partid.

La 89 de ani, Mircea Ionescu-Quintus s-a retras la Ploiesti si isi ducea viata alaturi de sotie, facand „mici treburi prin casa si gradina”. Seniorul continua sa mearga la sediul PNL din localitate si ii ajuta cu sfaturi pe tinerii liberali.

Era in 2000 cand CNSAS a anuntat: Mircea Ionescu-Quintus a fost informator al Securitatii. „Fara sa fiu instiintat, a venit aceasta decizie. Am contestat-o, dar cererea mi-a fost respinsa. Am atacat decizia la Curtea de Apel si dupa doi ani am obtinut decizia ca nu exista dovezi ca am facut politie politica”, spunea liberalul, citat de Evenimentul Zilei.

Adeziunea la PNL i-a creat probleme inca din tinerete. Cand legionarii au preluat puterea, au decis ca Ionescu-Quintus sa fie condamnat la moarte. „Norocul meu a fost ca eram in armata, la Iasi. Ei m-au cautat acasa si nu m-au gasit. Era cat pe ce sa-l ia pe fratele meu, dar li s-a spus ca el nu are niciun amestec”,marturisea fostul presedinte al PNL.

Detinut politic, mai multi ani, in perioada regimului comunist. A fost membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania; Veteran de razboi, decorat in 1942 cu Ordinul „Coroana Romaniei” cu spade si panglici de Virtute Militara. Fostul presedinte PNL spune ca nu a facut rau nimanui prin faptul ca a colaborat cu Securitatea.

Mircea Ionescu Quintus spunea, in 17 martie 2017, atunci cand a fost decorat la Palatul Cotroceni, ca viata sa e un roman si si-a facut datoria de roman si ostas. Fostul presedinte al liberalilor povestea atunci ca in viata nu a vrut sa faca lucruri incorecte si a ales sa traiasca fara compromisuri.

„Viata mea a fost un roman. Pentru ca am trait peste 100 de pagini tiparite. Am luat viata pe umerii mei si pe raspunderea mea inca de la 15 ani, atunci cand bunul si valorosul meu parinte ne-a lasat. De atunci am avut raspunderea familiei si el, tatal meu, a murit sarac. Eu nu sunt sacar. Am o casa a sotiei mele de zestre in care stam si cu retributiile pe care le primesc, avem tot ce ne trebuie. Prin urmare, nu sunt sarac, dar nici nu am pus nimic deoparte. Eram vicepresedinte al Camerei Deputatilor si m-am trezit cu doua persoane frumoase care mi-au spus <<Dumneavostra sunteti avocat. Vrem sa va angajam>>. Am spus <> . Ei mi-au spus ca nu are importanta, doar pentru consultari. Aveam 10.000 de lei salariul, ei au spus ca imi ofera salariul un milion. Am crezut ca nu aud bine. Ei ziceau <>. Am spus <<Suntetti liberi>>. M-am ferit de compromisuri, de lucruri care mi s-au parut incorecte”, declara, in data de 17 martie 2017, Mircea Ionescu Quintus.

Fostul presedinte al PNL a vorbit si despre experienta sa de peste 50 de ani ca avocat.

„Mi-am impartit romanul vietii in trei capitole si de fiecare data am incercat sa imi slujesc oamenii, societatea si patria si mi-am facut datoria ca m-am pregatit pentru profesia de avocat. Cred ca mi-am facut datoria ca profesionist, 50 de ani am fost avocat, peste 30 si ceva de ani eram avocat sub regimul comunist si orice vorba gresita te trimitea pe unde am fost si eu de altfel. Mi-am facut datoria ca roman si ca ostas. In 1938 am imbracat haina militara si peste 7 ani am dat-o jos.Mi-a facut datoria si am primit o inalta distinctie de razboi”, a mai afirmat emotionat Mircea Ionescu Quintus.

Anul trecut, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a fost sarbatorit la Ploiesti, in prezenta a peste 2.000 de liberali si a conducerii centrale a partidului reprezentata de copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Quintus, care a fost primit in sala cu aplauze, a sustinut un discurs in cadrul caruia le-a multumit, printre altii, celor doi medici care i-au salvat viata cu mai multi ani in urma ,si a punctat ca va „sfarsi” in PNL.

„O viata intreaga am stat in acest partid si aici (in PNL- n.r.) am sa sfarsesc cand Dumnezeu si cand medicii m-or abandona”, a declarat presedintele de onoare al partidului.

De altfel, acesta a spus ca si-a facut si o autoepigrama: „Spre o suta anii mi se aduna/Ca prin paduri semetii brazi/Si s-or gasi destui sa spuna/Ce mai inseamna suta azi”, explicand ca suta de ani poate sa insemne mult.

In calitate de vicepresedinte, apoi de presedinte al PNL, a contribuit la directionarea si desfasurarea activitatii politice a partidului.
in Parlament a contribuit la adoptarea unor acte legislative importante, inclusiv a Constitutiei, iar ca ministru a prezentat si sustinut proiectul Legii de organizare judecatoreasca; a fost implicat in pregatirea alegerilor generale din 27 septembrie 1992.
S-a judecat timp indelungat cu PNL-Campeanu referitor la recunoasterea adevaratului PNL. La 21 octombrie 1994 TMB decide ca aripa Quintus este reprezentanta legala a PNL.

Presedinte al Tineretului Liberal „Bratianu” din Judetul Prahova si membru al Comitetului National al Tineretului Liberal (1945 – 1947). Detinut politic, mai multi ani, in perioada regimului comunist. Presedinte al Organizatiei judetene Prahova a PNL (1990 – 1993); in aceasta calitate, in perioada februarie-iunie 1990, a fost membru al CPUN, judetul Prahova. Presedinte al Organizatiei judetene Prahova a PNL (1990 – 1993); in aceasta calitate, in perioada februarie-iunie 1990, a fost membru al CPUN, judetul Prahova.

Ionescu-Quintus a absolvit Liceul „Sfintii Petru si Pavel” din Ploiesti (1927-1934); licentiat al Facultatii de Drept din Bucuresti (1938); specializari in Drept si procedura Penala.

Mesajul lui Klaus Iohannis

Ne-am despartit astazi de un adevarat senior al politicii romanesti, domnul Mircea Ionescu-Quintus. In ciuda secolului zbuciumat pe care l-a traversat, a ramas mereu fidel crezului liberal, cu care s-a identificat si pe care l-a servit fara incetare.

Domnului Quintus ii datoram multe lucruri bune din viata noastra publica, dar mai ales contributia la revigorarea unei doctrine democratice in anii ’90 si la dezvoltarea unei culturi a dialogului, civismului si integritatii actului politic.

Asa a fost domnul Quintus si asa ne vom aduce aminte de Domnia sa: un om de stat demn si responsabil, senin, cu spirit moderat si profund devotat tarii sale. Calatoria seculara a domnului Quintus se incheie aici, insa mostenirea sa politica va ramane pentru noi o profesiune de credinta. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: