A murit „Omul din gaura”, ultimul membru al unui trib amazonian. A refuzat orice contact cu civilizatia: „A spus clar ca vrea doar sa fie lasat in pace”

externe

Ultimul membru al unui trib indigen din Brazilia a murit, aparent din cauze naturale, anunta NPR. Activistii il considerau un simbol atat al genocidului la care a fost supus tribul sau, cat si al rezistentei poporului sau, ei cerand ca pamantul sau sa fie pastrat ca o amintire a ambelor.

Se stiu putine lucruri despre acest barbat, a carui moarte a fost anuntata in weekend de Funai, agentia federala braziliana pentru afaceri indigene. El era singurul locuitor al Teritoriului Indigenilor Tanaru din Rondonia, in vestul statului amazonian Rondonia.

Etnia, limba si numele sau raman un mister. Dar singularitatea sa – si deceniile de izolare – i-au adus o recunoastere mai larga in Brazilia si in afara ei. El si-a castigat porecla „Omul din gaura” din cauza santurilor adanci pe care le sapa (uneori cu tarusi ascutiti in interior) si a putut fi vazut taind un copac cu o unealta asemanatoare unui topor intr-o inregistrare video filmata de o echipa guvernamentala in 2018.

Restul tribului sau a fost probabil masacrat in atacuri ale unor barbati angajati de colonisti si fermieri in anii 1970, potrivit Survival International, o organizatie pentru drepturile omului cu sediul la Londra, care militeaza pentru indigeni si populatii necontactate. De atunci, el a rezistat tuturor incercarilor de contact si „a spus clar ca vrea doar sa fie lasat in pace”, a declarat Fiona Watson, directorul de cercetare si advocacy al Survival.

„Niciun strain nu cunostea numele acestui om, sau chiar foarte multe despre tribul sau – iar odata cu moartea sa, genocidul poporului sau este complet”, a adaugat Watson. „Pentru ca acesta a fost intr-adevar un genocid – exterminarea deliberata a unui intreg popor de catre crescatorii de vite infometati de pamant si bogatie.”

Funai crede ca barbatul a murit din cauze naturale si a ordonat efectuarea unei autopsii de catre medicii legisti pentru a confirma acest lucru.

In urma mortii barbatului, activistii de mediu cer ca rezervatia sa fie pastrata permanent ca un memorial al genocidului indigen.

Unul dintre aceste grupuri este „Observatorul pentru drepturile omului pentru popoarele necontactate si contactate recent” (OPI). Intr-o declaratie, acesta a cerut, de asemenea, ca trupul barbatului sa fie respectat si returnat rapid pe teritoriul indigen, iar terenul sa ramana inchis pana cand se vor putea efectua studii arheologice si antropologice.

Rezervatia de aproape 20.000 de acri este unul dintre cele sapte teritorii braziliene protejate de ordinele de protectie a terenurilor, pe care presedintele Jair Bolsonaro vrea sa le desfiinteze. Bolsonaro, care va fi reales in octombrie, sustine ca indigenii brazilieni au in proprietate prea multe terenuri.

Human Rights Watch (HRW) a declarat la inceputul acestei luni ca guvernul brazilian a adoptat politici care „ameninta grav” drepturile populatiei indigene.

Invaziile si extractia ilegala de resurse naturale pe teritoriile indigene protejate din Brazilia s-au triplat de cand Bolsonaro a preluat functia in 2019, potrivit unui raport publicat in weekend de Consiliul Misionar Indigen (CIMI). Grupul de sustinere crestina a declarat ca 305 astfel de incidente au avut loc in 2021, fata de 109 in 2018.

In acest context, un numar record de 181 de candidati care se identifica ca indigeni au intrat in campanie pentru viitoarele alegeri din Brazilia, iar principalul adversar al lui Bolsonaro, fostul presedinte de stanga Luiz Inacio Lula da Silva, a promis sa opreasca mineritul ilegal pe pamanturile indigene daca va fi ales.

Watson, de la Survival International, a facut o legatura explicita intre moartea barbatului si politicile guvernului Bolsonaro in declaratia sa de duminica, in care a avertizat ca si alte triburi indigene raman foarte expuse riscului: „Daca presedintele Bolsonaro si aliatii sai din agribusiness vor reusi sa obtina ceea ce vor, aceasta poveste se va repeta la nesfarsit pana cand toate popoarele indigene din tara vor fi eliminate”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: