externe

A stat nevinovat 38 de ani la inchisoare: „Sunt pregatit sa imi continui viata. Sunt un om fericit astazi”

Un barbat care a petrecut mai mult de 38 de ani in spatele gratiilor pentru o crima comisa in 1983, pe care nu a comis-o, a fost declarat nevinovat in aceasta saptamana de un judecator din Los Angeles.

Maurice Hastings a fost eliberat din inchisoare anul trecut, dupa ce probele ADN verificate de mult timp au indicat un alt suspect. Judecatorul a anulat in octombrie condamnarea lui Hastings la cererea procurorilor de la biroul procurorului districtual din Los Angeles si a avocatilor sai de la Los Angeles Innocence Project.

Procurorii si avocatii lui Hastings au revenit in instanta pentru a-i cere judecatorului William C. Ryan sa faca un pas suplimentar si sa il declare nevinovat de crima comisa in urma cu 40 de ani.

Declaratia de miercuri a judecatorului, prin care Hastings a fost declarat „nevinovat din punct de vedere faptic”, inseamna ca dovezile dovedesc in mod concludent ca Hastings nu a comis crima.

„Inseamna foarte mult. Sunt recunoscator pentru decizia judecatorului si pentru scuze – totul a fost minunat astazi”, a declarat Hastings dupa audiere, potrivit Los Angeles Innocence Project, citat de Washington Post. „Sunt pregatit sa imi continui viata. Sunt un om fericit astazi”.

Procurorul George Gascon a declarat ca Hastings „a supravietuit unui cosmar”.

„A petrecut aproape patru decenii in inchisoare epuizand toate caile pentru a-si dovedi nevinovatia, in timp ce a fost refuzat in mod repetat”, a declarat Gascon intr-o declaratie. „Dar domnul Hastings a ramas neclintit si credincios ca intr-o zi va auzi un judecator proclamandu-i nevinovatia.”

Gascon a declarat ca hotararea va reabilita numele lui Hastings si ii va deschide calea pentru ca acesta sa caute o posibila despagubire in legatura cu condamnarea sa nedreapta.

Victima in acest caz, Roberta Wydermyer, a fost agresata sexual si ucisa cu un singur foc de arma in cap, au declarat autoritatile. Cadavrul ei a fost gasit in portbagajul masinii sale in orasul Inglewood, in apropiere de Los Angeles.

Hastings a fost acuzat de crima in circumstante speciale, iar biroul procurorului districtual a cerut pedeapsa cu moartea, insa juriul a ajuns la un punct mort. Un al doilea juriu l-a declarat vinovat, iar in 1988 a fost condamnat la inchisoare pe viata fara posibilitatea de eliberare conditionata.

Hastings a sustinut ca a fost nevinovat inca de la arestare.

In momentul autopsiei victimei, medicul legist a efectuat o examinare a agresiunii sexuale, iar materialul seminal a fost detectat intr-un tampon oral, a declarat biroul procurorului districtual in octombrie.

Hastings a solicitat un test ADN in 2000, dar la acea vreme, biroul procurorului a respins cererea. Hastings a depus o cerere de nevinovatie la Unitatea de integritate a condamnarilor a procurorului in 2021, iar testele ADN din iunie anul trecut au constatat ca sperma nu era a lui.

Profilul ADN a fost introdus intr-o baza de date de stat si a fost comparat cu cel al unei persoane care a fost condamnata pentru rapirea armata a unei victime de sex feminin care a fost plasata in portbagajul unui vehicul. Suspectul, Kenneth Packnett, a murit in inchisoare in 2020, au declarat procurorii.

Hastings, care avea 69 de ani cand a iesit din inchisoare in octombrie anul trecut, a declarat reporterilor la acea vreme ca s-a rugat sa vina ziua libertatii sale.

„Nu stau aici ca un om amarat, dar vreau doar sa ma bucur de viata mea acum, cat o am”, a spus Hastings.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Ce spun liderii PSD si PNL despre „Cartelul din Carpati”. Ciolacu: „Nu am stiinta, o sa ma informez”

Liderii PSD si PNL au comentat cu mare reticenta investigatia "Cartelul din Carpati" realizata de…

4 ore ago

Un premiu ascuns in politica de confidentialitate a unui site, revendicat dupa trei luni

O sticla de vin gratuita a fost in cele din urma revendicata dupa ce oferta…

7 ore ago

Dupa Hagia Sofia, Erdogan transforma si biserica antica Chora din muzeu in moschee

Turcia a deschis pentru credinciosii musulmani biserica antica Choradin Istanbul, a doua convertire majora sub…

7 ore ago