Academia Romana si 5G. Fizicianul Cristian Presura demonteaza punct cu punct comunicatul alarmist al „academicienilor”

analize

Cunoscutul fizician Cristian Presura demonteaza punct cu punct afirmatiile din comunicatul Academiei Romane privind asa zise implicatii periculoase ale tehnologiei 5G.

Academia Romana invoca riscul aparitiei cancerului de piele sau a tumorilor pe creier. Presura arata ca temerile academicienilor sunt exagerate sau false.

Postarea lui Presura pe Facebook:

Am vazut comunicatul Academiei referitor la 5G. Din pacate nu are linkuri la referinte, asa incat e greu de discutat. Doar cateva puncte.

1. „oamenii de stiinta avertizeaza ca viitoarele statii 5G vor genera campuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decat cele ale generatiilor deja in functiune”. Standardele pentru 5G sunt aceleasi ca 4G cand vine vorba de densitatea de energie. Simplu spus, daca intindem mana in aer, nu vom primi mai multa energie pe secunda de la o antena 5G decat primim deja de la o antena 4G. Nu vad cum se justifica factorul de 100 din comunicat.

2. „dezvoltand practic un ocean artificial de radiatii”. Cuvantul „ocean de radiatii” sperie, desi suntem inconjurati si de „oceane” de alte radiatii: lumina si particule neutrino. „Ocean de radiatii” nu inseamna neaparat periculos!

3. „radiatii milimetrice de inalta frecventa (30-300 GHz )”. Tehnologia implementata pana acum foloseste pana la 10GHz si, pe viitor, se vorbeste de atingerea a maxim 70 GHz. In niciun caz 300 GHZ, care e o limita superioara teoretica ce apare doar in standardul www.icnirp.org Cu alte cuvinte, pana sa se atinga 70 GHz va curge multa apa de Dunare, iar cand se va discuta de implemenarea 300 GHz fie va fi trecut o generatie sau doua, fie standardul va fi ajustat.

4. „autoritati medicale internationale clasifica campul electromagnetic produs de radiofrecvente ca posibil carcinogen la om”. E adevarat, la aceeasi categorie sunt inclusi si castravetii murati. Categoria indica cum, daca punem intensitati uriase, mult mai mari, putem observa efecte in animale. La o categorie mai grava este „probabil cancerigen”, acolo unde fumul de tigara are 9 molecule din aceasta categorie (https://bit.ly/2EEAG0u). Iar la cateoria „sigur cancerigen” intra carnea procesata. Citesc ca 50 de grame zilnice de carne procesata creste sansa de cancer de colon cu 18% (https://bit.ly/2Qriqul). Zic asta doar sa vedeti cat de sanatosi sunt castravetii murati fata de fumul de tigara sau carnea procesata. Iar 5G-ul intra la castraveti murati.

5. „radiatiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, in profunzime de cca 1-2 mm”. Aici chiar asa e, e foarte bine ca se spune. Radiatia 5G nu penetreaza dincolo de piele, e important de stiut asta, pentru ca sa nu ne fie frica ca radiatia asta ajunge „sa ne citeasca gandurile”.

Comunicatul continua:

6.”iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare in restul organismului.” Singurele efecte locale sunt cele termice, dar astea pot fi neglijate in raport cu variatia temperaturii din mediul ambiant. Daca exista alte efecte, ar fi trebuit link cu o dovada clara a faptului ca pericolul este mare.

7. Si la sfarsit comunicatul spune: „Avertizam ca implementarea tehnologiei 5G, fara o evaluare concreta a riscurilor si vulnerabilitatilor, poate avea grave consecinte asupra sanatatii populatiei” Cuvantul cheie este „poate”. Din experienta mea, Romania nu are singura capacitatea necesara sa faca studii pe scara larga. Singurul lucru pe care il poate face este sa se intereseze la „fratii mai mari” din UE, iar aici raspunsul este clar: In afara de cazuri izolate (care sunt discutabile), „fratii mai mari” au permis dezvoltarea 5G pe propria lor populatie si pe scara larga. Personal, nu cred ca sunt nebuni sa faca asta daca nu stiu despre ce e vorba.

Ei stiu despre ce e vorba: pericolele radiatiei 5G, atat cat o cunoastem, par sa nu le depaseasca pe cele cunoscute: alimentatia nesanatoasa, aerul pe care il respiram cu elementale sale radioactive, condusul masinii, lumina soarelui cu radiatia sa ultravioleta si asa mai departe. Atata timp cat nu sunt semne clare de pericol, „fratii nostri mai mari” nu se sperie si lasa sa se dezvolte acest motor nou al economiei. Cand pericolele sunt mari, cum e cu pandemia, pun si ei piciorul pe pedala, dar la 5G nu e cazul.

Academia Romana: „Viitoarele statii 5G vor genera campuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice”

Academia Romana solicita o analiza stiintifica inaintea implementarii tehnologiei 5G si se declara preocupata de „consecintele pe care le-ar putea avea asupra sanatatii publice”, noua tehnologie, se arata intr-un comunicat.

Academia Romana invoca riscul aparitiei cancerului de piele sau a tumorilor pe creier, invocand decizii europene si studii stiintifice de dinainte de aparitiei tehnologiei 5G.

„Oamenii de stiinta avertizeaza ca viitoarele statii 5G vor genera campuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decat cele ale generatiilor deja in functiune, dezvoltand practic un ocean artificial de radiatii milimetrice de inalta frecventa (30-300 GHz), cu imens potential de risc, pe termen mediu, asupra vietii”, considera Academia Romana.

Potrivit acestui for, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului si alte autoritati medicale internationale au clasificat campul electromagnetic produs de radiofrecvente ca posibil carcinogen la om.

„In mod concret, radiatiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, in profunzime de circa 1-2 mm, precum si la nivelul paturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare in restul organismului. Alaturi de riscul de cancer, literatura de specialitate semnaleaza, intre altele, efecte precum stresul celular, lezari ale mecanismelor genetice, deficit de memorie si probleme ale procesului de invatare, tulburari neurologice”, arata sursa citata.

„In acest context, readucem in atentie Rezolutia 1.815 din 2011 a Consiliului Europei, care precizeaza ca: ‘se iau toate masurile rezonabile pentru a reduce expunerea la campuri electromagnetice, in special la radiofrecventele din telefoanele mobile, in particular a copiilor si tinerilor ce par a fi expusi riscului de tumori ale capului’ si solicita mentinerea la ‘cel mai scazut nivel cu putinta’ (principiul ALARA) in ceea ce priveste timpul de expunere, distanta si ecranarea. Avertizam ca implementarea tehnologiei 5G, fara o evaluare concreta a riscurilor si vulnerabilitatilor, poate avea grave consecinte asupra sanatatii populatiei si poate genera prejudicii sensibil mai mari decat avantajele”, se mai arata in comunicat

Mai mult despre: ,

Comentarii: