Aceasta directiva UE a fost ignorata de borfasii PSD-ALDE. Romania este trimisa in judecata de Comisia Europeana

news

comisia europeana, uniunea europeana

Comisia Europeana a anuntat joi ca trimite Romania, Grecia si Irlanda in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu au pus in aplicare normele in materie de combatere a spalarii banilor, se arata intr-un comunicat pe site-ul institutiei.

Romania si Grecia sunt trimise in fata Curtii de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune in legislatia lor nationala cea de A patra directiva privind combaterea spalarii banilor. Irlanda a transpus doar o parte foarte mica a normelor si, prin urmare, este de asemenea trimisa in fata Curtii de Justitie.

Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele trei tari vor lua masurile necesare.

Vera Jourova, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat: „Spalarea banilor si finantarea terorismului au consecinte asupra intregii Uniuni Europene. Nu putem lasa nicio tara din UE sa devina veriga slaba. Banii spalati intr-o tara pot fi – si adesea chiar sunt – folositi pentru a comite infractiuni in alta tara. Din acest motiv, cerem ca toate statele membre sa ia masurile necesare pentru a combate spalarea banilor, epuizand astfel fondurile utilizate pentru activitati infractionale si teroriste. Vom continua sa monitorizam foarte indeaproape si in mod prioritar punerea in aplicare a acestor norme de catre statele membre”.

Termenul pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a celei de A patra directive privind combaterea spalarii banilor a fost 26 iunie 2017.

In urma dezvaluirilor anchetei Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, Comisia a propus A cincea directiva privind combaterea spalarii banilor, pentru a intensifica lupta impotriva spalarii banilor si a finantarii terorismului. Aceste noi norme au ca scop asigurarea unui nivel inalt de garantii pentru fluxurile financiare provenite din tari terte cu risc ridicat, imbunatatirea accesului la informatii al unitatilor de informatii financiare, crearea de registre centralizate de conturi bancare si contracararea riscurilor de finantare a terorismului legate de monedele virtuale si de cardurile preplatite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: