Categories: news

Actiune a fortelor anticoruptie din Romania si Republica Moldova care a durat mai mult de un an. Au fost folositi ofiteri sub acoperire care au dat spagi in vami si au filmat faptele

DNA a deschis inca de la sfarsitul lui 2020 un dosar in rem pentru fapte de coruptie in vami pentru care a adunat probe timp de mai mult de un an. Ofiterii sub acoperire dadeau spagi si filmau faptele.

Pe baza unor sesizari privind acte de coruptie in vami, atat la intrarea in Romania dinspre Republica Moldova, cat si la iesirea din tara spre Ungaria, DNA a semnat o intelegere, in februaria 2021, cu Procuratura Anticoruptie de la Chisinau pentru a desfasura actiuni de ancheta sub acoperire, impreuna.

„In cadrul operatiunii comune, au fost documentate actiunile de coruptie comise de catre angajatii  Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) si ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretindere, acceptare si primire a unor sume de baniin schimbul favorizarii trecerii marfurilor peste frontiera de stat fara control vamal, sau dupa caz cu efectuarea unui control superficial.

La documentarea actiunilor ilegale au fost folositi agenti sub acoperire, cu ajutorul carora pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate actiunile ilegale a 14 angajati ai IGPF si 11 angajati ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de coruptie.

Sumele pretinse si primite variau intre 100 si 900 euro.

Ca urmare a acestor investigatii, pe 17 ianuarie, in Republica Moldova au fost efectuate 21 de perchezitii la domiciliile si birourile de serviciu ale angajatilor IGPF al MAI si Serviciului Vamal al RM, dupa care persoanele vizate in cauza penala, au fost prezentate la procurorilor anticoruptie pentru efectuarea actiunilor de urmarire penala.

Operatiunea a fost efectuata cu suportul si prin conlucrarea cu subdiviziunile de securitate interna al Serviciului Vamal si al IGPF al MAI din R. Moldova.”, se arata pe pagina de Facebook a Procuraturii Anticoruptie din Republica Moldova.

Vamesii Romania au cerut sume mai mici decat cei moldoveni

De partea cealalta a Prutului DNA a dispus controlul judiciar pentru 23 de persoane pentru comiterea unor infractiuni de luare de mita si trafic de influenta, comise in forma simpla si continuata.

Vamesii nostri s-au dovedit mai ingaduitori decat confratii moldoveni: sumele pretinse au fost intre 20 si 250 de euro.

”In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2021-2022, inculpatii mentionati mai sus, lucratori vamali si politisti de frontiera, in mod repetat, ar fi pretins si primit sume de bani cuprinse intre 20 si 250 euro, de la persoane care efectuau activitati de transport calatori sau de marfuri dinspre Republica Moldova in tari ale Uniunii Europene si invers.

In schimbul banilor primiti cu titlu de mita, inculpatii si-ar fi incalcat atributiile de serviciu in sensul ca ar fi favorizat trecerea persoanelor si/sau coletelor respective fara a dispune masurile legale pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la transportul anumitor cantitati de marfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de sedere in Uniunea Europeana de catre cetateni extra-comunitari.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.”, se arata in comunicatul DNA

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Florin Citu stie ceva: „Ciolacu, daca nu te tine sefu’ de mana, esti praf”. Premierul PSD a dat vina pe fosta guvernare pentru datoria publica uriasa a Romaniei

Premierul Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a sustinut, miercuri, intr-o conferinta de presa la Buzau, ca…

2 ore ago

Securitate fara precedent la Marsilia: Flacara olimpica a ajuns pe pamant francez

Flacara olimpica a ajuns miercuri, la Marsilia, cu 79 de zile inainte de ceremonia de…

3 ore ago

Ploile nu se opresc in Brazilia. Numarul deceselor a ajuns la 100. 417 dintre cele 497 de orase din statul Rio Grande do Sul au fost afectate

Numarul mortilor in urma inundatiilor din Rio Grande do Sul a urcat in ultimele zile…

3 ore ago

AstraZeneca retrage de pe piata vaccinul anti-Covid

AstraZeneca a initiat retragerea la nivel mondial a vaccinului sau COVID-19 din cauza „unui surplus…

3 ore ago

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

4 ore ago

„Zoo-diplomatie”. Moscova ii trimite pitoni si papagali lui Kim Jong Un

Rusia urmeaza sa trimita Coreei de Nord vulturi, pitoni, papagali si lilieci, intr-o potentiala forma…

2 ore ago