Actiunile militare ale Rusiei au pus in pericol operatiunile din spatiu ale NASA. Risc major din cauza deseurilor de la satelitul distrus de Rusia

externe

NASA a anuntat marti dimineata amanarea unei iesiri in spatiu a doi dintre astronautii sai de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) din cauza riscului ”deseurilor”, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Astronautii NASA Thomas Marshburn si Kayla Barron urmau sa iasa in exteriorul laboratorului spatial in a doua parte a zilei de marti pentru o misiune cu durata de sase ore si jumatate care avea drept obiectiv inlocuirea unei antene de comunicatii radio defecta.

”NASA a fost informata in legatura cu (un risc) de deseuri pentru statia spatiala”, a scris agentia spatiala pe Twitter.

”In absenta posibilitatilor unei evaluari corecte a riscului pe care l-ar putea prezenta pentru astronauti, echipajul a decis sa amane iesirea in spatiu programata pentru 30 noiembrie pana cand vor fi disponibile informatii suplimentare”, a mai precizat agentia.

La jumatatea lunii noiembrie, Rusia a distrus un satelit propriu cu o racheta-test, generand un nor de resturi spatiale. Drept urmare, cei sapte membri ai echipajului de pe ISS au fost nevoiti sa se refugieze temporar in navele andocate pentru a se pregati de o eventuala evacuare.

NASA nu a preciza daca amanarea iesirii in spatiu a fost cauzata de resturile provenite de la racheta de test ruseasca.

Rusia a respins acuzatiile americanilor potrivit carora testele sale ar fi pus in pericol statia spatiala.

Responsabilii americani au declarat la randul lor ca nu au fost informati in avans in legatura cu acest test al unei rachete anti-satelit, a patra astfel de racheta care atinge un obiect spatial de la sol si care a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale reperabile.

Iesirea in spatiu ar fi fost prima pentru astronauta Kayla Barron si cea de-a cincea pentru Thomas Marshburn.

Cei doi astronauti au sosit pe ISS pe 11 noiembrie la bordul capsulei Crew Dragon Endurance a SpaceX in cadrul misiunii NASA Crew-3 pentru un sejur de sase luni la bordul avanpostului orbital.

Mai mult despre:

Comentarii: