Actiunile partizanilor din Ucraina: au aruncat in aer calea ferata din Zaporojie pentru a bloca aprovizionarea trupelor Rusiei

externe

Partizanii ucraineni din Zaporojie, regiunea ucraineana ocupata de Rusia, au aruncat in aer o linie de cale ferata pe care soseau provizii si armament pentru trupele Rusiei.

Operatiunea a avut loc in zona Tokmak. „Partizanii au distrus sinele de cale ferata folosite de trupele rusesti”, anunta fortele ucrainene.

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat cu fermitate vineri actiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) si a cerut comunitatii internationale „sa ia masuri imediate pentru a forta Federatia Rusa sa paraseasca centrala” nucleara din Zaporojie si sa „o transfere sub controlul Ucrainei in interesul securitatii lumii intregi”, relateaza agentia de presa Ukrinform.

MAE ucrainean subliniaza intr-un comunicat ca pe fondul unei declaratii video cinice a presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, la Conferinta de evaluare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) despre lipsa intentiilor Moscovei de a folosi arme nucleare in Ucraina, Rusia a recurs la numeroase provocari la aceasta centrala nucleara.

„Consecintele posibile ale unei lovituri asupra unui reactor aflat in functiune sunt echivalente cu utilizarea unei bombe atomice”, avertizeaza MAE ucrainean in acelasi comunicat.

Ucraina a acuzat vineri fortele ruse de tiruri de artilerie in apropierea unui reactor nuclear al centralei atomo-electrice din Zaporojie, aflata sub ocupatia fortelor ruse de la inceputul invaziei, relateaza France Presse.

„Trei lovituri au fost semnalate vineri seara in apropierea unuia dintre reactoarele nucleare”, a anuntat pe Telegram compania de stat ucraineana Energoatom care administreaza centralele nucleare ale tarii. „Exista riscul unor scurgeri de hidrogen si de emisii de substante radioactive. Pericolul izbucnirii unui incendiu este ridicat”, potrivit aceleiasi surse, care nu a raportat deocamdata eventuale victime.

Contactata de AFP, Energoatom nu a fost disponibila pentru comentarii vineri seara.

O linie de inalta tensiune a fost avariata in acest atac, declansand oprirea unuia dintre reactoarele centralei, cea mai mare din Europa.

Potrivit Energoatom, responsabili ai societatii ruse, Rosatom, „au parasit in graba situl inaintea atacului”.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a declarat marti ca situatia este „volatila” la centrala din Zaporojie si devine „tot mai periculoasa de la o zi la alta”.

La sfarsitul lunii iulie, Ucraina a acuzat Rusia ca stocheaza arme grele si munitii in spatiul centralei nucleare.

In timpul preluarii centralei, la inceputul lunii martie, armata rusa deschisese focul asupra cladirilor sitului, generand deja riscul unui accident nuclear major, aminteste AFP.

Comentarii: