Activistii pro-Kremlin din Germania au donat bani pentru cumpararea de echipament pentru armata rusa

externe

Un grup de activisti pro-rusi din Germania a donat fonduri unei divizii a armatei ruse care lupta in Ucraina, iar banii au fost folositi pentru a cumpara statii radio walkie-talkie, casti si telefoane, potrivit unui ofiter din cadrul diviziei in cauza si mesajelor organizatorilor grupului, consultate de Reuters.

Cuplul din centrul grupului, Elena Kolbasnikova si Max Schlund, i-a inmanat personal ofiterului suma de 500 de euro (540 de dolari) la sfarsitul anului trecut. Mesajele lor arata ca stiau ca banii au fost folositi pentru echipamente de telecomunicatii – in ciuda sanctiunilor Uniunii Europene care restrictioneaza furnizarea de astfel de echipamente catre armata rusa.

Un raport special al Reuters din 3 ianuarie a dezvaluit ca Kolbasnikova si Schlund se numara printre un numar de persoane din Germania care promoveaza o pozitie pro-Moscova, mentinand in acelasi timp legaturi cu statul rus, cu entitati rusesti sanctionate sau cu extrema dreapta.

Raportul respectiv a aratat ca Kolbasnikova si Schlund au primit bilete de la filiala din Berlin a unei agentii de promovare culturala a statului rus, Rossotrudnichestvo, pentru a calatori la Moscova pentru o conferinta la care s-a adresat presedintele rus Vladimir Putin. De atunci, procurorii din Berlin au declarat ca investigheaza biroul din Berlin al agentiei ruse.

Noile dovezi adunate de Reuters indica faptul ca cei doi soti sunt implicati mai activ in campania militara a Kremlinului din Ucraina decat se credea anterior.

Intr-un mesaj trimis in octombrie sustinatorilor intr-un grup privat de WhatsApp, vazut de Reuters, Kolbasnikova a scris: „Am transferat 500 de euro pentru Divizia 42 de puscasi motorizati a Federatiei Ruse pentru a cumpara radiouri, casti si radiotelefoane”.

„Am vorbit cu ei in Donetk unde sunt desfasurati pe linia frontului”, a scris ea, intr-un mesaj cu majuscule sub o duzina de semne de exclamare rosii.

Un regulament al UE din 25 februarie 2022 interzice furnizarea sau finantarea achizitionarii anumitor bunuri pentru armata rusa. Lista de bunuri vizate include „echipamente radio (de exemplu, emitatoare, receptoare si transmitatoare)”.

In conformitate cu legislatia germana, pedeapsa penala pentru oricine este gasit ca a incalcat sanctiunile este de pana la cinci ani de inchisoare.

Kolbasnikova si Schlund au dat banii, pe care au declarat ca i-au strans de la sustinatori, ofiterului rus Dmitri Tkacev in Rostov pe Don, un oras din sudul Rusiei, pe drumul de intoarcere dintr-o calatorie in Donbasul ucrainean, a declarat Tkacev pentru Reuters. Regiunea Donbas este controlata in mare parte de Rusia.

La cererea comandantului sau, Tkachev a folosit banii pentru a cumpara echipamentul de comunicatii si le-a trimis diviziei, care este desfasurata pe linia frontului in estul Ucrainei, a spus el. Tkachev a declarat ca serveste in divizia 42 si este responsabil pentru comunicatii.

Rugata sa comenteze, Kolbasnikova a declarat: „Avocatul nostru va va da un raspuns. Si, de asemenea, veti raspunde pentru minciunile si provocarile dvs.”. Ea nu a specificat cine este avocatul.

Ca raspuns la intrebarile Reuters, Schlund a trimis un mesaj unui reporter: „Du-te dracului, idiotule”, si a adaugat un emoji de ras.

Ministerul rus al Apararii nu a raspuns la o solicitare de comentarii. Oleg Silkin, seful interimar de comunicatii al diviziei 42, a confirmat ca Tkacev se ocupa de achizitionarea de echipamente, dar a declarat ca seful permanent de comunicatii, Nikolai Sitnikov, se afla pe linia frontului in Ucraina si poate fi contactat doar prin canale militare speciale. Reuters nu a reusit sa il contacteze. Intrebat despre detaliile achizitiei, Silkin a trimis Reuters inapoi la Tkacev. Ministerul de Interne, vama, ministerul justitiei si ministerul economiei din Germania au refuzat sa comenteze activitatile grupului condus de Kolbasnikova si Schlund. Serviciul de presa al guvernului german nu a raspuns.

Biroul pentru protectia Constitutiei din Renania de Nord-Westfalia, regiunea in care locuiesc Schlund si Kolbasnikova, a declarat ca grupul cuplului incearca sa promoveze naratiunea oficiala a Moscovei cu privire la agresiunea acesteia impotriva Ucrainei, dar ca nu pot fi impartasite informatii personale despre ei din cauza legilor germane privind protectia datelor. Biroul nu a raspuns la o intrebare referitoare la faptul ca Schlund si Kolbasnikova au ajutat la cumpararea de echipament pentru armata rusa.

Organizatorii protestului

Schlund, care a studiat la o academie militara rusa, s-a mutat in Germania in 2012. Ulterior, el a inceput o relatie cu Kolbasnikova, care este originara din Ucraina si a lucrat in Germania ca asistenta medicala.

De la invazia Ucrainei de catre Moscova din 24 februarie 2022, cuplul a organizat proteste in orasul Koln, indemnand guvernul german sa nu mai inarmeze Ucraina si sa faca pace cu Moscova.

Ca parte a activitatilor lor, ei au facut public anterior modul in care au strans donatii in Germania si au folosit banii pentru a aduce ajutor umanitar, inclusiv medicamente, oamenilor din regiunea Donbas in timpul vizitei lor de anul trecut.

Ajutorul pentru divizia 42 a fost dezvaluit unui cerc de sustinatori din grupul WhatsApp, in care Schlund si Kolbasnikova admit doar persoane pe care le-au verificat, potrivit unei persoane familiare cu grupul.

In postarea sa despre radiouri si alte echipamente, Kolbasnikova a spus ca a impartasit informatiile pentru a le arata sustinatorilor cum au fost cheltuite contributiile lor. Ea si Schlund au impartasit fotografii, note vocale si chitante referitoare la tranzactie.

Intr-una dintre fotografiile postate de ea, doi barbati neidentificati in echipament de camuflaj sunt fotografiati langa cutii deschise de echipamente asezate pe portbagajul unei masini Lada de conceptie sovietica cu numar de inmatriculare din Donetk. Pot fi vazute un receptor de telefon, un radio de marca Baofeng si o cutie de casti. Baofeng este o firma chineza.

Schlund a postat in grupul WhatsApp capturi de ecran ale chitantelor pentru bunuri. Chitantele se refera la achizitionarea a cinci radiouri walkie-talkie, in valoare totala de 9.000 de ruble (125 de dolari), si a cinci telefoane IP Yealink SIP-T30P. Dispozitivele, cumparate pentru aproximativ 3.000 de ruble fiecare, permit utilizatorilor sa efectueze apeluri telefonice prin intermediul internetului. Yealink este, de asemenea, o companie cu sediul in China.

Achizitiile au fost facute pe 3 si 4 octombrie in Rostov pe Don, potrivit chitantelor.

Kolbasnikova a postat note vocale despre care a spus ca provin de la una dintre persoanele care serveau in divizia 42. In unele dintre notele vocale, un barbat neidentificat vorbeste despre aranjamentele pentru primirea echipamentului de care unitatea sa are nevoie.

In ultima nota vocala, acelasi barbat poate fi auzit spunand: „Buna frate, comanda pentru care ai dat bani tocmai a fost predata… Am cumparat radiouri Baofeng, casti pentru statii radio… nu cele incorporate, ci cele care vin separat, telefoane IP cu modem, sunt in cutii. E un lucru foarte util, prin ele trec si comunicatiile clasificate. Multumiri uriase din partea Diviziei 42, din partea sefului de comunicatii. Se poate spune ca ne-ati furnizat comunicatii”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: