Actorul Chris Evans: ”Ganditi-va numai cati ar fi murit daca protestatarii nu ar fi fost albi”

externe

Intr-un amestec de furie si indignare, celebritati din domeniul culturii, spectacolelor si sporturilor din SUA au condamnat miercuri seara asaltul asupra Capitoliului din Washington comis de sustinatori ai presedintelui in exercitiu al SUA si l-au acuzat pe Donald Trump ca a incurajat actiunile extremei drepte, transmite EFE, citata de Agrepres.

”Singurul lucru care ar putea poate sa opreasca totul ar fi ca Donald Trump sa-si recunoasca infrangerea in alegeri”, a rezumat pe Twitter scriitorul american Stephen King.

Artistul Stevie Wonder a cerut invocarea amendamentului 25 din Constitutie pentru a-l destitui pe Trump. ”Am inima franta si sunt ingrozit din cauza ca acest presedinte narcisist si periculos pune in pericol vieti si indeamna la insurectie violenta impotriva guvernului nostru. Acest om nu mai poate fi presedinte pentru ca nu poate accepta infrangerea. Oare ne mai putem permite inca doua saptamani cu el? Eu spun ca NU!”, a apreciat cantaretul de culoare.

La randul ei, cantareata Selena Gomez a dat vina pe retelele de socializare pentru ca au permis ca minciunile si mesajele incendiare ale lui Trump sa fie difuzate la scara larga, noteaza EFE. ”Ceea ce se intampla azi (miercuri seara – n.r.) este o consecinta a faptului ca li s-a permis oamenilor cu ura in inima sa foloseasca platforme care ar trebui sa uneasca oamenii si care ar trebui sa permita oamenilor sa cladeasca comunitati”, a declarat ea. ”Facebook, Instagram, Twitter, Google, Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg, Jack Dorsey, Sundar Pichai, Susan Wojcicki: toti ati dezamagit astazi poporul american si sper sa rezolvati lucrurile in viitor”, a adaugat artista.

Actorul Josh Gad s-a intrebat daca exista ”vreun motiv” pentru care Trump ”nu este deja incatusat”. ”Daca orice alt american ar incita mii de persoane sa ia cu asalt Capitoliul, s-ar afla deja in spatele gratiilor. Presedintele ‘legii si ordinii’ trebuie sa pateasca ambele lucruri (incatusarea si incarcerarea – n.r.) chiar acum”, a declarat el.

Alte celebritati au comparat cu amaraciune violenta reprimare de catre autoritati a manifestantilor antirasisti din miscarea Black Lives Matter (BLM), de vara trecuta, cu aproape inexistenta interventie a politiei din seara zilei de miercuri pentru a stopa ocuparea Capitoliului.

”Unde este Garda Nationala?”, s-a intrebat cantareata Cardi B, care a criticat faptul ca manifestantii BLM sunt comparati cu ”animalele salbatice” pentru ca ”cer dreptate” in timp ce miercuri seara au fost efectuate foarte putine arestari.

”Teroristi americani au luat cu asalt Capitoliul din Washington. 6 ianuarie 2021”, a notat jucatoarea de fotbal Megan Rapinoe.

”Persoanele de culoare sunt oprite (de politie) si nu scapa cu viata din asta. Nu putem dormi in paturile noastre fara sa fim asasinati. Nu putem sa iesim sa alergam fara sa fim asasinati. Nu putem sa mergem pe strada cu hanoracul pe noi fara sa fim asasinati. Iar ei o pot face?”, a deplans fostul jucator profesionist de baschet Dwayne Wade.

Actorul Chris Evans a transmis ca a ramas ”fara cuvinte”. ”Ganditi-va numai cati ar fi murit daca (protestatarii – n.r.) nu ar fi fost albi”, a adaugat el.

In acelasi sens, actorul Mark Ruffalo a dat asigurari ca in prezent ar fi curs ”rauri de sange pe strazi” daca n-ar fi fost vorba de un protest al albilor de dreapta. ”Li s-a permis. Tentativa de lovitura de stat”, a insistat el.

La randul ei, cantareata Pink s-a declarat rusinata de ceea ce s-a intamplat la Washington, in calitate de ”cetatean al SUA, fiica si sora a unor veterani”. ”Ipocrizie, dezonoare, rusine”, a sintetizat ea.

”Sprijiniti transferul pasnic de putere! Asta inseamna sa fii patriot!”, a declarat si actorul Ashton Kutcher.

Totodata, regizorul James Mangold a cerut Hollywoodului sa boicoteze postul de televiziune Fox News, pe care l-a acuzat ca a promovat o spirala a ”rasismului, sexismului, minciunilor virulente si a facut rau” tarii.

Mai mult despre: ,

Comentarii: