„Acum avem cu ce!”. O suma uriasa intra in Romania, Rares Bogdan anunta ca presedintele Iohannis a avut un rol major

politica

Europarlamentarul Rares Bogdan anunta ca presedintele Iohannis a avut un rol major in obtinerea de catre Romania a unei sume consistente din bugetul UE pentru relansarea economiei. „Nu va spun mai multe, caci nu este normal sa dau din casa, desi ma mananca limba de fost jurnalist, insa va marturisesc ca sunt mandru de maniera in care seful statului a punctat”, afirma Rares Bogdan.

„Stiti, deja, ca Romania primeste 33 de miliarde de euro din bugetul propus de Comisia Europeana pentru relansarea domeniilor grav afectate de pandemie, ceea ce o face una dintre tarile cele mai avantajate. M-ati intrebat ce reprezinta acesti bani. Ei bine, circa 20 de miliarde de euro vor fi granturi (imprumuturi nerambursabile), restul reprezinta credite cu dobanda avantajoasa. Am citit documentul trimis de Ursula von der Leyen Parlamentului European si va pot spune ca granturile sunt destinate investitiilor publice (infrastructura rutiera, energetica, spitale, digitalizare etc). Sper, totodata, sa ajunga si in CERCETARE, caci izvorul nostru de inteligenta este un avantaj pe care trebuie sa-l valorificam, sa nu-l mai socotim o cenusareasa. Opinia mea o stiti: trebuie considerate prioritare irigatiile si infrastructura, o spun de cateva luni. Doar asa vom reduce decalajul intre noi (si altii ca noi) si statele bogate.

Ei bine, acum avem cu ce! Iata, deci, ca Uniunea Europeana nu ne abandoneaza, avem o sansa enorma sa punem la punct tot ce a fost ignorat dupa 1989, sau considerat ca nefiind o prioritate. Acesti bani inseamna locuri de munca, oameni buni!

Vreau sa va spun ca negocierile purtate de presedintele Romaniei, de Guvern si de Delegatia EPP-RO nu au fost usoare! Nu va spun mai multe, caci nu este normal sa dau din casa, desi ma mananca limba de fost jurnalist, insa va marturisesc ca sunt mandru de maniera in care seful statului a punctat.

De altfel, daca va amintiti, domnul Iohannis a respins mereu ideea Europei ‘cu doua viteze’, iar in decembrie a fost foarte ferm impotriva manierei de alocare a banilor pentru Coeziune si prin Politica Agricola Comuna. Sa ne ajute Dumnezeu!”, a scris Rares Bogdan pe Facebook.

Romania se situeaza printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, in valoare de pana la 750 de miliarde de euro, prezentat miercuri de Comisia Europeana, potrivit unui document consultat de agentia DPA, citata de Agerpres.

Potrivit acestui document, Executivul comunitar a alocat pentru Romania suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentand granturi, singurele state care au alocate sume mai mari fiind: Italia (81,8 miliarde de euro), Spania (77,32 miliarde de euro), Franta (38,77 miliarde de euro), Polonia (37,69 miliarde de euro), Germania (28,8 miliarde de euro) si Grecia (22,56 miliarde de euro).

Comparativ, o serie de state dezvoltate au alocate granturi de valori mult mai mici precum Danemarca, 2,15 miliarde de euro, Belgia 5,48 miliarde de euro, Olanda, 6,75 miliarde de euro, Austria, 4,04 miliarde de euro, Finlanda, 3,46 miliarde de euro, si Suedia, 4,69 miliarde de euro.

Pe langa granturi, statele membre UE vor beneficia si de imprumuturi. In cazul Romaniei, documentul consultat de DPA prevede imprumuturi in valoare de 11,580 miliarde de euro astfel ca suma totala, granturi si imprumuturi, alocata Romaniei este de 31,206 miliarde de euro.

Comparativ, Italia ar urma sa primeasca fonduri in valoare totala de 173 miliarde de euro, din care 81,8 miliarde de euro sub forma de granturi si 91 miliarde de euro sub forma de imprumuturi, iar Spania va primi o suma totala de 140 miliarde de euro, din care 77,32 miliarde de euro sub forma de granturi si 63 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Urmeaza Polonia, cu o suma totala de 63,83 de miliarde de euro, Franta cu 38,772 de miliarde de euro, Grecia cu 31,997 de miliarde de euro, Romania cu 31,206 de miliarde de euro si Germania cu o suma totala de 28,806 de miliarde de euro.

Potrivit planului Comisiei, banii vor fi oferiti sub forma de granturi si imprumuturi. Statele membre vor trebui sa solicite finantare, prezentand proiectele pentru care ar dori sa cheltuie banii.

Insa propunerea prezentata miercuri de Comisia Europeana are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: