„Acum, cu acesti pesedisti nu vom face nimic. Ei doresc sa gestioneze resursele discretionar”. Iohannis ii trezeste la realitate pe cei din administratia locala

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la Blaj, ca PSD nu vrea sa se faca nicio descentralizare reala in Romania, deoarece coalitia de guvernare doreste „sa tina resursele la centru si sa le gestioneze discretionar”, informeaza Mediafax.

Intrebat de presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, in cadrul dezbaterii „Blaj 1848-2018: constiinta nationala si destin european” daca administratiile locale vor fi lasate sa se implice mai mult in gestionarea banilor destinatii dezvoltarii comunitatilor locale, fara implicatia atat de mare din partea Executivului, Klaus Iohannis a raspuns: „Cred ca intrebarea este foarte corect pusa si cred ca nu va asteptati de la mine sa va dau un raspuns politicianist sau populist, dar trebuie sa va dau un raspuns realist. Cu actualul Guvern sa nu va asteptati la imbunatatiri. Nu e nici un secret ca acest Guvern, dupa parerea mea, nu performeaza, nu are rezultate bune, dar aici vorbim de o chestiune principiala care nu tine neaparat de Guvern, ci de majoritatea care se ocupa de legiferare. Din pacate, n-am avut, de la Revolutie incoace, nici o administratie care sa aiba curaj sa duca dscentralizarea la bun sfarsit. Ea s-a facut in hopuri.”

Seful statului a adaugat ca un proces de descentralizare a Romaniei este necesar si poate fi realizat folosind exemplele altor state, dar acest lucru nu poate fi facut de social-democrati pentru ca acestia au interesul sa tina resursele la nivelul administratiei centrale pentru a le putea gestiona in mod „discretionar”.

„Acum, cu acesti pesedisti nu vom face niciun fel de descentralizare, pentru ca se vede ca ei doresc sa tina resursele la centru si sa le gestioneze discretionar. Ori o dezcentralizarea autentica trebuie sa lasi si bani. Deci o descentralizare fara bani e una de ochii lumii, e una falsa. Eu cred ca descentralizarea trebuie facuta. Avem exemple in lume unde descentralizarea este un mare succes si cred ca trebuie sa urmam aceste exemple. Fara descentralizare o sa fim cumva la jumatatea drumului. Primarul stie ce vrea sa faca in comunitatea lui, directorul si el stie ce vrea sa faca in scoala lui. Pai sa mearga la un ministru, oricare ar fi el, si sa ceara voie sa faca ceva bun in comunitatea lui? Nu se poate asa ceva. (…) Si-au facut pesedistii un calcul sa dea mai multi bani la lume. Da, dar banii n-au fost si atunci au luat banii de la comunitatile locale. Este un demers gresit. Bunastarea nu se va produce dand pe hartie bani la bugetari, ci atunci cand comunitatile vor castiga real mai bine”, a completat Iohannis.

Klaus Iohannis viziteaza sambata municipiul Blaj, judetul Alba, unde participa la dezbaterea „Blaj 1848-2018: constiinta nationala si destin european” si va fi prezent la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, potrivit Administratiei Prezidentiale. Seful statului a depus o coroana de flori la monumentul „Gloria” de pe Campia Libertatii, cu ocazia implinirii a 170 de ani de la Adunarea Nationala de la Blaj din 3/15 mai 1848. In ultima parte a vizitei, la ora 19.00, Klaus Iohannis va participa la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, unul dintre cele mai importante edificii de cultura din Transilvania, inaugurat initial in 1936, dar mistuit de un incendiu in decembrie 1995, precizeaza Presedintia. Reabilitat la initiativa administratiei locale, Palatul Cultural a primit Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural in urma restaurarii exemplare a cladirii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: