Acum e pe fata, ne vor afara din UE. Tariceanu sustine ca aderarea la UE a adus Romaniei un „sistem represiv asemanator cu modelul Securitatii din anul 1950”

politica

Presedintele Senatului a criticat Comisia Europeana, in cadrul unei intalniri cu presedintii senatelor europene, precizand ca forul a sustinut un sistem paralel de realizare a luptei anticoruptie.

„Dupa cum puteti vedea, dupa aderarea Romaniei la UE, s-a creat aici un sistem represiv asemenator cu modelul Securitatii din anul 1950”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a facut referire la arestari abuzive, plimbarea oameniilor incatusati prin fata camerelor de filmat si scurgerea catre mass media de informatii din dosar.

„In practica prezumtia de nevinovatie a fost abolita, iar judecatorii au fost presati in mod constant prin amenintari directe si publice sa dea condamnarile cerute de DNA la instructiunea SRI, iar acolo unde aceste metode nu au functionat s-a declansat urmarirea penala a magistratilor care se incapatanau sa judece drept. S-a ajuns la arestarea si inculparea , uneori dovedita nedreapta, a unor judecatori de la ICCJ sau CCR”, a precizat demnitarul.

Calin Popescu Tariceanu a vorbit despre incurajarea acestui sistem de reprezentantii Comisiei Europene.

„Pana de curand, acest sistem a fost incurajat chiar de Comisia Europeana. Am facut intentionat o escala in realitatea cu care ne confruntam aici, la Bucuresti, pentru a ilustra ca justitia si echitatea sunt aspecte importante care trebuie protejate de influente primejdioase. Existenta si tolerarea, inclusiv, de unii dintre partenerii europeni a sistemului paralel de administrare a lupta anticorptie in Romania a avut doua rezultate cu efecte foarte greu de corectat. Romania a fost considerata ca o tara in care incidenta coruptiei se masoara dupa numarul de arestari si rechizitorii instrumentate de institutii care se dovedeste, astazi, ca s-au lasat ele insale corupte de exercitiul puterii nelimitate prin deformarea mecanismelor de control. (..) In al doilea rand, acest element a indus si o perceptie generalizata si profund nedreapta despre Romania ca o tara ale carei destine sunt conduse politic de legiuitori si guvernanti corputi si penali”, a mai spus Tariceanu.

Declaratiile au fost facute la reuniunea asociatiei senatelor din Europa, eveniment care are loc la Bucuresti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Comentarii: