Acuzatii dure ale unor oficiali SUA: „Elvetia ascunde averile oligarhilor rusi, este o destinatie pentru criminali de razboi si cleptocrati pentru a-si ascunde prada”

externe

Expertul anticoruptie elvetian Mark Pieth a depus marturie in fata unei influente comisii guvernamentale din Statele Unite, care acuza Elvetia ca ascunde active rusesti. El a declarat ca avocatii elvetieni au mana libera pentru a-i ajuta pe oligarhi sa ascunda urmele fondurilor lor.

Comisia pentru Securitate si Cooperare in Europa, cunoscuta si sub numele de Comisia de la Helsinki, a emis critici dure la adresa rolului pe care Elvetia l-ar avea in ascunderea activelor rusesti.

„Cunoscuta de mult timp ca o destinatie pentru criminali de razboi si cleptocrati pentru a-si ascunde prada, Elvetia este unul dintre principalii sustinatori ai dictatorului rus Vladimir Putin si ai acolitilor sai. Dupa ce au jefuit Rusia, Putin si oligarhii sai se folosesc de legile elvetiene privind secretul pentru a ascunde si proteja veniturile obtinute din crimele lor”, a declarat comisia, citata de SwissInfo.

La audierea de joi a Comisiei au fost ascultate marturiile lui Pieth, ale Mirandei Patrucic, redactor-sef adjunct la Organized Crime and Corruption Reporting Project, si ale lui Bill Browder, un finantist care acuza procurorii elvetieni ca au ratat o ancheta de spalare de bani rusesti care a implicat moartea avocatului sau, Serghei Magnitski.

Pieth a declarat Comisiei ca avocatii profita de lacunele juridice elvetiene pentru a zadarnici eforturile de urmarire a activelor rusesti.

„Stim ca Elvetia este o tara mica. In acelasi timp, gazduieste un resort financiar considerabil si este probabil cel mai mare centru de tranzactionare a marfurilor din lume.

In acelasi timp, aceasta tara are o lunga traditie de secretomanie. Pe scurt, este unul dintre cele mai mari paradisuri offshore din lume.

Ma intereseaza in special rolul celor care introduc si faciliteaza – adesea avocati care se ascund in spatele secretului profesional. Acum, nu este nimic gresit daca acestia actioneaza ca avocati traditionali care isi apara interesele clientilor lor. Pe de alta parte, este la fel de clar ca avocatii care investesc bani pentru clientii lor nu actioneaza ca avocati: sunt operatori financiari.

Cu toate acestea, Panama Papers, Pandora Papers si alte scurgeri de informatii au aratat ca exista un sector intermediar, cei care, fara sa atinga banii, sunt implicati in crearea de structuri de spalare a banilor (societati fantoma, conturi offshore etc.). Acestia nu sunt acoperiti de legislatia impotriva spalarii banilor. Si totusi, ajuta la ascunderea fondurilor, de exemplu, ale oligarhilor rusi, asa cum au aratat aceste scurgeri de informatii.

Pentru a da un exemplu, violoncelistul rus [Serghei] Roldugin, un prieten de scoala al lui Putin, a obtinut brusc o patrime din Bank Rossiya si o patrime dintr-un producator rus de tancuri – persoanele care l-au ajutat sa acceseze si sa ascunda aceste active sunt o firma de avocatura din Zurich (numele pot fi furnizate).

Astfel de structuri impiedica bancile si autoritatile sa determine adevaratii beneficiari efectivi ai activelor. Ele reprezinta un pericol real pentru succesul regimului de sanctiuni impotriva Rusiei”, a declarta Pieth in fata comisiei.

Cand Rusia a invadat Ucraina, reactia initiala a Elvetiei a fost de a nu impune sanctiuni, deoarece ar putea incalca politica sa de neutralitate. Dar guvernul elvetian a fost fortat sa se razgandeasca in urma presiunilor interne si internationale, iar acum aplica sanctiunile Uniunii Europene impotriva persoanelor si entitatilor rusesti.

Pana in prezent, autoritatile elvetiene au inghetat active in valoare de 7,5 miliarde de franci elvetieni (7,7 miliarde de dolari). Cu toate acestea, Comisia Helsinki, care este finantata de guvernul american, dar actioneaza independent, ramane neimpresionata. Desi nu are o autoritate decizionala oficiala pe scena mondiala, Comisia Helsinki, formata din 18 parlamentari americani si reprezentanti ai Departamentelor de Stat, de Aparare si de Comert ale SUA, exercita o anumita influenta asupra politicii externe americane.

Presa elvetiana relateaza ca acuzatiile publice ale Comisiei Helsinki au provocat consternare in cadrul guvernului elvetian. Ziarul Luzerner Zeitung a relatat ca ministrul elvetian de externe, Ignazio Cassis, a obiectat, intr-un apel telefonic catre omologul sau american Antony Blinken, dar fara succes.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: