Adevaratul rol al AUR in Moldova. Investigatie socanta, AUR este controlat de gruparile de crima organizata anti-romanesti: „Au incercat sa o asocieze pe Maia Sandu cu regimul hitlerist”

politica

Site-ul de investigatii True Story Project a publicat o analiza bine documentata realizata de watchdog.md privind adevaratul scop al infiintarii AUR in Romania si ce urmaresc in realitate liderii AUR Moldova, aflati in stransa legatura cu cei din Romania. Informatiile sunt cutremuratoare.

Intr-o analiza in doua parti, sustinuta de numeroase referinte si declaratii ale liderilor AUR, watchdog.md arata cum AUR Moldova face in realitate jocurile Moscocei si ale taberei cleptocratilor de la Chisinau. AUR Moldova, la fel ca fratele mai mare din Romania, a lansat numeroase fake news si dezinformari menite sa ii impinga pe alegatorii din Moldova, care se vor prezenta la urne peste trei saptamani, sa voteze cu tabara pro-rusa de teama „fascistilor romani”.

Astfel, liderii AUR Moldova au sustinut ca reprezinta de fapt „statul roman”, au incercat sa o asocieze pe Maia Sandu cu regimul hitlerist si au mintit ca Romania va introduce vize pentru cetatenii moldoveni. Liderii AUR Moldova au ajuns la „normalizarea utilizarii de stiri false drept metoda de promovare”. watchdog.md mai arata ca majoritatea candidatilor AUR Moldova au legaturi cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

Iata ce a publicat True Story Project:

Dodon si Plahotniuc primesc un ajutor nesperat – extensia moldoveneasca a partidului AUR. Jubileaza propagandistii pro-Kremlin – acum pot sa ii sperie pe moldoveni (in special pe vorbitorii de rusa) cu niste ”fascisti adevarati” nu unii imaginari. ”Uite – chiar si in Romania sunt numiti neo-fascisti”. Rolul doi – tulburarea alegatorilor pe filiera unionista.

(…) Afirmatii precum ca in Republica Moldova sunt 45% alegatori unionisti sunt o manipulare vadita. E suficient sa vedem cum suna intrebarea in sondaj: ”In varianta in care ati avea siguranta ca salariile si pensiile din Republica Moldova vor deveni la fel precum cele din Romania, dvs. ati vota sau nu pentru unire?” – sfidator pentru stiinta sociologica. Acest sondaj a fost publicat exact in ajunul lansarii AUR in campania din Republica Moldova. Sondajul a continut si alte intrebari absolut anti-stiintific formulate, aducand si rezultate pe masura.

Comanditarul sondajului este o companie care ii apartine lui Andrei Stoiciu – fost consilier a lui Vlad Plahotniuc si sustinator AUR: o firma cu zero angajati, datorii de 800 mii RON, rulaj de sub 20 mii RON in 2020, ceea ce pare sa fie suficient pentru sponsorizarea unui sondaj. Acesta a generat titluri clickbait dupa care s-au luat pana si cei de la televiziunea publica romana. Probabil ar fi foarte util pentru comparatie sa fie intrebati moldovenii daca ar accepta sa se uneasca cu Turkmenistan pentru 100 mii de euro cash la fiecare.

Anume acesta a fost declansatorul campaniei AUR cu discursul ca adevaratul camp electoral al unionistilor ar fi de fapt de 50%. In etapa a doua a sarit in ajutor o companie de sondaje detinuta de fratele unui deputat socialist – iData, companie care a dat scoruri usor exagerate lui Igor Dodon la alegerile prezidentiale si declara ca isi finanteaza toate sondajele din propriul profit. In sondajul iData AUR ar lua 4,8%, la un prag electoral de 5%. Un scor perfect pentru a-i atrage pe cei mai idealisti dintre unionisti.

In sondajul realizat la comanda Comunitatii WatchDog.MD – AUR apare cu un scor de 0,9% dintre alegatorii decisi aflati in tara. Cat ar putea adauga din contul votului in diaspora si a campaniei active pe internet este greu de presupus. Cert este insa ca 4,8% de la o companie apropiata nu poate sa nu fie dubios.

Insa in staff-ul reunit al pro-rusilor si cleptocratilor din Republica Moldova exista convingerea ca anume alegatorii unionisti sunt foarte irationali. Anume de aceea ideea de a lansa un partid spoiler anume pe filiera aceasta ar putea lua foc.

Dupa 2015 alegatorii unionisti s-au orientat in special catre Blocul ACUM, ulterior PAS, din doua considerente – partidele declarat unioniste aveau lideri care s-au compromis prin coruptie, colaborare cu Plahotniuc si lipsa de viziune, sau pentru ca se temeau ca aceste partide nu vor accede in Parlament iar votul ”se pierde”. Pana la urma cauza a doua este consecinta directa a primei – lipsa de lideri convingatori cu echipa si program realist.

AUR in Republica Moldova rezolva de minune problema lipsei de lideri, program si echipa – o inlocuiesc cu comportamentul sau specific, discursul vehement si scandaluri pe tot diapazonul de la can-can la fake-news dupa model rusesc. Adica stilul deja consacrat in Romania.

Inclusiv cu o inconsecventa si chiar contradictii de mesaje – pe de o parte afirmarea unitatii depline cu AUR din Romania, de partea cealalta disocierea totala de discursul anti-vaccinare, anti respectarea regulilor pandemice; mai mult – acestia chiar incearca sa isi faca imagine pe baza ajutorului imens oferit Republicii Moldova de guvernul de la Bucuresti (adica de PNL/USR+/Iohannis pe care ii blameaza AUR in Romania).

Poate va suna ciudat pentru cititorul din Romania – dar pana si vaccinurile oferite gratuit de Romania cu sutele de mii sunt asumate de AUR Moldova.

Smecheria de discurs nu se termina aici. Unul dintre fruntasii AUR in Republica Moldova – Valeriu Munteanu declara intr-un studio TV nici mai mult nici mai putin ca reprezinta Romania, nu AUR Romania – dar anume Romania, adica statul roman: ”…este pentru prima data in ultimii 30 de ani cand Bucurestiul isi asuma acest lucru deliberat”.

Echipa cu AUR fac propagandistii conspirationisti din solda lui Igor Dodon. Bunaoara canalul de Telegram ”Bazar Politic” (este scris de fostul manager de presa a lui Plahotniuc – Oleg Cristal, azi in slujba socialistilor) a publicat o serie intreaga de postari prin care afirma ca AUR este un proiect al statului roman implementat prin intermediul serviciilor secrete romanesti. Mai mult – acelasi Cristal incearca sa induca opinia ca serviciile secrete romane ar incerca sa impuna toti liderii unionisti sa intre sub umbrela AUR – cu referire la Octavian Ticu si partidul sau PUN. Pana la urma PUN a refuzat aceasta coalizare electorala motivand cu toxicitatea AUR.

De la acelasi Cristal vedem o noua linie de atac pe piata zvonurilor politice si a conspiratiilor – presupusa sustinere a statului roman pentru AUR este prezentata drept dovada ca Maia Sandu nu se bucura de sustinerea Romaniei. In joc e pus un meme propagandistic anti-european importat de la Bucuresti – Germania care ar fi inamicul Romaniei de fapt. Maia Sandu si partidul sau sunt prezentate drept proiect controlat de Germania, iar Bucurestiul ar fi nemultumit si de aceea a lansat AUR. In aceeasi ordine logica – orice critica fireasca la adresa AUR incearca sa fie explicata exact in aceasta paradigma falsa – ca cei care critica AUR de fapt ar critica Romania.

Narativul subtil anti-UE/anti-Germania este preluat de la propagandistul socialist Cristal de nimeni altul decat Dorin Chirtoaca – numarul 4 pe lista AUR Moldova si presedinte al Partidului Liberal (apropo cat de paradoxal nu ar suna – membru deplin ALDE) in eterul unei emisiuni la Radio Guerilla in Romania. Acesta spune ca astazi Republica Moldova este in aceeasi paradigma cu pactul Ribentrop-Molotov, la discretia Berlinului si a Moscovei. Cu aluzii la Maia Sandu (care ar fi condusa de Berlin) si Igor Dodon (sustinut de la Moscova).

Asa o asociere deloc subtila a actualei conduceri germane cu regimul hitlerist de la un partid care afirma ca este pro-european. O emisiune de propaganda anti-europeana remarcabila flancata de directorul unui institut al Academiei Romane – Dan Dungaciu. Propaganda socialista eticheteaza orice critici la adresa AUR drept comanda a Germaniei si SUA evident in detrimentul Romaniei.

Unele diferente de viziune ale Bucurestiului (de fapt si ale multor alte capitale) si Berlinului asupra viitorului spatiului estic nu sunt chiar fabulatii, dar de aici si pana la eforturile antagoniste induse de propaganda AUR si cea a socialistilor e mult prea departe.

AUR vine in ajutorul socialistilor si in alte chestiuni de campanie electorala. De exemplu normalizarea utilizarii de stiri false drept metoda de promovare. Bunaoara, liderul AUR din Republica Moldova Vlad Biletchi a declarat ca Romania a reintrodus regimul de vize pentru moldoveni. Un fals perfect in linie cu lupta politica interna a AUR contra PNL si USR+, dar si pe placul propagandei anti-romanesti a socialistilor moldoveni.

In promovarea acestui fake news, AUR loveste direct in PAS si Maia Sandu. La Chisinau AUR beneficiaza de intregul arsenal propagandistic al partenerilor din Romania – cum e site-ul 60m.ro care s-a ales cu o clona .md. Pana si reclamele de Facebook ale AUR Moldova au fost partial achitate de pe contul AUR Romania. Lucru interzis de lege, dar care nu pare sa ii deranjeze pe socialistii moldoveni, altfel foarte atenti la asa subiecte.

Dar totusi cel mai valoros pentru socialisti si comunisti este ca pot speria alegatorii sai cu ”unionisti-fascisti”. O sperietoare care le rezolva problema lipsei de inamic credibil, or etichetarea PAS drept partid de extrema nu prea prinde. Nu se lipeste eticheta de fascist de candidatii mai curand hipsteri cu rucsacelul in spate si diplome de Oxford sau Harvard.

Culmea este ca practic toti candidatii pe lista AUR Moldova nu sunt politicieni noi, nici mari extremisti nu sunt. O mai fi scapat discursuri rusofobe sau elemente xenofobe – dar pana la personaje precum Sorin Lavric sau Diana Sosoaca mai au mult de tot. In schimb sunt oportunisti. Si majoritatea – trecuti la diferite etape prin concubinaje politice cu Vlad Plahotniuc.

Bunaoara Dorin Chirtoaca – atunci cand a avut nevoie de realegerea in functia de primar al Chisinaului nu s-a sfiit sa-si puna in piept simbolul victoriei sovieticilor in razboi si sa sarbatoreasca 9 mai in stil sovietic. A imbratisat participarea in ALDE cu tot cu ideologia liberala, azi fiind ok cu a se asocia cu AUR. Valeriu Munteanu – ministru in guvernul creat de Plahotniuc, prin tot parcursul sau politic a demonstrat ca nu are nimic cu extremismul dar are tot cu oportunismul.

Si cam asa sunt toti. In frunte cu Vlad Biletchi care a facut figuratie sub supravegherea atenta a lui Plahotniuc incat sa nu permita aparitia de forte unioniste puternice orientate impotriva oligarhului sef al Moldovei. Anturajul sau abunda de personaje afiliate lui Plahotniuc. Pana si partidul AUR din Republica Moldova, prin cateva schimbari de denumiri, este acelasi partid cu Partidul Liberal Reformator – membru observator al Internationalei Liberale. Adica AUR Moldova este membru afiliat la Internationala Liberala. Oare ce ar spune domnul Claudiu Tarziu daca ar afla?

Unionistii in general sunt alegatorii cu studii, destul de rationali cu viziuni pro-reformiste si anti-coruptie. Exact de aceea AUR de Moldova e numai bun de speriat pensionarii cu mentalitate sovietica, dar nu prea util ca sa fure voturile unionistilor. Exista totusi si o parte mai radicalizata si mai putin rationala pentru care ideea de Unire este mai presus de orice.

Cert este ca peste idealul de a avea in Parlament o forta declarat unionista, celor 5% de unionisti ”hardcore” le este mai mult frica sa-l mai vada pe Igor Dodon si Kremlinul in pozitia de control asupra guvernului. Acesti alegatori mai curand vor vota un partid cum e PAS sau Platforma DA, cu discurs si actiuni care apropie mult cele doua tari si cu sanse mai mari de a intra in Parlament – decat un partid declarat unionist dar fara sanse.

Situatia este total contrara planului pus la cale de Plahotniuc si Dodon – ei au nevoie ca voturile a cat mai multi unionisti sa plece la partide care nu trec pragul. Aici vine in ajutor fabrica de sondaje trucate sau manipulate de la Chisinau. Plahotniuc si Dodon nu au nevoie de AUR in Parlament, ei cunosc bine ca mai toti deputatii acestui partid se vor disocia rapid de imaginea toxica a ”fratilor mai mari” de la Bucuresti si din oportunism politic vor adera la majoritatea pro-europeana (chiar daca vor constitui veriga slaba expusa santajului si coruperii).

Planul este altul, la fel ca si pentru o duzina de alte partide spoiler – dispersarea voturilor, abundarea campaniei electorale cu gunoi informational si scandal si, desigur – sperietoarea perfecta care va goni la urne alegatorii din Gagauzia si pe altii care, desi dezamagiti de Dodon, vor vota de frica ”fascistilor adevarati”. Anume pentru aceasta socialistii lui Igor Dodon au mare grija de AUR in aceste alegeri. De exemplu, prin exponentul lor, Maxim Lebedischi, la Comisia Electorala Centrala.

Comentarii: