Adio ordonanta pentru Liviu Dragnea. Ambasadorul SUA si Frans Timmermans vin peste Dancila la Palatul Victoria

news

Guvernul anunta pe pagina oficiala de internet ca premierul Viorica Dancila se va intalni, luni, atat cu ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, cat si cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Intalnirea cu Hans Klemm va avea loc de la ora 16.00, dupa care, de la 0ra 18.00, va avea loc si o intrevedere cu Frans Timmermans.

Premierul Viorica Dancila a insistat, joi seara, ca este necesara o ordonanta de urgenta pentru anularea condamnarilor dictate de completurile de cinci judecatori. Principalul beneficiar al ordonantei va fi Liviu Dragnea, care a fost condamnat definitiv in dosarul „Referendumul”.

Intr-un interviu la Romania TV, Dancila a mentionat ca va discuta despre aceasta ordonanta si cu Frans Timmermans. Ea anunta ca ii va cere lui Timmermans sa ridice MCV-ul.

„Am abordat problema MCV si am decis sa infiintam o comisie care sa analizeze punct cu punct. Va fi o Comisie formata din Guvernul Romaniei si experti de la Bruxelles pentru ca ne dorim ridicarea MCV. Consideram ca este discriminator, pentru ca numai Romania si Bulgaria sunt supuse acestui mecanism de verificare. Consideram ca atat obligatiile, cat si oportunitatile trebuie sa aiba un caracter egal pentru toate statele membre. Am convenit acest lucru. Am convenit sa discutam in cadrul vizitei pe care Frans Timmermans o face luni in Romania. Sa discutam concret cu nume si sa vedem cum vom face primii pasi in aceasta directie. Consider ca aceasta abordare este una corecta pentru ca daca vrem sa avansam trebuie sa avem un dialog. Pe un dialog constructiv pe chestiuni concrete cred ca vom putea face pasi importanti, astfel incat sa solicitam pentru a nu stiu cata oara ridicarea MCV.

Eu am spus opinia mea. Ca premier trebuie sa fiu atenta ca legea sa fie respectata si legea trebuie sa fie aceeasi pentru toti. Am vazut ca sunt aceste complete de 5 care au fost alese, judecatorii au fost selectionati in mod ilegal. Eu cred ca acest aspect poate conduce la condamnari mai mari. Pot oameni care au fost condamnati si sa fie achitati. Pot fi persoane care au avut o condamnare mai mare sa aiba o condamnare mai mica. Nu stiu care va fi decizia pentru fiecare proces in parte. Pentru ca tot judecatorii vor infaptui justitia si vor decide cum vor domniile lor. Dar in acelasi timp fiecare cetatean din Romania trebuie sa aiba certitudinea ca a fost judecat in mod corect. Din acest punct de vedere, eu cred ca trebuie sa sustinem acest lucru.

Cu Frans Timmermans vom continua discutiile in Romania. I-am comunicat faptul ca pentru mine ca prim-ministru este e foarte important sa respectam statul de drept, sa avem independenta justitiei, sa luptam impotriva coruptie, dar, in egala masura, pentru mine este important ca drepturile omului sa fie respectate. In Romania fiecare cetatean trebuie sa aiba dreptul la un proces corect. Cred ca acest lucru este foarte important si cred ca sunt in asentimentul tuturor cetatenilor pentru ca va intreb. Decizia a fost buna, dar fiind un proces judecat de un complet ilegal va exista intotdeauna impresia ca decizia respectiva nu este o decizie corecta. Atunci cred ca trebuie sa dam posibilitatea tuturor sa aiba dreptul la un proces corect, chiar daca vor ramane aceleasi sentinte sau se vor modifica, nu este atributul prim-ministrului, si niciodata nu imi voi permite ca sa intervin in justitie”, a declarat Viorica Dancila la Romania TV.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a transmis premierului Viorica Dancila intr-o intalnire la Bruxelles ca are ”ingrijorari crescande” in legatura cu situatia din justitie, potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei.

Timmermans i-a transmis lui Dancila ca e nevoie de progrese urgente, iar cei doi oficiali au aranjat deja o intalnire a expertilor din Romania si din Comisie pentru saptamana viitoare pentru a discuta chestiunile problematice.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: