Adresa oficiala catre inspectoratele scolare: profesorii grevisti nu primesc bani pentru perioada in care nu au fost la scoala

news

sindicalisti, austeritate, ordonanta de urgenta, guvern, reducerea cheltuielilor bugetare, salarii

Ministerul Educatiei a transmis inspectoratelor scolare o adresa in care le solicita sa calculeze salariile cadrelor didactice pe luna mai in conformitate cu munca depusa.

Cul ate cuvinte, cei aflati in greva nu primesc salariu pe perioada grevei. Adresa este semnata de trei secretari de stat de la Ministerul Educatiei.

Memorandumul prin care Guvernul se angajeaza sa ofere garantii suplimentare in ceea ce priveste salarizarea profesorilor debutanti nu prezinta foarte multe garantii din punct de vedere juridic, a declarat, joi, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

„Nu cred ca este suficient. Doleantele noastre au fost destul de clare. Noi ceream la un moment dat un act normativ prin care sa se stipuleze foarte clar ca salariul deputatului cu studii superioare de lunga durata este echivalentul salariului mediu brut pe economie, un act normativ oferind mai multe garantii si mai multa siguranta colegilor nostri ca se va pune in practica. Dar in Romania, noi avem o experienta destul de clara. Un memorandum nu prezinta foarte multe garantii din punct de vedere juridic, dar politicienii nostri ne-au demonstrat ca niciun act normativ si nicio lege nu poate prezenta niste garantii, atata vreme cat cei care promoveaza legile in cauza sunt primii care si proroga aplicarea acestora.

Trebuie sa se dea un raspuns din partea Guvernului, din partea ministrului Justitiei, de ce anume nu se putea prinde intr-o ordonanta de urgenta ceea ce am solicitat noi in numele membrilor de sindicat. Am primit doar un comunicat de presa al Ministerului de Justitie, dar nu am primit un raspuns asumat de ministrul Justitiei. Si atunci este clar: exista foarte multa suspiciune din partea noastra, din partea intregului corp profesoral”, a explicat Marius Nistor, la Digi 24, citat de Agerpres.

El a precizat ca memorandumul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui sa fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lunga durata, si face referire si la transa care va fi platita de la 1 ianuarie, insa sindicatele din Educatie au mai mai avut si alte cerinte care nu sunt incluse in document.

„Noi am mai solicitat ceva: transele respective sa se reduca la una singura, sa se plateasca totul intr-o singura transa. Asta am cerut noi si am cerut actul normativ. Noi am transmis o informare foarte clara din partea celor doua federatii, cu intentia Guvernului, cu intentia acelui angajament politic a celor doi presedinti de partide, domnul Ciuca si domnul Ciolacu, cu memorandumul, cu continutul memorandumului, care urma sa fie aprobat si iata ca a fost aprobat in sedinta de Guvern, iar colegii nostri trebuie sa hotarasca, pentru ca ei sunt cei care pot face o apreciere corecta si eficienta asupra unor intentii ale Guvernului Romaniei”, a adaugat liderul sindical.

Intrebat daca acest memorandum trebuia sa fie semnat de ambele parti care se afla in conflict, Nistor a raspuns ca un astfel de document este act unilateral al Guvernului si „nu implica semnaturi din partea reprezentantilor sindicatelor din invatamant”.

„Nu avem noi prerogative din punctul acesta de vedere si nu este treaba noastra. Pe noi ne intereseaza continutul unui astfel de document si pe noi ne intereseaza respectarea documentului in cauza. Ori noi plecam aici exact de la problema legata de credibilitate. Daca aceasta clasa politica vrea sa devina credibila, trebuie sa faca pasi importanti”, a subliniat liderul sindical.

In ceea ce priveste protestul angajatilor din invatamant, anuntat pentru vineri, in Capitala, Marius Nistor le-a transmis sindicalistilor sa participe masiv si sa-si prezinte nemultumirile.

„Protestul de maine este proba de maturitate a colegilor mei din invatamant. Solicitarea mea este sa participe masiv, venim cu demnitate, sa-si prezinte nemultumirile si sa se faca din nou auziti de cei care au putere de decizie. Estimam 20.000 de oameni, aceasta este si limita stabilita de Primaria Capitalei si de Jandarmerie si Politie. Vom vedea maine cati vor veni acolo. Ii asteptam pe toti. Uniti suntem puternici si vreau sa manifestam cu hotarare si determinare cu tot ceea ce facem”, a mai spus Marius Nistor.

El a adaugat ca indiferent cati profesori mai raman in greva sau cati ies din greva, nemultumirea va ramane si va afecta societatea pe termen lung. „Prin ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada de peste doua saptamani de negocieri, cu o comunicare mai mult decat defectuoasa din partea reprezentantilor Guvernului, nu a facut altceva decat sa submineze in totalitate credibilitatea politicienilor. Cu cat au amanat mai mult rezolvarea problemelor legitime ale colegilor nostri, cu atat mai mult au crescut nemultumirile, tensiunile in sistem si neincrederea in ceea ce ar putea ei sa faca”, a mentionat liderul sindical.

Intrebat daca sistemul de educatie poate deveni din nou functional daca scade suficient de mult numarul grevistilor, al profesorilor aflati in greva, astfel incat acestia sa poata reveni la catedra, Nistor a transmis ca „sistemul de invatamant este perfect functional”.

„Eu as vreau sa va spun urmatorul lucru ca sistemul de invatamant nu este nefunctional, este perfect functional. Este cea mai importanta lectie pe care cadrele didactice o dau acestor politicieni, pentru ca trebuie sa-i invatam si pe elevii nostri niste valori si niste principii cum trebuie sa se bata pentru a fi respectati, pentru a fi tratati corespunzator, pentru a le fi respectate drepturile. Si noi trebuie sa dam acest exemplu, trebuie sa fim un exemplu pentru ei si drept urmare, tot ceea ce se intampla in momentul de fata poate conduce la resetarea societatii romanesti, astfel incat sa se inteleaga faptul ca invatamantul trebuie sa fie prioritate nationala din toate punctele de vedere, nu doar prin vorbe, nu doar prin asa-zise acte normative, ci prin fapte, prin lucruri concrete, prin finantare, prin respectul pe care trebuie sa-l asiguri in permanenta corpului profesoral”, a concluzionat presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Guvernul a aprobat joi o Declaratie, avand ca anexa un memorandum, ca o „garantie suplimentara” privind politica sectoriala de salarizare a personalului din sistemul national de invatamant, in acord cu solicitarea cadrelor didactice in acest sens.

„Toate categoriile de personal din invatamant beneficiaza si vor beneficia de respectul pe care-l merita, de majorarile salariale cuvenite. Ca o garantie suplimentara in acest sens, astazi, in cadrul sedintei de Guvern, a fost adoptata declaratia privind politica sectoriala de salarizare a personalului din sistemul national de invatamant care are ca anexa un memorandum al Guvernului. Aceasta declaratie se publica in Monitorul Oficial, reprimind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garantia unui act normativ publicat in Monitorul Oficial care sa raspunda revendicarilor pe care, pe buna dreptate, dascalii le-au avut. In acest memorandum sunt subliniate toate masurile pe care Guvernul deja le-a luat. In prima parte, este vorba despre majorarile salariale din ultimii doi ani, a doua parte a memorandumului vizeaza investitii in infrastructura scolara si universitara, atat din fonduri europene, cat si din fonduri nationale (…) Urmeaza o sectiune care subliniaza, din nou, elementele din noul pachet de legi ale educatiei ce vin in sprijinul carierei didactice, toate masurile ce suplimenteaza ceea ce, deja, cadrele didactice aveau cuprins, de exemplu, in contractul colectiv de munca”, a declarat Ligia Deca, joi, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Ministrul Educatiei a precizat ca reprezentantii sindicatelor au fost consultati inainte de elaborarea memorandumului.

Greva generala din educatie a fost declansata in data de 22 mai 2023.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: