Adrian Severin, preluat de Sputnik: „Nebunii care ne conduc trebuie opriti”

politica

Adrian Severin, fost ministru de Externe si fost puscarias, publica o noua analiza favorabila Moscovei care a fost preluata si promovata imediat de Sputnik, platforma de propaganda a Kremlinului. Severin lauda Rusia fata de cum a actionat la „provocarea” Marii Britanii in apropierea Crimeii.

O nava a flotei militare britanice a intrat zilele acestea in apele teritoriale ale Crimeii, pe care Guvernul Majestatii sale o considera ca facand parte din teritoriul Ucrainei, iar nu al Rusiei.

„Flota si aviatia rusa au reactionat energic si au pus pe fuga musafirul nepoftit. Nu stim ce armament avea acesta in dotare, dar la bord se aflau (oare de ce?) si jurnalisti ai BBC care au filmat cum rusii trageau in britanici (de fapt erau focuri de avertisment) la ceea ce pare a fi izbucnirea unui alt ‘razboi al Crimeii’.

Sa fi fost oare o incercare de a testa hotararea Rusiei de a nu admite trecerea liniei rosii trasate in chestiunea Crimeii? Greu de crezut. Este stiut deja ca Rusia nu poate fi fortata sa renunte la Crimeea decat, cel mult, printr-un razboi adevarat, iar nu prin intepaturi de tantar. Si cine ar fi, oare, nebunul care sa moara pentru Ucraina?

Orice ar fi fost, ce cautau acolo ziaristii? De obicei acestia sunt invitati pentru a asista la un spectacol dinainte pus in scena sau a coopera la o provocare.
Asadar despre asta este vorba. Este doar provocarea incercata de un stat ramas pe dinafara negocierilor cu Rusia, care vrea sa fie bagat din nou in seama de vechii aliati, dar nu are nimic de oferit decat crize artificiale de natura a strica negocierile celorlalti.

Sub conducerea unui prim ministru excentric, devastata de propria-i neputinta in lupta cu pandemia Covid 19, umilita de europenii de pe continent, abandonata de SUA, Marea Britanie isi zice, probabil, ca daca nu are jucarii cu care sa atraga Rusia intr-un joc bilateral, cel putin sa strice jocurile celorlalti, inventand un act de razboi in Marea Neagra, cand, de fapt, problemele sale grave sunt acum in Marea Irlandei.

De asta data incercarea a esuat, iar ministerul britanic al apararii a putut nega aparitia vreunui incident, profitand doar de ocazie ca sa reitereze dezacordul sau fata de anexarea Crimeii. Ce s-ar fi intamplat insa daca din greseala, un proiectil rus ar fi scufundat nava britanica?

Daca evenimentul ar putea fi considerat a fi avut loc in apele teritoriale ruse, inseamna ca reactia militara a Rusiei a fost corecta, initiativa imprudenta a apartinut Marii Britanii iar NATO nu poate considera luarea la tinta a navei britanice cu pricina ca un atac impotriva unuia din membrii sai si deci ca un casus foederis.

In schimb, daca, anexarea nefiind recunoscuta de membrii NATO, evenimentul ar fi calificat ca petrecut in apele ucrainene, actiunea armatei ruse ar fi putut fi privita, in contextul art 5 din Tratatul de la Washington, ca atac asupra tuturor membrilor NATO si ar fi impus reactia lor solidara. Or, numai o confruntare militara NATO-Rusia ne mai lipsea.

Deocamdata Marea Britanie, agentul provocator, a negat atacul. Asa ca NATO nu are de ce riposta. Altminteri, lipsa ripostei, echivaleaza cu recunoasterea faptului ca incidentul a avut loc in apele teritoriale rusesti, iar nu ucrainene, ceea ce ar reprezenta admiterea implicita a anexarii Crimeii.

In conditiile in care Londra neaga evidenta (probabil si in urma unor “asigurari” venite din cateva capitale semnificative, cum ca nu poate conta pe solidaritatea membrilor NATO, altminteri garantata la recentul Summit de Presedintele Biden) aventura britanica s-a terminat in ridicol.

Daca nu ar fi negat, NATO ar fi fost obligata fie sa recunoasca (implicit) anexarea Crimeii, fie sa incalce obligatia de solidaritate prevazuta de tratatul aliantei nord atlantice, fie sa escaladeze o confruntare militara cu Rusia. Ceea ce, cu referire la ipoteza din urma, mai ales dupa intalnirea Biden-Putin de la Geneva, precum si in perspectiva eventualei intalniri a UE cu Presedintele Rusiei, dorita oficial atat de Angela Merkel, cat si de Emmanuel Macron, pe cele doua maluri ale Atlanticului nimeni nu o doreste.

In viitor, insa, lucrurile ar putea sta altfel. Sa nu ne jucam, deci, cu focul! Nebunii care ne conduc trebuie opriti!”, a scris Severin pe Facebook.

Textul lui Severin a fost preluat imediat de Sputnik si este principala stire pe aceasta platforma de propaganda a Moscovei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: