Agentia Internationala pentru Energie Atomica ofera sprijin altor patru centrale nucleare din Ucraina in urma unor deconectari

externe

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a inceput sa ofere sprijin altor patru centrale nucleare din Ucraina, pentru a preveni un posibil accident nuclear, ca raspuns la o solicitare din partea autoritatilor, a declarat joi directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, intr-o declaratie video citata de CNN.

Cele patru centrale sunt Rivne, Khmelnitski, Ucraina Sud si Cernobil. Din septembrie, expertii AIEA ofera sprijin centralei Zaporojie, cea mai mare centrala nucleara din Europa, care este ocupata de fortele ruse.

In urma atacurilor rusesti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, centralele nucleare operationale din Rivne, Khmelnitski, Ucraina Sud si Cernobil au fost deconectate de la retea si „fortate sa se bazeze pe generatoare diesel de urgenta pentru energia electrica de care aveau nevoie pentru a-si asigura siguranta si securitatea continua”, a spus Grossi.

„Aceasta situatie fara precedent ar fi fost de neimaginat cu doar cateva luni in urma. Este profund ingrijoratoare. Trebuie sa facem totul pentru a preveni un accident nuclear la oricare dintre aceste instalatii nucleare, care nu ar face decat sa se adauge la suferinta teribila la care asistam deja in Ucraina. Este momentul sa actionam acum”, a adaugat el.

Miercuri a fost prima data cand cele patru centrale nucleare operationale ale Ucrainei au fost deconectate simultan in 40 de ani, a declarat seful companiei de stat Energoatom intr-un comunicat. Petro Kotin a spus ca este o masura de precautie si ca se asteapta ca acestea sa fie reconectate pana joi seara. Cele trei centrale pe deplin functionale aflate la ucraineni ar ajuta la furnizarea de energie electrica a retelei nationale, a spus el.

Ucraina este puternic dependenta de energia nucleara, potrivit Asociatiei Mondiale Nucleare. Are 15 reactoare la patru centrale care, inainte de invazia pe scara larga a Rusiei din februarie, generau aproximativ jumatate din electricitatea sa.

Rusia si-a indreptat atentia spre distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina inainte de venirea iernii, iar valuri succesive de bombardamente au dus la pene de curent in aproape toata tara.

Comentarii: