Agentia Yonhap: Xi Jinping ia in considerare o vizita in Coreea de Sud

externe

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat sambata ca va lua in considerare in mod serios sa viziteze Coreea de Sud, ca parte a eforturilor de sustinere a pacii si securitatii in Peninsula Coreeana, a informat agentia de presa Yonhap, citata de Reuters.

Separat, Televiziunea nationala CCTV a anuntat ca liderul chinez Xi Jinping i-a transmis, sambata, premierului sud-coreean Han Duck-soo ca Beijingul este dispus sa promoveze un parteneriat strategic intre cele doua tari.

Xi Jinping, care nu a mai vizitat Coreea de Sud din 2014, a purtat discutii cu Han Duck-soo in orasul Hangzhou, din estul Chinei, inainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Asiatice de sambata.

Angajamentul de cooperare a venit inaintea discutiilor trilaterale programate la Seul in 26 septembrie, la care vor participa inalti oficiali din China, Japonia si Coreea de Sud, menita sa deschida calea pentru primul summit intre cele trei tari in patru ani.

Liderul chinez i-a spus premierului sud-coreean ca va saluta un astfel de summit la momentul potrivit si ca va lua in considerare in mod serios sa viziteze Coreea de Sud, a informat Yonhap.

O declaratie chineza nu a mentionat comentariul liderului chinez cu privire la summit sau o vizita la Seul.
China acorda o mare importanta dorintei pozitive a Coreei de Sud de a se angaja in cooperare, a spus Xi Jinping, potrivit CCTV, si a cerut Coreei de Sud sa se intalneasca la mijloc pentru a mentine directia cooperarii amicale. Cele doua tari pot aprofunda cooperarile reciproc avantajoase, a spus el.

Citand un oficial de rang inalt al guvernului sud-coreean, Yonhap a anuntat ca Xi Jinping a declarat ca Beijingul sprijina dialogul dintre cele doua Corei si va continua eforturile pentru pace si securitate in Peninsula Coreeana, in timp ce Han Duck-soo a cerut Chinei sa joace un rol constructiv in relatiile cu Coreea de Nord.

Tensiunile dintre cele doua tari au crescut dupa ce Kim Jong Un a facut o vizita de o saptamana in Rusia la inceputul acestei luni, ceea ce a infuriat Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud.

Coreea de Sud a impus sanctiuni impotriva a 10 persoane si doua entitati in legatura cu programul nuclear si comertul cu arme al Coreei de Nord cu trei tari, printre care si Rusia, a anuntat joi Ministerul de Externe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: