Ajutoare din Marea Britanie si din Cipru se indreapta spre Gaza prin Egipt. Oficialii ciprioti afirma ca au testat cu succes un mecanism de control pentru marfuri

externe

Marea Britanie si Cipru au trimis 87 de tone de ajutoare in Gaza prin Egipt, au spus cele doua tari, oficialii ciprioti afirmand ca au testat cu succes un mecanism de control pentru marfuri care ofera o solutie alternativa pentru verificarea proviziilor extrem de necesare, transmite Ekathimerini.

Livrarea ajutoarelor pe 1 ianuarie in Egipt, la Port Said, pentru a fi transferate in Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah nu a indeplinit obiectivul final al Ciprului de a stabili un coridor direct catre enclava palestiniana asediata. Dar, pentru prima data, a oferit o solutie pentru cum ar putea fi accelerat ajutorul prin eliminarea controalelor de securitate in Israel, au spus oficialii.

Transportul include 10.770 de paturi termice, 4.805 de adaposturi temporare, precum si 10 tone de produse farmaceutice aduse de Cipru.

Initiativa cipriota de a crea o ruta maritima sustinuta, cu sens unic, spre Gaza, presupune ajutoare supuse controalelor de securitate in Cipru de catre agentiile guvernamentale, inclusiv din Israel, inainte de a fi trimise mai departe.

„Comunitatea internationala are acum la dispozitie o alternativa viabila pentru a trimite ajutor umanitar suplimentar populatiei din Gaza”, a declarat presedintele cipriot Nikos Christodoulides.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat ca Marea Britanie s-a angajat sa sprijine poporul din Gaza. „In Gaza trebuie sa ajunga mult mai mult ajutor pentru a alina suferinta poporului palestinian”, a spus el.

Israelul duce o ofensiva de aproape 12 saptamani asupra Gazei, ca razbunare pentru un atac transfrontalier al militantilor Hamas din 7 octombrie. Bombardamentele israeliene au transformat o mare parte din teritoriu in ruine, ucigand cel putin 22.000 de oameni si provocand un dezastru umanitar, majoritatea celor 2,3 milioane de oameni fiind fara adapost, alimente, apa, medicamente si combustibil.

Duminica, Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, a declarat ca tara sa este pregatita sa permita navelor sa livreze ajutor in enclava devastata de razboi „imediat”.

Cipru, care se afla la aproximativ 370 km nord-vest de Gaza, este cel mai apropiat stat membru al Uniunii Europene de regiune. Planul sau este sa extinda capacitatea de trimitere de ajutor umanitar in Fasia Gaza dincolo de livrarile limitate care se fac acum pe uscat prin Rafah.

Orice ruta maritima directa catre Gaza cu acordul Israelului ar marca prima relaxare a blocadei navale israeliene impuse pentru prima data asupra Gazei in 2007, dupa ce miscarea islamista palestiniana Hamas a preluat controlul enclavei.

Dar, subliniind provocarile logistice, RFA Lyme Bay, nava auxiliara a Flotei Regale Britanice care a descarcat paturi termice, adaposturi temporare si medicamente in Egipt, a asteptat cel putin 10 zile in larg clarificarii daca ar putea naviga direct spre Gaza.

Ruta directa nu este in prezent posibila din cauza cerintelor, inclusiv a problemelor de securitate, care „nu au fost indeplinite in acest moment”, a spus o sursa familiara cu situatia.

„Situatia este foarte dinamica si vom continua sa discutam cu toate partile relevante interesate asupra celui mai bun moment si mod de operationalizare a acestei initiative”, a spus sursa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: