Al 7-lea pachet de sanctiuni contra Rusiei, insa gazele nu se afla pe lista. Premierul Cehiei: „O serie de tari depind de gazul rusesc”

externe

Moscow

Uniunea Europeana pregateste un al saptelea pachet de sanctiuni impotriva Moscovei, dar este deja clar ca nu va reduce importurile de gaz rusesc, caci prea multe state membre nu se pot adapta indeajuns de repede la noua situatie, a declarat premierul ceh Petr Fiala miercuri intr-un interviu pentru Reuters, citat de Agerpres.

Executivul european este pe punctul de a finaliza noul pachet de sanctiuni pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei pe fondul invaziei in Ucraina. Printre noile masuri, premierul ceh a mentionat interzicerea importurilor de aur rusesc, extinderea listei de bunuri cu dubla utilizare ce vor fi interzise pentru export in Rusia, precum si adaugarea unor noi nume de oficiali rusi pe lista neagra a UE.

Comisia Europeana ar trebui sa fie gata sa prezinte acest pachet in zilele urmatoare, iar statele membre ar putea sa-l aprobe imediat dupa aceea, a spus Fiala in interviu.

‘Un al saptelea pachet de sanctiuni este in curs de pregatire si cred ca este o treaba buna’, a remarcat premierul ceh de la biroul sau din Praga.

‘In mod categoric problematica este includerea energiei in (pachetul de) sanctiuni pentru ca trebuie respectata regula ca sanctiunile sa aiba un impact mai mare asupra Rusiei decat asupra tarilor care le impun’, a explicat el.

In interviul pentru Reuters Fiala a declarat ca nu exista nicio sansa ca gazul sa fie inclus pe lista cu sanctiuni.

‘Cred ca nu ar trebui sa fie acolo, deoarece o serie de tari depind de gazul rusesc’, a argumentat el.

Republica Ceha, care a preluat presedintia rotativa a UE, pentru sase luni, de la 1 iulie este una dintre tarile dependente de Rusia pentru aproape toate nevoile sale de gaz.

Pe ansamblu, 40% din necesarul de gaze naturale al UE provenea din Rusia inainte ca Moscova sa invadeze Ucraina.

Cehii fac tot posibilul pentru a-si reduce dependenta de gazele rusesti, ‘dar nu se va intampla iarna aceasta’, a spus premierul ceh.

Primele sase runde de sanctiuni au inclus inghetarea activelor si interdictii de eliberare a vizelor pentru oligarhi si responsabili rusi, controale la export, inghetarea activelor Bancii Centrale a Rusiei, excluderea bancilor rusesti din sistemul international de plati SWIFT si interzicerea importurilor de carbune si petrol rusesc.

Dar importurile de gaze nu au fost atinse nici macar pe fondul solicitarilor din partea Ucrainei pentru un astfel de embargo.

Ultimele sanctiuni sunt in curs de pregatire in contextul temerilor crescande ale Europei ca Rusia ar putea prelungi lucrarile de mentenanta programate la gazoductul Nord Stream-1, care au inceput la 11 iulie si ar urma sa dureze 10 zile.

Aceasta ar afecta si mai mult aprovizionarea europeana cu gaze si ar perturba planul tarilor de a-si face stocuri pentru iarna, amplificand riscul unei crize energetice.

In acest context, premierul ceh a declarat ca Europa trebuie sa fie pregatita pentru posibilitatea ca fluxul de gaze prin Nord Stream-1 sa nu se reia si sa caute surse alternative de aprovizionare cu gaze, cum ar fi gaz natural lichefiat (GNL) si sa fie pregatite sa-si imparta resursele cu statele membre.

O alta idee pe care el o sustine este de a lansa achizitii comune de gaze in UE, dar a avertizat ca obiectivul este dificil de realizat atat din punct de vedere tehnic, cat si administrativ.

‘Nu vreau sa fiu prea optimist’, a spus Fiala, intrebat daca achizitiile comune ar putea incepe inca din acest an, adaugand ca ministrii energiei din UE vor discuta aceasta propunere in cadrul unei reuniuni extraordinare preconizata pentru 26 iulie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: