Al Jazeera confirma conflictele, talibanii vor ajunge sa se incaiere intre ei: „Se va ajunge la batalii in capitala si in alte provincii”

externe

Postul Al Jazeera confirma ca intre talibani au aparut disensiuni majore. „Avand in vedere actiunile actuale ale talibanilor de pe strazile din Kabul, exista temeri ca dusmaniile regionale si cele  personale dintre talibanii de rand vor duce la incaierari sau batalii in capitala si in alte provincii”, anunta Al Jazeera.

Indoielile publicului cu privire la unitatea talibanilor au crescut la inceputul acestei luni, cand mollahul Abdul Ghani Baradar, viceprim-ministrul, nu a mai aparut in public. Apoi au aparut informatii potrivit carora acesta ar fi fost ucis.

Cand a reaparut, a fost cu o declaratie preinregistrata. Baradar, citind in mod clar dintr-un fel de declaratie, a spus ca disparitia sa din ochii publicului a fost rezultatul unei calatorii si ca talibanii „au grija unii de altii, mai mult decat o familie”.

Intr-o ultima incercare de a atenua suspiciunile privind moartea sau ranirea sa, Baradar a fost fotografiat participand luni la o intalnire cu oficiali ai Natiunilor Unite. Cu toate acestea, surse diplomatice si politice au declarat pentru Al Jazeera ca discordia dintre liderii talibani este foarte reala, adaugand ca, daca dezacordul creste, va insemna si mai multe probleme pentru poporul afgan.

Un jurnalist care a petrecut mai multi ani scriind despre talibani a declarat ca neintelegerile sunt rezultatul unei diviziuni politico-militare. Potrivit acestuia, adeptii liniei dure „simt ca li se datoreaza ceva pentru 20 de ani de lupta”.

O sursa politica apropiata de sefii talibanilor este de acord. El spune ca efectele acestei disensiuni se extind din salile puterii pana pe strazi, unde luptatorii talibani au trecut prin marile orase si au luat cu forta bunurile fostilor oficiali si ale familiilor acestora: „In momentul de fata, tot ceea ce ii intereseaza este sa ia masinile si casele oamenilor.”

Familiile fostilor oficiali au declarat pentru Al Jazeera ca luptatorii talibani au incercat sa le confiste bunurile, inclusiv casele pe care le inchiriau si masinile lor private.

Aceasta in ciuda faptului ca ministrul adjunct al informatiilor si culturii, Zabihullah Mujahid, a declarat la doua zile dupa ce talibanii au preluat controlul tarii ca „am instruit pe toata lumea sa nu intre in casa nimanui, fie ca este vorba de civili sau de militari”. In cadrul aceleiasi sedinte de informare a presei din 17 august, Mujahid a continuat spunand: „Exista o diferenta uriasa intre noi si guvernul anterior”.

Surse care au vorbit pentru Al Jazeera au declarat ca, la fel ca si in cazul altor guverne afgane, diviziunile din randul talibanilor au legatura cu personalitatea lor. Dar, spre deosebire de administratiile anterioare, talibanii nu sufera doar din cauza unor membri prea ambitiosi sau a unor viziuni politice opuse, divizarea lor este mult mai profunda.

In prezent, talibanii, au precizat sursele, sunt compusi din luptatori care inca asteapta prada de razboi versus politicieni care vor sa linisteasca temerile poporului afgan si ale comunitatii internationale.

Mai multe natiuni si-au declarat deja public refuzul de a accepta un guvern condus de talibani in Afganistan, iar cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU le-au cerut miercuri talibanilor sa fie mai incluzivi.

Afganistanul se confrunta cu o criza de lichiditati, deoarece tara este izolata de organizatiile financiare internationale, in timp ce Statele Unite au inghetat fonduri de peste 9 miliarde de dolari dupa ce talibanii au preluat controlul tarii.

Jurnalistul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul din motive de securitate, a declarat ca lideri precum mollahul Muhammad Yaqoob, actualul ministru al Apararii si fiul fondatorului gruparii, mollahul Muhammad Omar, este una dintre figurile care reprezinta factiunea dura, armata, a talibanilor.

Altii, precum Baradar si Sher Muhammad Abbas Stanikzai, ministrul adjunct al afacerilor externe, reprezinta ramurile cu orientare mai politica, care au dorit sa creeze un stat mai incluziv.

Un alt punct de disputa pentru cele doua factiuni este rolul vecinilor regionali – Pakistan si Iran – care au fost acuzati de mult timp ca au sprijinit talibanii in timpul rebeliunii lor armate de 20 de ani.

Multi lideri ai factiunii dure, care au fost arestati de Pakistan, sunt suspiciosi fata de Islamabad. Mai multi dintre acestia au inclinat, in schimb, sa sprijine Iranul.

Suspiciunile fata de Pakistan au crescut atunci cand seful agentiei pakistaneze de spionaj, Inter-Services Intelligence (ISI), a vizitat Kabulul chiar inainte de anuntarea noului guvern afgan. Reporterul a declarat ca generalul Faiz Hameed a cerut un guvern mai incluziv, care sa faca loc musulmanilor siiti si femeilor, dar ca liderii liniei dure, deja suspiciosi fata de Islamabad, au refuzat.

Atunci cand premierul pakistanez Imran Khan a cerut, de asemenea, un guvern incluziv, un lider taliban, Mohammad Mobeen, a aparut la televiziunea nationala pentru a-l critica pe Khan, spunand ca grupul nu „da nimanui” dreptul de a cere un guvern incluziv si ca Afganistanul isi rezerva „dreptul de a avea propriul sistem”.

Timp de cateva saptamani, talibanii au curtat fosti oficiali precum fostul presedinte Hamid Karzai, fostul sef al executivului Abdullah Abdullah si pe Gul Agha Sherzai, care a fost guvernator al provinciilor Nangarhar si Kandahar.

La momentul respectiv, multi afgani au presupus ca aceste personalitati vor fi incluse in mult-promisul guvern de incluziune. Cu toate acestea, un fost diplomat a declarat ca adeptii liniei dure din cadrul grupului au spus de la inceput ca oricine a petrecut „chiar si o zi” in administratiile anterioare nu va primi locuri in noul guvern condus de talibani.

Pentru lumea exterioara, actualul guvern, pe care talibanii l-au numit „temporar”, nu este deloc incluziv. Cu toate acestea, pentru persoanele familiarizate cu aceasta chestiune, chiar si cu toti mullahii si alti invatati numiti ca ministri si directori interimari, structura actuala este de fapt foarte concilianta cu diferitele subansambluri din cadrul talibanilor. In timpul aparitiei sale televizate, Mobeen a declarat, de asemenea, ca actuala administratie este foarte incluziva.

„Acesta este cel mai bun lucru pe care il va obtine. Guvernul nu va deveni mai incluziv”, a declarat jurnalistul cu privire la lipsa diversitatii etnice sau a includerii unor democrati sau tehnocrati in administratie.

Marti, gruparea a anuntat noi membri ai cabinetului, in majoritate ministri adjuncti, dar a facut eforturi mari pentru a sublinia ca noile numiri au fost menite sa abordeze chestiunile legate de diversitate si calificari in administratia lor.

Selectiile au inclus personalitati din Panjshir si Baghlan. In Panjshir se afla Frontul National de Rezistenta, care s-a lansat intr-un efort pe scara larga pentru a incerca sa impiedice talibanii sa preia controlul asupra intregii tari. In Baghlan, in ultima luna, au existat, de asemenea, focare de rezistenta in unele districte.

Talibanii au avut grija sa precizeze ca trei dintre noile posturi vor fi atribuite locuitorilor din Panjshir, Baghlan si Sar-e Pol, provincii cu populatii tadjice si uzbece considerabile. Desi grupul a facut loc pentru tadjici, uzbeci si turkmeni, in guvernul lor nu exista inca siiti, hazari sau alte grupuri minoritare.

Adevarata putere, au declarat sursele, se afla in cadrul unui shura (organism consultativ) secret din Kandahar, unde grupul sustine ca se afla actualul lor sef, Hibutallah Akhunzada. Din acest cerc fac parte adevaratii factori de decizie privind viitorul Afganistanului.

„Guvernul nu are puterea”, a declarat jurnalistul.

Surse diplomatice si politice au declarat ca, avand in vedere actiunile actuale ale talibanilor de pe strazile din Kabul, exista temeri ca dusmaniile regionale si cele  personale dintre talibanii de rand vor duce la incaierari sau batalii in capitala si in alte provincii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: