Categories: news

Alaturi de Emilia Sercan. Profesorii Facultatii de Jurnalism, scrisoare de protest adresata presedintelui Iohannis si premierului Ciolacu

Numerosi profesori de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti au transmis, marti, o scrisoare publica de sustinere a Emiliei Sercan. Ei protesteaza fata de clasarea dosarului privindu-i pe cei vinovati de actiunea de compromitere a jurnalistei. „Intelegem pe deplin consecintele pe care astfel de decizii abuzive le pot avea asupra presei independente si asupra democratiei din tara noastra”, subliniaza semnatarii.

Scrisoarea integrala:

”Excelenta Voastra, Domnule Presedinte,
Excelenta Voastra, Domnule Prim-Mi nistru,
Excelenta Voastra, Doamna Ministru al Justitiei,
Excelenta Voastra Domnule, Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Excelenta Voastra, Doamna Avocat al Poporului,

Subsemnatii, cadre didactice ale Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti, prin prezenta scrisoare, va aducem la cunostinta ceea ce consideram a fi un grav abuz al sistemului de justitie din Romania cu repercusiuni asupra profesiei de jurnalist si a democratiei romanesti.

Abuzul o vizeaza pe jurnalista de investigatii Emilia Sercan, lector universitar doctor al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti. La data de 20 septembrie 2023 a fost emisa de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 din Bucuresti, prin domnul procuror Marius Borta, o ordonanta de renuntare la urmarirea penala in dosarul care viza amenintarea jurnalistei de investigatii Emilia Sercan, cu motivarea ca nu exista interes public in urmarirea in continuare a faptei.

Ulterior, la 24 octombrie 2023, prin ordonanta de clasare emisa de doamna procuroare Nicoleta Rotaru de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a fost clasat dosarul referitor la operatiunea de kompromat a carei victima a fost anul trecut jurnalista de investigatii Emilia Sercan, prin divulgarea unor probe si a unor informatii nedestinate publicului dintr-un dosar penal si prin publicarea repetata a unor fotografii intime ale acesteia, vechi de 20 de ani.

Despre toate acestea presa nationala si internationala si-a manifestat sustinerea si a scris pe larg, iar multiple organizatii internationale si nationale de aparare a drepturilor jurnalistilor si de promovare a valorilor democratice (Reporters sans frontieres, International Press Institute, Committee to Protect Journalists, European Centre for Press and Media Freedom, European Federation of Journalists, Active Watch si Centrul pentru Jurnalism Independent) au cerut trimiterea cazului in judecata si au avertizat asupra riscului tergiversarii dosarului.

Constatam, cu profunda ingrijorare, ca aceste temeri s-au confirmat si ca deciziile procurorilor romani mai sus-mentionati, de inchidere a dosarelor, incalca in mod flagrant dreptul de acces liber la justitie prevazut in Constitutia Romaniei in Art. 21, alin. (1) si (3) si dreptul la un proces echitabil prevazut in Conventia Europeana a Drepturilor Omului la Art. 6., alin. (1), care stipuleaza ca „orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege (…)”.

In calitate de profesori de Jurnalism si Stiintele comunicarii, care formam, de zeci de ani, jurnalisti si specialisti in comunicare si relatii publice, dar si in calitate de cetateni ai unui stat democratic, membru al Uniunii Europene si al NATO, intelegem pe deplin consecintele pe care astfel de decizii abuzive le pot avea asupra presei independente si asupra democratiei din tara noastra. De aceea, prin prezenta scrisoare, stimati reprezentanti ai statului roman, tragem public un semnal de alarma si va solicitam sa va implicati, in limitele mandatului de autoritate publica cu care ati fost investiti, pentru infaptuirea actului de justitie, asa cum este el prevazut”.

Semnatarii scrisorii:

Citeste si: Alaturi de Emilia Sercan. Chirila, Oana Gheorghiu, Alex Nedea si multi altii au venit sa o sustina pe jurnalista in fata Parchetului General

Mai multi jurnalisti cunoscuti si figuri din societatea civila au venit, luni, in fata Parchetului General, pentru a o o sustine pe Emilia Sercan. Aceasta protesteaza de 15 zile in fata institutiei dupa ce a fost clasat dosarul care privea compromitarea jurnalistei.

La protest au participat jurnalisti de la Libertatea, Pro TV, PressOne, Hotnews, Alex Nedea, Cristian Lupsa, Mona Dirtu, Ovidiu Vanghele. De asemenea, au fost prezenti Tudor Chirila, Valeriu Nicolae, Oana Gheorghiu de la „Daruieste Viata”.

„Ce face sistemul cu jurnalistii de investigatii pe care nu ii poate cumpara? Incearca sa-i compromita. Dar ce va face cu cei pe care nu ii poate nici compromite?

Cat de aproape suntem in Romania de primul caz de dupa 1990 de jurnalist ucis pentru ca nu poate fi nici cumparat, nici compromis? Eu cred ca suntem foarte aproape. Si tot mai aproape cu fiecare jurnalist lasat singur in fata ‘puterii din umbra’.

Asa ca decizia scandaloasa a procurorilor in cazul Emiliei Sercan de inchidere a dosarul de kompromat este o crima. In aceasta dimineata zeci de jurnalisti au fost in strada alaturi de Emilia Sercan. Jurnalista protesteaza de 15 zile pentru ca dosarul sa fie redeschis”, a spus Alex Nedea de la Recorder.

„Sa simtim macar ca traim intr-o tara normala”, a spus Chirila.

Citeste si: INTERVIU Emilia Sercan: „Au incercat sa ma asasineze moral. Daca nu descopeream kompromatul, ar fi urmat o emisiune de linsaj impotriva mea la Realitatea. Eu am suferit un triplu soc. Politia le-a dat proba, Gabriel Oprea este prieten cu Maricel Pacuraru, iar cineva a incercat sa-l ajute pe Bode“

Parchetul Curtii de Apel Bucuresti (PCAB) a clasat in octombrie dosarul referitor la operatiunea de kompromat a carei victima a fost Emilia Sercan anul trecut.

PCAB a decis atunci , in legatura cu infractiunea de violarea vietii private (prin publicarea la data de 17 februarie 2022 a unor fotografii private pe un site detinut de fostul deputat Cristian Rizea, distribuite ulterior pe alte 78 de site-uri) – „fapta nu e prevazuta de legea penala”.

Decizia de inchidere a dosarului de kompromat a venit la cateva saptamani dupa ce Parchetul Sectorului 4 a renuntat la urmarirea penala intr-un alt caz, cel de amenintare, pe motiv ca continuarea cercetarilor „nu prezinta interes public”, aminteste PressHub, publicatia la care lucreaza Sercan.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

7 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

7 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

7 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

7 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

7 ore ago