Alegeri in stil rusesc. Candidatura la Presedintie a principalului opozant al lui Putin a fost respinsa de comisia electorala

externe

Comisia electorala a Rusiei a respins luni candidatura pentru alegerile prezidentiale din 18 martie depusa de opozantul Alexei Navalnii, decizie dupa care acesta din urma a lansat un apel la boicotarea scrutinului, transmite AFP, citata de Agerpres.

Invocand o condamnare judiciara pe care Navalnii o considera motivata politic, Comisia a votat in unanimitate respingerea dosarului sau de candidatura prezentat dupa o zi de mobilizare a partizanilor sai, care i-au asigurat numarul legal de semnaturi pentru a putea candida.

‘Vom cere tuturor sa boicoteze aceste alegeri, nu vom recunoaste rezultatele’, a spus Navalnii in fata presei, dupa ce i-a fost respinsa candidatura.

Decizia Comisiei electorale nu este insa o surpriza, intrucat acest organism precizase deja de mai multe ori ca Navalnii nu va putea candida pana in anul 2028, din cauza unei sentinte prin care a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar de deturnare de fonduri.

Dar opozantul rus sustine ca acest dosar fost ‘fabricat’ tocmai pentru a nu putea sa candideze impotriva lui Vladimir Putin. El invoca in acest sens si verdictul emis in octombrie de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a considerat ‘arbitrara’ o condamnare a sa din anul 2014 intr-un alt dosar de frauda fiscala si a cerut Moscovei sa-i plateasca despagubiri.

Contracandidatii lui Putin confirmati pana in prezent sunt liderul formatiunii de extrema-dreapta LDPR Vladimir Jirinovski, candidatul Partidului Comunist rus, Pavel Grudinin, si candidata liberala si jurnalista de opozitie Ksenia Sobceak.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: