Alegeri legislative in Polonia. Haos informativ, dezinformari si propaganda: „Invazia! Vor veni!”

externe

Steaguri poloneze

Cu cateva zile inainte de alegerile legislative de la 15 octombrie, Posta din Polonia distribuie in cutiile postale o revista lucioasa cu o fotografie cu refugiati inghesuiti pe o barca gonflabila in mijlocul marii, comenteaza AFP, preluata de Agerpres.

„Invazia! Vor veni! Spuneti nu afluxului de imigranti ilegali in Polonia”, proclama prima pagina a ceea ce nu este o publicatie noua, ci un pliant electoral in favoarea referendumului organizat de guvernul nationalist in aceeasi zi cu alegerile.

Votul crucial are loc intr-o Polonie profund divizata, intre sustinatorii guvernului populist-nationalist, antiimigratie si in relatii reci cu UE, aflat la putere din 2015, si o opozitie centrista pro-europeana, de cealalta parte.

„Aceasta campanie electorala este inundata de dezinformare”, spune Katarzyna Bakowicz, profesoara la Universitatea SWPS din Varsovia si coordonatoarea CEDMO, un centru antidezinformare din Europa Centrala.

„Nu este o dezinformare pur si simplu, simple ‘stiri false’, ci jumatati de adevar, informatii partinitoare, manipulare, cu atat mai greu de identificat”, a explicat ea pentru AFP.

Aceeasi fotografie cu imigranti, facuta in 2015, intercalata cu scene de violenta urbana sau altele care ilustreaza subiectul femeilor batute, apare in spoturile electorale ale partidului Lege si Justitie (PiS), care incearca sa obtina al treilea mandat.

„Scopul este de a trezi emotii foarte puternice”, spune Anna Mierzynska, analista social media.

Intr-una dintre reclamele electorale ale premierului Mateusz Morawiecki, pe langa imaginile din Lampedusa apar scene ale unui atac asupra unei femei, fara niciun context.

O cautare efectuata de AFP a permis identificarea sursei clipului video, care arata de fapt un atac comis in 2016 in metroul din Berlin de catre un cetatean bulgar, care a fost condamnat intre timp.

Alte imagini provin de la atacul terorist de pe aeroportul Zaventem din Belgia din 2016 si deportarea de migranti din Libia spre Egipt, care sunt, de asemenea, scoase din context.

PiS a cheltuit aproape un milion de euro numai pe anunturile electorale pe Google.

Aceleasi spoturi, vizionate de aproape 10 milioane de ori pe retelele de socializare, sunt retransmise in intregime in timpul programelor de stiri ale televiziunii publice poloneze, care este controlata de guvern.

„TVP nu are nimic de-a face cu misiunea televiziunii publice”, a concluzionat Curtea de Conturi (NIK), intr-un raport oficial publicat vineri.

Mitingul antiguvernamental de un milion de polonezi de la 1 octombrie a atras foarte putini participanti, potrivit presei de stat, chiar daca este suficient sa vezi doar o singura imagine a marsului pentru a constata contrariul, comenteaza AFP.

Miza alegerilor este uriasa si niciuna dintre parti nu este sigura de victorie, PiS fiind creditat cu aproximativ 35%, chiar inaintea principalului partid de opozitie centrist, Platforma Civica, cu 30% din intentiile de vot.

Acum, „scopul pare sa justifice mijloacele, iar politicienii nu mai au retineri”, declara Mierzynska.

„In aceasta uriasa campanie de dezinformare, toate canalele de comunicare sunt folosite”, adauga ea.

„In spoturi, nu exista fapte, nu exista date (…) doar manipulare prin emotii”, spune analista.

PiS il vizeaza personal pe Donald Tusk, principalul lider al opozitiei, acuzandu-l de toate relele, subliniaza Mierzynska.

„Intr-o societate atat de polarizata, dezinformarea este in mod inevitabil un instrument excelent pentru a stimula emotiile”, spune si Stasiuk-Krajewska.

„La aceasta se adauga o supraabundenta de informatii care provoaca haos (…) ducand la pierderea increderii in mecanismele democratice”, explica ea.

Chiar daca de partea guvernului dezinformarea si manipularea sunt mult mai pronuntate, potrivit expertilor, nici opozitia nu este scutita de aceasta, uneori prezentand cifre neverificate, precum un caz de trafic masiv de vize poloneze, scandal care altfel a fost ignorat in mass-media de stat.

Oponentii se joaca, de asemenea, cu emotii negative, agitand spectrul iesirii iminente a Poloniei din UE, spre care ar duce, in opinia lor, un al treilea mandat al PiS.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: