Alegerile din Gagauzia sub umbrela Rusiei. Ar trebui anulate?

analize

Duminica aceasta, 14 mai 2023, in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale din Turcia au avut loc alegerile pentru guvernatorul (bascanul) Gagauziei. Daca la Ankara situatia este inca incerta referitoare la cine va castiga duelul electoral dat intre Recep Tayyip Erdogan si Kemal Kilicdaroglu, atunci la Comrat, “fratii mai mici” au decis cine sa castige – banii murdari.

Din pacate nu a existat un candidat care sa se lupte pentru drepturile minoritatii gagauze ci mai degraba cei doi candidati, Evghenia Gutul si Grigorii Uzun au demonstrat care dintre ei este mai servil Moscovei.

Pentru a intelege mai bine componenta lingvistica a regiunii autonome putem analiza numarul de buletine tiparite la aceste alegeri. Astfel, pentru al doilea tur de scrutin al sefului Gagauziei au fost tiparite 93572 buletine de vot, unde in limba gagauza au fost tiparite – 3617 (3,8%), in limba romana – 3230 (3,4%) si in limba rusa – 86725 (92,6%). Practic observam cat de turcici sunt locuitorii Gagauziei, care au fost supusi unei rusificari constante chiar si pana in momentul de fata. Nu este de mirare ca toti candidatii la alegerile de la Comrat sa abordeze o pozitie pro-rusa, functionand, de fapt ca niste instrumente ale Federatiei Ruse prin care se incearca impotrivirea fata de vectorul asumat pro-european anuntat la nivel central.

Doi candidati, o singura viziune

Castigatorul acestor alegeri controversate este Evghenia Gutul candidata partidului Sor a obtinut 52,39% dintre voturile exprimate. Aceasta va deveni Bascanul Autonomiei Gagauze si membru in Guvernul Republicii Moldova, desigur daca aceste alegeri vor fi validate de catre Comisia Electorala Centrala a Republicii Moldova care are in subordinea sa Comisia Electorala Centrala din Gagauzia.

In campania electorala, Evghenia Uzun, alaturi de oligarhul fugar condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare, Ilan Sor si organizatoarea manifestatiilor de destabilizare in cele mai nefaste timpuri, Marina Tauber au promis gagauzilor investitii in valoare de jumatate de miliard de euro, adica jumatate din suma furata prin devalizarea bancilor moldovenesti numita generic “Furtul Miliardului”. Au mai asigurat locuitorii Gagauziei de constructia unui parc de distractii – GagauzLand pe modelul OrheiLand, o adevarata afacere de spalare a banilor murdari cum a fost si cea a concesionarii aeroportului din Chisinau, de exemplu. Iar cel mai important in campanie, pentru candidatul Partidului Sor au facut agitatie electorala cei mai indragiti artisti rusi si sustinatori ai razboiului din Ucraina si anume Filip Kirkorov, Stas Mihailov si Nicolai Baskov.

De cealalta parte, fostul deputat in Parlamentul Republicii Moldova si in Adunarea Populara a Gagauziei, Grigorii Uzun a fost sustinut de Partidul Socialistilor in frunte cu fostul presedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, unde a obtinut un scor destul de bun, de 47,61%. La manifestatiile din campania electorala, Igor Dodon alaturi de candidatul cu dosar penal pentru vatamare corporala au promis ca atunci cand Dodon va redeveni presedinte il vor aduce pe Vladimir Putin chiar in Gagauzia. Desigur ca aceasta campanie electorala a fost un prilej si pentru Igor Dodon de a-si face campanie pentru Partidul Socialistilor, din noua functie de lider al PSRM, insa fara izbanda de aceasta data.

Investitii europene, candidat pro-european?

Din pacate in cele doua tururi de scrutin electoral nu a participat nici macar un candidat cu viziuni pro-europene. Avand in vedere faptul ca Gagauzia si-a obtinut autonomia in 1994 la presiunea Federatiei Ruse si implementata prin votul Partidul Agrar din Moldova cu viziuni pro-ruse, gagauzii au ales de atunci, fara exceptie vectorul estic.

Cu toate ca Uniunea Europeana si Romania au avut mereu o pozitie de sustinere si stimulare economica fata de Comrat cu proiecte de zeci de milioane de euro pe an, gagauzii nu au inteles nici pana in ziua de astazi cine investeste cel mai mult in regiune. Si aici putem mentiona cel mai bun drum national din Republica Moldova care este soseaua care duce spre Comrat, nemaivorbind de faptul ca Gagauzia este regiunea care a primit cele mai multe granturi europene per cap de locuitor din tara.
De ce nu am avut un candidat pro-european care sa deschida ochii cetatenilor si sa arate sutele de proiecte de dezvoltare a localitatilor parte din UTA Gagauzia prin modernizarea scolilor, institutiilor publice, constructia gradinitelor si apeductelor? Nu era doar de datoria partidului de guvernamant sa iasa cu un candidat ci si datoria celorlalte partide pro-europene si unioniste.

Campania electorala ar fi fost un prilej excelent pentru a demara o adevarata campanie de informare despre ajutorul pe care il ofera zilnic Uniunea Europeana si statele membre. Totusi, gagauzul de rand, prin accesul la surse de informare intoxicate de popaganda rusa crede ca doar Federatia Rusa sustine financiar Gagauzia si nici macar in Turcia de care ar trebui sa se simta mai apropiat nu mai are atata incredere.

Ar trebui alegerile declarate nule?

Amintesc ca zilele acestea are loc si procesul de judecata initiat de Guvernul Republicii Moldova la Curtea Constitutionala referitor la declararea Partidului Sor drept partid neconstitutional. Un motiv in plus pentru a ne da seama de incertitudinea acestor alegeri. Dovezi care atesta faptul ca Partidul Sor este de fapt un grup criminal organizat sunt o multitudine, acestea doar trebuie prezentate pentru ca judecatorii constitutionali sa le admita.

Este o certitudine ca aceste alegeri au fost fraudate prin cumpararea si coruperea alegatorilor, asa cum s-a mai intamplat si in campania pentru alegerile legislative din Republica Moldova din anul 2021. Autorii acestor fraude au fost iarasi reprezentantii Partidului Sor care asa cum ofera in prezent sume de bani pentru ca cetatenii moldoveni sa participe la protestele anti-guvernamentale, exact in aceeasi maniera au corupt alegatorul pentru a vota in diferitele scrutine electorale.

In acest sens, Comisia Electorala Centrala a initiat 8 procese contraventionale in legatura cu finantarea ilegala a concurentilor electorali in cadrul alegerilor desfasurate in Unitatea Teritorial Administrativa Gagauzia. Aceste procese au fost demarate din cauza primirii de donatii in numerar de la persoane fizice care au depasit plafonul maxim stabilit de lege pentru astfel de donatii.

Important de mentionat aici ca exista suspiciuni nu doar de cumparare a alegatorilor din partea ambilor candidati, dar si de cumparare de catre reprezentantii Partidului Sor a sustinerii actorilor locali, dar si candidatilor din primul tur la alegerile pentru Bascanul Gagauziei. Astfel este foarte greu de inteles cum astfel de alegeri ar putea fi validate, dar cu siguranta va exista un proces de judecata in acest sens, iar justitia va decide soarta acestor alegerilor care nu pot fi numite nici libere, nici echidistante ci doar corupte.

In loc de concluzii

Atata timp cat in UTA Gagauzia nu va functiona statul de drept, alegerile din regiune vor putea fi corupte si usor influentabile de Moscova. Autoritatile centrale trebuie sa fie mult mai pro-active in a opri toata aceasta insubordonare fata de legile si ordinea tarii pentru a mai stopa din actiunile subversiva facute de actorii locali gagauzi. Prin campania electorala a celor doi candidati de apropiere si sustinere fata de Federatia Rusa s-a insinuat si ideea de desprindere a Gagauziei de statul Republica Moldova, iar aceste idei de separatism ar trebui controlate de Chisinau. Pentru ca intr-o buna zi ne putem trezi cu ideea de autonomizare si federalizare a Republicii Moldova pe bucati, cu autonomii in Balti ori in alte cazuri in orice alt raion (judet) unde Partidul Sor detine puterea locala.

Avand in vedere aceasta dinamica, ar trebui luate in considerare actiuni care sa limiteze puterile si viitorul autonomiei gagauze, care are un sistem politic cu cele mai multe drepturi extinse din Europa. Ori o astfel de autonomie si nesupunere fata de statul national nu mai gasim in alte autonomii din spatiul european. In general coruptia politica trebuie eradicata pentru ca organele statului Republica Moldova nu functioneaza in adevaratul sens al cuvantului. Si desigur mai este necesara si o profunda campanie de derusificare si prezentare a investitiilor europene din regiune pentru ca locuitorul Gagauziei sa cunoasca cine este adevaratul prieten al Republicii Moldova.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: