Alexei Navalnii, ultimul ghimpe in coasta Kremlinului. Cum vor supusii lui Putin „sa-i faca felul”

externe

Alexey Navalny, jurist, activist pentru drepturile omului si politician rus, a capatat popularitate in Rusia si in exteriorul tarii dupa ce a inceput sa critice coruptia si regimul lui Vladimir Putin. Dupa moartea suspecta a lui Boris Nemtov, o emblema a luptei anti-Putin, Navalnii a ramas cam singurul ghimpe in coasta Kremlinului.

Cum propaganda guvernamentala functioneaza perfect in Federatia Rusa, Navalanii este acuzat acum ca fost agent secret al Occidentului. Navalnii a dat in juidecata televiziunea publica, cea care a raspandit informatia in cadrul unui documentar, insa multi se indoiesc ca va avea vreo sansa de reusita, noteaza Deutsche Welle.

Documentarul de trei minute, difuzat pe canalul public Rusia 1, a fost lansat in eter pe 13 aprilie. Actiunea se invarte in jurul investitorului bancher american, Bill Browder. Firma sa, Hermitage Capital Managemenet, s-a remarcat ca unul dintre cei mai mari investitori in Rusia, inca de la inceputul anilor ’90. In 2005, insa, firma a fost acuzata de tot felul de nereguli si, de atunci, Browder a devenit unul dintre cei mai mari ciritici ai lui Putin si ai coruptiei din Rusia.

In 2006, acesta a primit interdicitie de a mai intra in Rusia.

Browder acuza justitia rusa de moartea avocatului Serghei Magnitki, avocat al bancherului american pe probleme de drept comercial si fiscal care a murit in 2009, in inchisoare. Acest caz s-a transformat intr-un simbol al incalcarii de catre Rusia a drepturilor omului si a fortat SUA sa impuna sanctiuni Moscovei. Kremlinul respinge toate acuzatiile. Browder a fost condamnat in Rusia la 9 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala, in lipsa.

Acum, canalul public Rusia 1 sustine ca Browder a fost agent secret al Occidentului si, de decenii, a fost implicat in actiuni secrete. El ar fi avut si misiunea de a-l atrage pe cunoscutul activist si politician Alexei Navalanii ca „luptator impotriva ordinii constitutionale din Rusia. „Drept dovada, se aduc documente despre care se sustine ca apartin CIA si MI6. Navalnii este acuzat ca a fost colaborator al serviciilor secrete occidentale, drept rasplata primind sute de mii de dolari”.

Navalnii, un tanar de 39 de ani, este unul dintre cei mai influenti policieni din noua generatie a Rusiei. A terminat Dreptul si se autointituleaza un „luptator impotriva coruptiei”. „Fundatia pentru lupta impotriva coruptiei”, care ii apartine, scoate la lumina, regulat, scandaluri si masinatiunui care au loc la varful elitei rusesti.

In timpul alegerilor locale din Moscova, din 2013, Navalanii a ocupat locul al doilea, cu 27% din voturi. In alegerile parlamentare din septembrie, anul acesta, nu va avea dreptul sa participe, pentru ca fost judecat pentru infractiuni economice. El sustine ca procesele impotriva lui au fost dictate politic. „Partidul pentru Progres”, din care face parte, nu va fi lasat sa participe la alegeri si din alta cauza: nu a fost inregistrat de autoritatile ruse.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: