NATO acuza ca Serbia si Kosovo nu dezamorseaza tensiunile: „Nu am observat niciun progres. Acest lucru pune in pericol securitatea si siguranta tuturor oamenilor din Kosovo”

externe

kfor, kosovo

Un inalt oficial NATO a declarat, miercuri, ca Serbia si Kosovo nu au ascultat apelurile internationale de a lua masuri pentru dezamorsarea tensiunilor care implica etnicii sarbi din nordul Kosovo, care au amenintat fortele de mentinere a pacii NATO, potrivit Reuters.

Violenta in nordul Kosovo, unde traiesc 50.000 de sarbi si formeaza o majoritate locala, a izbucnit la sfarsitul lunii mai, dupa ce primarii etnici albanezi si-au preluat functia in urma unor alegeri locale boicotate de sarbi care cer punerea in aplicare a unui acord vechi de un deceniu care prevede mai multa autonomie.

„Nu am observat niciun progres. Acest lucru pune in pericol securitatea si siguranta tuturor oamenilor din Kosovo, precum si pe cea a personalului NATO”, a declarat Thomas Goffus, secretar general adjunct pentru operatiuni la NATO, unui grup de jurnalisti din Pristina.

Goffus a spus ca 93 de soldati ai KFOR au fost raniti in confruntarile cu protestatarii sarbi, unii dintre ei grav. Medicii din nord au spus ca 52 de sarbi au fost, de asemenea, raniti in protestele din 29 mai.

„Acest lucru este absolut inacceptabil si nu se poate intampla din nou. NATO a clarificat aceasta pozitie si autoritatilor sarbe”, a spus Goffus.

Situatia ramane tensionata in nord, unde trupele KFOR pazesc cladirile municipalitatii. Politia din Kosovo este inauntru, iar un numar mic de sarbi protesteaza afara.

NATO, care a desfasurat trupe de mentinere a pacii in Kosovo in 1999, dupa atacurile aeriene care au oprit o represiune sarba brutala impotriva unei revolte a etnicilor majoritari albanezi, a mai trimis 700 de soldati dupa violentele din mai, ajungand la un total de aproximativ 4.500. De asemenea, a pus un alt batalion in alerta maxima.

Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008 si a castigat recunoasterea a peste 100 de tari, in principal occidentale, dar nu si Serbia, Rusia sau China.

Statele Unite si Uniunea Europeana, principalii aliati ai Kosovo, l-au acuzat pe premierul nationalist Albin Kurti de tensiunile din nord, inclusiv instalarea primarilor etnici albanezi, in ciuda boicotului electoral al sarbilor.

„Din pacate, am observat o scadere a coordonarii noastre practice si politice (cu Kosovo). Acest lucru este contrar aspiratiilor euro-atlantice ale poporului kosovar”, a spus Goffus. El a spus ca, dupa invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei, Europa se afla intr-un moment critic. „Nimeni nu ar trebui sa riste un alt conflict in Europa care ar submina pacea si stabilitatea castigate cu atatea sacrificii”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: